Άρτα /1o Φεστιβάλ τρίτης ηλικίας


 Δήμος Αρταίων: Συνδιοργανωτής στην πρώτη Γιορτή για τους Ηλικιωμένους στην Άρτα

Η αξία της δημιουργικής ζωής στην τρίτη ηλικία

Mεγάλη επιτυχία σημείωσε τo «1ο Φεστιβάλ για την Τρίτη Ηλικία», το οποίο διοργανώθηκε από το Δήμο Αρταίων, την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το Κέντρο Ημέρας – Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια στην Άρτα και την Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 4 5 και 6 Οκτωβρίου 2024, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και πρόσφερε μια σειρά από δωρεάν πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, προβάλλοντας τη σημασία της ενεργής και δημιουργικής τρίτης ηλικίας.


Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν τη δράση «Περπατάμε για την Άνοια», όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στα Παλαιά Αρχοντικά της πόλης, έκθεση  φωτογραφίας, εργαστήρια με θέμα την  προσβασιμότητα στο διαδικτυο, συνδεσιμότητα και τρίτη ηλικία, μουσικές βραδιές και στρογγυλές τράπεζες με εξειδικευμένους ομιλητές. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η απονομή του Βραβείου «Γήρας Τιμάν».  Το βραβείο για το 2024 απονεμήθηκε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Διώνη από την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων. Υποψήφιοι ήταν άτομα τρίτης ηλικίας, από την περιοχή της Άρτας, που με την ζωή τους και την δράση τους τίμησαν το γήρας, τον πολιτισμό, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική προσφορά.


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του φωτογράφου – κινηματογραφιστή,  Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος αποκάλυψε και το μυστικό της μακροζωίας του λέγοντας: «Γηρατειά μπορεί να είναι να συνεχίζεις να επιθυμείς και να παθιάζεσαι… να επιδιώκεις να είσαι στο καφέ, στις χορωδίες, στις εκδρομές, στα πικ νικ και στις πεζοπορίες- όπως κάναμε όλοι μαζί τρεις μέρες τώρα, να μαθαίνεις- για τις ασθένειες που σε απειλούν για να προφυλαχθείς ή για την συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και πως να την πετύχεις, να αναζητάς την ομορφιά που θα γεμίσει με χρώμα την ασπρόμαυρη σκιά σου στην Τέχνη, στα βιβλία, στα ταξίδια, στις συναντήσεις...»

Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Γήρας και επιπτώσεις στην υγεία" και Μουσική Βραδιά! Ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε: «Το φεστιβάλ μάς έδωσε την ευκαιρία να τιμήσουμε τους ηλικιωμένους μας, να τούς προσφέρουμε ένα χώρο για να συνδεθούν και να ενθαρρυνθούν. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και αποδεικνύει την ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες».




Η βραδιά στην Αίθουσα Διώνη του Συνεδριακού Κέντρου Άρτας έκλεισε με τη μουσική των «Concordia» (Χρήστος Κατσίδης, Κώστας Κωνσταντάκης, Καλλιόπη Χονδρουδάκη) του συγκροτήματος φοιτητών από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Χορωδίας ΚΑΠΗ Άρτας (σε συνοδεία των Αναστασίας Χριστοφορίδου, Μαρίας Βλαχου,  Μαρίας Καραμπούλα, Χρυσαυγής Βάσσιου) 


Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ οι οποίοι συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης. Η συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας – Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια στην Άρτα υπήρξε υποδειγματική, εξασφαλίζοντας την άψογη διεξαγωγή των εκδηλώσεων και την προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών στους συμμετέχοντες. Η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έφερε την επιτυχία του 1ου φεστιβάλ το οποίο σηματοδότησε τη σημασία της υγιούς τρίτης ηλικίας, της ένταξής της με δράσεις στην κοινωνία  και πρόσφερε ουσιαστική στήριξη στα ηλικιωμένα άτομα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]