ΙΩΑΝΝΙΝΑ:LIVE Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ |ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!

Καλπάκι ...Και τα μαχητικά αεροσκάφη «υποκλίθηκαν» χθες στους Ήρωες του Έπους του ’40....






Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων & Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου, με την πολύτιμη βοήθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Ιωαννίνων, του Συλλόγου αναβίωσης Ελληνικού στρατού 1940-’41, του Συλλόγου Ευζώνων προεδρικής φρουράς και δεκάδων εθελοντών.

 








Επί δέκα ημέρες η ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου που δέχτηκε το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης, έγινε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες να καταφθάνουν από κάθε άκρη της χώρας για ένα συγκινητικό «προσκύνημα» στην ιστορία.

Οι πολίτες επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο, τη Σπηλιά Κατσιμήτρου όπου διαδραματίστηκαν καίριες στιγμές που στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία, την έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο υλικό από το Πολεμικό Μουσείο για να ολοκληρώσουν την περιήγηση στο Μνημείο του Μαχητή για την κορύφωση των εκδηλώσεων. 


Εκεί, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, των Βουλευτών κ.κ. Μαρίας Κεφάλα και Γιάννη Τσίμαρη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννας Μπατιστάτου, του Διοικητή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας  Ταξίαρχου κ. Γεωργίου Παππά ως εκπροσώπου του κυρίου Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Γεωργίου Κωστίδη, των Δημάρχων Ιωαννίνων και Κονίτσης κ.κ. Θωμά Μπέγκα και Ανδρέα Παπασπύρου, των Αντιδημάρχων του Αδελφοποιημένου Δήμου Αγίας Νάπας ως εκπροσώπων του Δημάρχου κ.κ. Ανδρέα Κουμή και Νίκου Βάσιλα, της Πρόεδρου του Δ.Σ. Δήμου Γλυφάδας κ. Χαρίση - Μπίλια Δαφνούλα ως εκπροσώπου του Δημάρχου, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Ταξίαρχου κ. Βασιλείου Μουσελίμη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγο Πυροσβεστικού Σώματος κ. Χριστόφορου Μπόκα, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων,


μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, του Συνδέσμου Έφεδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, της Γεν. Προξένου της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Irida Laci, του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμου και μελών του Δ.Σ., του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγορίου Άρμπιρου, του εκπροσώπου του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου κ. Γεωργίου Λεοντίου, του Πρόεδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. κ. Κων/νου Ντακαλέτση και χιλιάδων πολιτών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940 από τη Στρατιωτική Μπάντα.


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στην ανδρεία που σε αυτά τα ιερά χώματα άλλαξε τον ρου της ιστορίας. «Τιμούμε όσους πίστεψαν στα ιδανικά και πολέμησαν αναπτερώνοντας το ηθικό των Ελλήνων για να καταφέρουν να αλλάξουν για πάντα την Παγκόσμια Ιστορία. Το Έπος του 1940, ένα από τα πιο ηρωικά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας, γράφτηκε εδώ και θα μας θυμίζει για πάντα την ανδρεία, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού απέναντι σε κάθε πρόκληση» σημείωσε. Παράλληλα σημείωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί το  Προεδρικό Διάταγμα που θα δώσει επίσημο χαρακτήρα στις εκδηλώσεις.

Ο κ. Καψάλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο του Μνημείου Πεσόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που πραγματοποιείται η Αναπαράσταση, το οποίο κατασκευάζεται με τη στήριξη του Πρόεδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα και θα αποδώσει τιμή στους 13.976 Ήρωες που θυσιάστηκαν για μία ελεύθερη Ελλάδα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννας Μπατιστάτου με θέμα «Το φυλαχτό του στρατιώτη» που μεταξύ άλλων τόνισε «Το πιο ακριβό φυλαχτό είναι η αγάπη της μάνας και στα γράμματα που μετώπου αυτός είναι ο πιο κοινός τόπος».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου στην οποία παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός,  αναβιωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι ιστορικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου με την Έκθεση φωτογραφίας «Μαρτυρίες και Εικόνες της Ελληνικής Εποποιίας 10940-1944» στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου και η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο «5ος Δρόμος της Νίκης» με τη συμμετοχή 500 και πλέον αθλητών οι οποίοι διήλθαν από ιστορικούς χώρους και δρόμους του Καλπακίου, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο 1940, το Ύψωμα «Μαχητής», η Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κ.α.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου  ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου,  ομιλία από την Φιλόλογο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Λευκοθέα Νόννη με θέμα «Το Πωγώνι αναχαιτίζοντας την Ιταλική επέλαση» και προβολή ντοκιμαντέρ. 



Σήμερα Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία από το Διευθυντή του Γυμνασίου Παρακαλάμου κ. Αλέτρα Κων/νο με θέμα «Το Έπος του 1940» και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Παρακαλάμου. 



Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα όσους συνέδραμαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και τους χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους τις ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ».

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]