«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» Δευτέρα 21 Οκτωβρίου Ιωάννινα


 Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης με διαδοχικά Soldout τη σεζόν 2023 - 2024 στο STUDIOnewstarartcinema και τις υμνητικές κριτικές, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», επανέρχεται για μία παράσταση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 19:00.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ   ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (E.H.M.)

Οδός Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Οκτωβρίου 2024. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 19:00

 


Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να ακούγεται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή και οικεία γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την φωνητική εκφορά της με την καινοτόμο «ΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΉ» μέθοδό του, μεταφράζει και αποδίδει το αρχαίο κείμενο με την αίσθηση ότι ο Σωκράτης ζωντανεύει και μιλά έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε ακριβώς τις σημασίες που κρύβονται κάτω από την αφαιρετική αρχαία ελληνική γλώσσα του Πλάτωνα. 


 


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ «ANAGNORISIS», καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών, από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, ως σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη ως ορόσημου για την ειρηνική ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.


 


Η πρώτη παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη.


 


Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία. 


 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Μετάφραση/ Απόδοση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Κειμένου, Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης


Μεταγραφή της ελληνικής Μετάφρασης / Απόδοσης στα Αγγλικά: Αμαλία Κοντογιάννη και Emily Brown


Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου


Σχεδιασμός & κατασκευή Κλεψύδρας/ Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας: Κώστας Κοτσανάς


Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου


 


ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Gilles Decorvet


ΜΕΛΗΤΟΣ: Μάρκος Παλαιός


 


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


«Ο Δήμος Αβδελιώδης μας έχει συνηθίσει σε καινοτόμα αριστουργήματα στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Το τελευταίο του όμως αριστούργημα, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», έφερε στο φως κάτι απρόσμενο. Πόσο δύσκολο θα ήταν άραγε να εφαρμόζαμε τη «μέθοδο Αβδελιώδη» στα Σχολεία, όπου τα παιδιά θα καταλάβαιναν τα Αρχαία Ελληνικά κατευθείαν από το πρωτότυπο, αντί να τα καταδικάζουμε στον απεχθή, επώδυνο, ανιαρό και κυρίως αναποτελεσματικό τρόπο εκμάθησής των;  Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, Συγγραφέας & ομότιμος καθηγητής νευροεπιστημών, Ιατρική Σχολή ΠανεπιστημίουTennessee ΗΠΑ & Κωνσταντίνος Τσατσάνης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5 Νοεμβρίου 2023


 


«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», μάγεψε εκατοντάδες θεατές που έκαναν ουρές στο Studio, και επί δύο ώρες έμειναν άναυδοι από την θυελλώδη ερμηνεία του Ελβετού Gilles Decorvet που τον αποθέωσαν στο φινάλε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα» Παύλος Θ. Κάγιος, FRAGILE


 


«Μια έξοχη, μελετημένη, εξισορροπημένη σε όλα τα στοιχεία της παράσταση-κέντημα, υποδειγματικά μεταφρασμένη και διδαγμένη.»


Λέανδρος Πολενάκης, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών κριτικών, ΑΥΓΗ


 


Ένα ηθικό αντίβαρο σε καιρούς χαλεπούς «Η παράσταση επανέφερε στο προσκήνιο με τον πλέον επίκαιρο τρόπο, τη γοητεία του ελληνικού κόσμου, και την ενότητα της ελληνικής γλώσσας από την εποχή του Ομήρου, ως ζωντανό γλωσσικό όργανο και υπόδειγμα φιλοσοφικού στοχασμού που αποτελεί εγκόλπιο ηθικής διάστασης και πρότασης για μια πρωτοποριακή παιδαγωγική.»


Όλγα Μάμαλη, Δρ.Θεατρολόγος-Φιλόλογος, «ΕΓΝΑΤΙΑ»


«Το να ακούς το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο με μια σαφήνεια και μια αισθητική καθαρότητα έτσι ώστε να καθίσταται κατανοητό στον μέσο θεατή/ακροατή είναι από μόνος του ένας άθλος παγκόσμιος.Αυτή η παράσταση πρέπει να περιοδεύσει σε όλα τα σχολεία, τις πλατείες, τα χωριά της Ελλάδας, ακόμα κι εκεί που κατοικεί ένας άνθρωπος.»


Κωνσταντίνος Μπούρας, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Critique.gr


 


Διοργάνωση:


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ»


ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]