Άρτα:Ολοκληρώθηκε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου


Επιτυχημένη σύζευξη πρωτογενούς τομέα, πολιτισμού και τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής


Ο Δήμος Αρταίων συγχαίρει το Επιμελητήριο Άρτας για την επιτυχή διοργάνωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2024. Το Συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην περιοχή μας, ενισχύοντας τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από επιφανείς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς.


Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προώθησητου τουρισμού, της επιχειρηματικότητας με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος – μεταξύ άλλων - ανέφερε: «..Ο Δήμος Αρταίων στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το Συνέδριο αποτέλεσε αφετηρία για τη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και θέτει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις φυσικές και πολιτιστικές μας αξίες…Η Άρτα ευελπιστούμε να γίνει ο αναδυόμενος τουριστικός προορισμός και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της  και η φυσική ομορφιά της…»



 Στο ίδιο πνεύμα, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας, κ. Μαίρη Λυγούρα, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Δήμου Αρταίων για  την ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου σε συνδυασμό με τη στοχευμένη προβολή για την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού  σχεδιασμού τουριστικών δράσεων.


Στην εισήγησή της η κ. Λυγούρα, ανέφερε: «… Στόχος του Δήμου Αρταίων, είναι να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ώστε να ενώσει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Άρτας  σε μία κοινή ιδέα που θα αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος αλλά και την εξωστρέφεια που θα πρέπει να αποκτήσει ο νομός μας. 

Οι επιχειρήσεις της Άρτας μάς ανοίγουν τον δρόμο με την τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα που έχουν αρκετές από αυτές, οι οποίες μάλιστα αποτελούν ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και όλης της Ελλάδας. Σε αυτή την προσπάθεια, που πρέπει να υπάρξει συνδεσιμότητα ανάμεσα στον δήμο, τις επιχειρήσεις και κατ’  επέκταση στο επιμελητήριο, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, ώστε να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό όλων των παραγωγικών μονάδων, ταυτόχρονα όμως να οργανώσουμε την γαστρονομική μας ταυτότητα που πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού που πλέον είναι περιζήτητη σε όλη την Ευρώπη.


Η τουριστική ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία!  Οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτόμες τουριστικές υπηρεσίες που θα προσελκύσουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να τολμήσουν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που αφορούν στον τουρισμό.

 Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων, μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να καταστήσουμε την Άρτα προορισμό που συνδυάζει την αυθεντικότητα με την ανάπτυξη…»


Στη συνέχεια καλωσόρισε στις εργασίες του Συνεδρίου την καλεσμένη από τον Δήμαρχο Αρταίων και την ίδια, κ. Κατερίνα Κουσουρή, Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Υπουργείο Τουρισμού, η οποία με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση και παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού. 



Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα από ειδικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, καθώς και να εξετάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της Άρτας, με προτάσεις για εναλλακτικό τουρισμό και χρήση νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες τάσεις στη  γεωργία και τα οφέλη για την περιοχή, ενώ παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροδιατροφής και του εναλλακτικού τουρισμού.


Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά το Επιμελητήριο Άρτας για την άρτια διοργάνωση, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες και ομιλητές που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]