Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα "Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940"|Ξεδιπλώθηκαν μνήμες και βιώματα ....


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940 –1941


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου ‘’Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940, Μνημείο πεσόντων – Πάρκο ιστορίας στο Καλπάκι’’ του πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής και νυν Προέδρου της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, του κ. Γεώργιου Σούρλα, στο Πολεμικό Μουσείο, μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και τις Εκδόσεις Παπαζήση. 



Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συγγραφέα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμής, μνήμης κι επαγρύπνησης για τα 83 χρόνια από το έπος του 40. Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ευφορίας, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλη την εκδήλωση της παρουσίασης, όπου ξεδιπλώθηκαν οι μνήμες και τα βιώματα από το έπος του 1940 και έγινε ειδική αναφορά στους ήρωες που πολέμησαν και δόξασαν την πατρίδα σε όλη την οικουμένη, αποδεικνύοντας  ότι τα ισχυρότερα όπλα είναι τα ιδανικά.



Την παρουσίαση συντόνισε η Δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 κα. Άννα Τσίμου.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ιστορική αναδρομή των μαχών του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στα πεδία των μαχών καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο για το πάρκο ιστορίας στο ηρωικό καλπάκι, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο, που αποσκοπεί στην απόδοση τιμής στους ήρωες πεσόντες και στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με μοιρολόι από τον καταξιωμένο ηπειρώτη μουσικό κ. Πετρολούκα Χαλκιά, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους, που διαχρονικά με την ανιδιοτελή προσφορά τους και το απαράμιλλο σθένος τους, θυσιάστηκαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία της πατρίδας. Επίσης, προβλήθηκε ένα οπτικοακουστικό μουσικό αφιέρωμα του αείμνηστου και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένο στην μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του ελληνοιταλικού πολέμου.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Υποπτέραρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Κωνσταντίνος Μπούζος. 

Εκ μέρους της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα από την κόρη πεσόντα και ταμία της Ένωσης, κα. Γεωργία Γούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στην πολύχρονη και ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τη καθοριστική συμβολή στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων του Έπους 1940 στο ηρωικό Καλπάκι. Επίσης, απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Καψάλη από τον γιο πεσόντα, κ. Σπύρο Νασούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης των δράσεών του όλα τα προηγούμενα χρόνια για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα και την σημαντική του συμβολή στην ανέγερση Μνημείου στο καλπάκι για τους 12.520 πεσόντες κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τον Υποπτέραρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Κωνσταντίνο Μπούζο, για την εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων στην Αλβανία.



Όλοι οι ομιλητές της βραδιάς αναφέρθηκαν συγκινημένοι στο νέο βιβλίο αλλά και τη φιλία που τους συνδέει με τον συγγραφέα. Ειδικότερα, για το βιβλίο μιλήσαν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρυσόστομος Χήτος-Κιάμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων «Η Πανθεσσαλική Στέγη» κ. Στέφανος Κούτρας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Νικόλαος Νούλας και ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 κ. Γεώργιος Αλεξιάδης.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά ο ζωντανός θρύλος της δημοτικής μουσικής και παράδοσης Πετρολούκας Χαλκιάς, ο μεγάλος  Έλληνας Ηπειρώτης τραγουδιστής δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας, η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη και ο λαογραφικός σύλλογος Βορειοηπειρωτών ‘’Χάονες’’. Οι καταξιωμένοι μουσικοί που τους συνόδευαν ήταν ο μαέστρος και πιανίστας με πολυετή καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ανδρέας Μπουτσικάκης, ο Στάθης Σαββίδης στην Κιθάρα, ο Κωνσταντίνος Κίκιλης στο βιολί, ο Γιώργος Παππάς στο Λαούτο και ο Βασίλης Οικονόμου στο Ντέφι. 

Ανοίγοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 κ. Γεώργιος Σούρλας, σημείωσε πως με την παρουσίαση του βιβλίου κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, μια αγωνιστική διαδρομή 18 χρόνων για την αποκατάσταση  των εθνικών εκκρεμοτήτων με τους 8000 άταφους πεσόντες κατά το Έπος 1940 και το μνημείο για τους 12.520 πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.  Επιπρόσθετα, ο κ. Σούρλας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τους τάφους και τα μνημεία δεν τα χρειάζονται πλέον οι μαχητές εκείνοι που έστω και άταφοι πέρασαν στην Αθανασία. Τους τάφους και τα μνημεία τους χρειάζονται τα παιδιά των πεσόντων, οι συγγενείς τους, όλοι εμείς γιατί είναι δικοί μας άνθρωποι. Οι ήρωες δεν απαιτούν, αλλά περιμένουν. Δεν διαμαρτύρονται που παρέμειναν άταφοι 80 χρόνια στη Β. Ήπειρο. Περιμένουν εμείς, οι επιγενόμενοι, να κάνουμε το καθήκον μας. Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Ελλάδα ελεύθερη και περήφανη». Ο συγγραφέας έκλεισε την ομιλία του με τα χαρακτηριστικά λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη, όπως αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του: «Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου για την τιμή και την ελευθεριά σου δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Και αν εσύ τους λησμονήσεις θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίμα και δάκρυα». 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, η Βουλευτής Ιωαννίνων κα. Μαρία Κεφάλα, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης, ο Υποπτέραρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Κωνσταντίνος Μπούζος, ο             


                        Εκπρόσωπος του ΓΕΑ κ. Γρηγόριος Διαλατζής, ο Εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ κ. Νίκος Παναγιωτούνης, ο Εκπρόσωπος του ΓΕΣ κ. Θεόδωρος Δρακόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου, ο Διευθυντής του γραφείου του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Βασίλης Νταβώνης, ο Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παναγιώτης Χατζηλαζαρίδης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής κα. Χρυσάνθη Αυλωνίτου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρώην Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου κ. Γιάννης Λέκκας, ο πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρώην Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κ. Χαρίλαος Μαριόλης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘’Γρηγόρης Λαμπράκης’’ κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Γενικός Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Γιώργος Τζομάκας, ο Επικεφαλής της παράταξης ‘’Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική΄΄ κ. Ανδρέας Κούρτης, ο Δημοσιογράφος της ‘Βεργίνα’ Τηλεόρασης και οργανωτής των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία κ. Στέργιος Καλόγηρος, ο Καθηγητής και Διευθυντής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κ. Θεόδωρος Λιόλιος, ο Συγγραφέας και γιος του Βετεράνου Γεωργίου Τασσά του θρυλικού αντιτορπιλικού ‘ΑΔΡΙΑΣ’ κ. Κωνσταντίνος Τασσάς, η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κα. Δήμητρα Κούβαρη, ο Πρόεδρος του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης ‘’Δερόπολη’’ κ. Κωνσταντίνος Δούλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου και Ηπείρου κ. Γρηγόρης Αρμπηρός, ο Πρόεδρος της Αδελφότης των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου κ. Στράτος Γούλας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Λαζατινών Βορείου Ηπείρου «Η Αγία Παρασκευή» κ. Κωνσταντίνος Γεροντάτης, ο Συνθέτης και Ερμηνευτής κ. Τόνιος Πασχάλης, ο Μουσικολόγος και Λαογράφος κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, ο Καθηγητής καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσσας, φίλοι και συγγενείς των πεσόντων, κ.α.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Ομάδα Αναβίωσης του ελληνικού στρατού 1940-1941.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]