ΚΕΔΕ: Ξεκίνησαν οι… “προειδοποιητικές βολές” για τον προϋπολογισμό του 2025


 Όπως είχε… “προβλέψει” «τ’ αυτί» του epoli.gr οι δήμαρχοι “ακονίζουν τα μαχαίρια” τους για τα χρήματα που θα λάβουν βάσει του προϋπολογισμού που καταρτίζει η κυβέρνηση για το 2025.


Στην προσυνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ, που έγινε στην Θεσσαλονίκη πριν δύο μέρες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου, δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας, στην ομιλία του για τα οικονομικά των ΟΤΑ είπε: «Σήμερα που οι δημοσιονομικοί δείκτες της χώρας έχουν θετική τροχιά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ακόμα δέσμια μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος, ενώ υπάρχει ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) στους ΟΤΑ στο ποσό των 3.841 εκ. ευρώ. Για το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού επιπλέον 108 εκ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρώσουν τους ΚΑΠ και από το 2025 και εφεξής αυξάνονται οι ΚΑΠ κατά 53 εκ. ευρώ. Ωστόσο με βάση την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ!».


Το ποσό βέβαια που δίνει ως αύξηση στους ΚΑΠ η κυβέρνηση είναι στην ουσία αστείο, καθώς οι αυξήσεις στα πάγια λειτουργικά των δήμων - σύμφωνα με τα στοιχεία του τρέχοντος έτους - φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ που είναι στην πραγματικό έλλειμα.


Αν λοιπόν η κυβέρνηση, αντί να ισοσκελίσει τη νέα “μαύρη τρύπα” που πάει να δημιουργηθεί, δίνει λιγότερα χρήματα, οι δήμοι θα εξακολουθούν να είναι “όμηροι” του κράτους.


Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία ψήφισης του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, τόσο θα αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας των δημάρχων.

 epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]