Άρτα: Με επιτυχία ο «Δρόμος του Κάστανου 2024» στα Πιστιανά !

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή «Δρόμος του Κάστανου 2024», ανάμεσα στις καλλιέργειες καστανιάς – εποχή συκομιδής- που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πιστιανών την Κυριακή 6  Οκτωβρίου 2024, .

Η πρωινή μπόρα δεν πτόησε του περιπατητές που προσήλθαν από διάφορα σημεία της Ηπείρου και τη Λευκάδα.


Αν και η πεζοπορία ξεκίνησε υπό βροχή, σιγά σιγά τα σύννεφα και η ομίχλη υποχώρησαν και ο ήλιος έλαμψε, οπότε δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό Κόλπο, αλλά και τα γύρω βουνά Τζουμέρκα, Ξηροβούνι κι Άγραφα.


Οι περιπατητές ξεναγήθηκαν στους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής κτίσματα του 17ου αιώνα με σημαντικές τοιχογραφίες, που μαζί με τον Ι. Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου  Πιστιανών -χρήζει άμεσης αποκατάστασης-, αποτελούν τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία  των νομών Πρέβεζας και Άρτας.


Στο μέσον περίπου της διαδρομής την ομάδα των περιπατητών συνάντησε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους, ενώ έθεσε ερωτήματα στους ντόπιους σχετικά με την καλλιέργεια της καστανιάς, και τα μεταβυζαντινά μνημεία.

Στο  τέλος της διαδρομής προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες ψητά κάστανα, παραδοσιακές πίτες και χειροποίητα γλυκά, που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού, τσάι του βουνού, κρασί και τσίπουρο.

Οι επισκέπτες μαγεύτηκαν από τη φύση, τη θέα και τη φιλοξενία των κατοίκων και ζήτησαν να ενημερώνονται για μελλοντικές εκδηλώσεις της Κοινότητας.


Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής των περιπατητικών διαδρομών- μονοπατιών και μνημείων της Κοινότητας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]