ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ...ΤΕΜΠΗ

«Αρτινών Συνεργασία» Με υπαιτιότητα Σιαφάκα, χάθηκαν 6 μήνες για διορθωτικές παρεμβάσεις στο έργο του Open Mall

 


Για ακόμη μια φορά, ασυνεπής στις δεσμεύσεις του.


Η Δημοτική Παράταξη του κ. Σιαφάκα και προσωπικά ο ίδιος, ξεχνάνε πολύ εύκολα. Αλλά ευτυχώς όχι εμείς και οι πολίτες της Άρτας.

Στην περίπτωση του Open Mall και των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, ο κ. Σιαφάκας που ήταν 9 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και οι κ.κ. Κοτσαρίνης, Χαρακλιάς και Ευαγγέλου, ψήφισαν θετικά όλες τις εγκρίσεις και τις μελέτες των έργων αυτών, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Οικονομική επιτροπή αλλά και στην δημοτική ομάδα, χωρίς ΠΟΤΕ να εκφράσουν μια διαφορετική πρόταση ή άποψη.

Ακόμη και στην προεκλογική του εκστρατεία ο κ.Σιαφάκας αλλά και μετά ως Δήμαρχος, κάθε φορά που έκανε αυτοψία στο έργο του open mall – και υπάρχουν πολλά τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ - έκανε λόγο μόνο για «τήρηση χρονοδιαγράμματος» και για πιέσεις στον εργολάβο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις! Μάλιστα αρκετοί υποψήφιοι του κ.Σιαφάκα έλεγαν προεκλογικά ψέματα στους καταστηματάρχες, ότι τάχα θα σταματήσουν το έργο, εάν εκλεγούν.

Εμείς μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, δηλώσαμε δημόσια αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν θέλουμε να δεσμεύσουμε την νέα δημοτική αρχή με την υπογραφή της σύμβασης των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης μας, ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στον νέο δήμαρχο να αξιολογήσει την συνέχιση ή μη των έργων αυτών. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2023 ο κ. Σιαφάκας μας ζητούσε δημόσια μέσα από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Art tv, να υπογράψουμε τη σύμβαση για την συνέχιση του Open Mall, ως έχει, μιας και ο ίδιος γνώριζε τις μελέτες του έργου και τις είχε ψηφίσει όλες.

Τον Απρίλιο του 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο, της νέας δημοτικής αρχής με τους καταστηματάρχες του κέντρου και τον Εμπορικό Σύλλογο και ενώ εκφράστηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί τους, δεν τις έλαβε καθόλου υπόψιν του. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ.Σιαφάκας στις 19 Απριλίου 2024, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Επιπλέον θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο αναγκαίων αλλαγών και τροποποιήσεων-αισθητικών, χωροταξικών και λειτουργικών-των στοιχείων που τοποθετούνται επί των πεζοδρόμων, όπως ζαρντινιέρες και παγκάκια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου».

Και 6 μήνες μετά διαπιστώνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για αυτή την δέσμευσή του. Εδώ τονίζουμε ότι τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης (β’ φάση) ξεκίνησαν από την νέα δημοτική αρχή στις αρχές Φεβρουάριου του 2024, από την πλατεία στο Μονοπωλίου. Άρα τον Απρίλιο μήνα που έγινε η συνάντηση στο Επιμελητήριο ήταν στην αρχή του έργου και υπήρχε ο χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο μεγάλο και σημαντικό αυτό έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας. 

Μετά την συνάντηση στο Επιμελητήριο, στην οποία και παρέστη ο δημοτικός μας σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ.Χρηστούλης Σωτήρης, η παράταξη μας εξέδωσε το από 17 Απριλίου Δελτίο Τύπου, ζητώντας από την νέα δημοτική αρχή να τροποποιήσει την μελέτη (μιας και είχε ολοκληρωθεί ένα μικρό κομμάτι του έργου) κάνοντας διορθωτικές κινήσεις για την αλλαγή του αστικού εξοπλισμού (ζαρτνινιέρες, καλαθάκια, παγκάκια), φύτευση περισσότερου πρασίνου και νέα δέντρα, τοποθέτηση σε πεζοδρόμους/ευρυχώρια και πλατείες μπορντούρες με άλλο σχέδιο και χρώμα. Άλλωστε στα δημόσια έργα γίνονται συχνά τροποποιήσεις έργων, όταν παρουσιάζονται διάφορα θέματα κατά την κατασκευή τους και έχουν σκοπό την βελτίωση του έργου, όπως και έγινε επί θητείας μας στα έργα: Ιστορικό Δημαρχείο, ασφαλτοστρώσεις σε πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, Κολυμβητήριο, ανάπλαση πλατείας Αγ.Θεοδώρας κ.α.. Άρα είναι εύλογη μια μικρή τροποποίηση σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο ανάπλασης, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις, χωρίς από την μια να σταματήσει το έργο και από την άλλη να βελτιωθεί το έργο και οι όποιες αλλαγές να πληρωθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και όχι από το ταμείο του Δήμου. Για το ότι είναι εφικτή η τροποποίηση της μελέτης του έργου, αναφέρεται και στο από 7/10/2024 έγγραφο του ΤΕΕ, που στάλθηκε προς τον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του ΔΣ. 

Συνεχίσαμε και ζητήσαμε δύο (2) φορές στο ΔΣ να γίνει άμεσα ειδική συνεδρίαση και να ληφθεί απόφαση για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αφού δεν εισακουστήκαμε, αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε γραπτή αίτηση στις 22 Ιουλίου, ως παράταξη «Αρτινών Συνεργασία», που την υπέγραψαν και οι 9 δημοτικοί μας σύμβουλοι, ώστε να συνδράμουμε να γίνουν μικρές διορθώσεις στην μελέτη του έργου. 

Πέρασαν 6 μήνες απραξίας της δημοτικής αρχής και μετά από πιέσεις μας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ στις 7 Οκτωβρίου για τα έργα ανάπλασης του Open Mall. Και ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητήσαμε την τροποποίηση της μελέτης του έργου καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά, αποδείχτηκε ασυνεπής στις δεσμεύσεις του, και φρόντισε να μην ληφθεί καμία σχετική απόφαση του ΔΣ.

Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα αναφορικά με τη στάση της νέας Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Σιαφάκα σχετικά με το Open Mall. 


Υπενθυμίζουμε αναφορικά με το έργο, τα εξής: 

- Η μελέτη των έργων πέρασε μέσα από Ανοιχτό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ανεξάρτητη Επιστημονική Αρχιτεκτονική Επιτροπή και η επιλογή που προτάθηκε, εγκρίθηκε και από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της Άρτας.  

- Πρόκειται για ένα έργο με σημαντικές παρεμβάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, που εξασφαλίστηκαν επί θητείας μας.

- Της τελικής πρότασης είχε προηγηθεί μια ευρεία και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση από το 2018. Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την ανοικτή διαβούλευση και πριν την οριστικοποίηση της μελέτης, όπως του Εμπορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ, φορέων και πολιτών, δόθηκαν για αξιολόγηση στους μελετητές και στην αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή και αρκετές προτάσεις ενσωματώθηκαν, οι οποίες ταίριαζαν με την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική της πρότασης.

- Με την αρ.22/21-2-2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνα ψήφισαν και οι κ.κ.: Σιαφάκας, Χαρακλιάς, Ευαγγέλου, Κοτσαρίνης, Γιώτης, Καραγεώργος, Καλλώνης, Αμπελογιάννη, το θέμα: «Παρουσίαση Οριστικής Μελέτης και έγκριση του οριστικού σταδίου της μελέτης, για το: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αρταίων (Open Mall)».

Η Δημοτική μας Παράταξη δεν πρόκειται να φέρει τρικλοποδιές για την ομαλοποίηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Είμασταν εμείς που φέραμε στην Άρτα τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Είμαστε εμείς που πορευτήκαμε και πορευόμαστε με πολιτική εντιμότητα και ειλικρίνεια απέναντι στην κοινωνία. Είμαστε εμείς που θέλουμε να δούμε τα εκατομμύρια που φέραμε στην Άρτα να πιάνουν τόπο και να αξιοποιούνται σωστά, προς όφελος της πόλης και των δημοτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]