ΛΑ.ΣΥ.Κόνιτσας:Το τελευταίο από τα αναρίθμητα ψέμματα της γαλάζιας Περιφ. Αρχής Ηπείρου για τον Γράμμο .....κατερρίφθη

 


ΕΝΩ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΕΝΑ-ΕΝΑ, Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ "ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ" ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ.


Ακόμη και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στο βουνό του Γράμμου από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις 13 Οκτώβρη, από πολίτες και κατοίκους της περιοχής αλλά και από τους περισσότερους ορειβατικούς συλλόγους της Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (Κοζάνης, Βελβεντού,  Αγράφων,  Καστοριάς), ακόμη και μετά την πανελλαδική καταδίκη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, ακόμη και μετά την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Ιωαννίνων, οι μπουλντόζες του γαλάζιου περιφερειάρχη Ηπείρου συνέχισαν ανενόχλητες το καταστροφικό έργο τους, προχωρώντας επιπλέον 200 μέτρα περίπου, «ξεσκίζοντας» στην κυριολεξία το διάσελο κάτω από την κορυφή Περήφανο προς την κορυφή Σκίρτση περνώντας μάλιστα τα όρια του νομού Ιωαννίνων και συνεχίζοντας στο νόμο Καστοριάς.

.

           Αυτή τη φορά όμως κανένας Δασάρχης δεν μπορεί να γνωματεύσει πως πρόκειται για δήθεν «αποκατάσταση βατότητας προϋπάρχοντας δρόμου». Πλήθος φωτογραφιών αποδεικνύουν πως ένα πανέμορφο και πλήρως σηματοδοτημένο μονοπάτι 200 μέτρων, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε.

Αυτή τη φορά, το παραμύθι της δήθεν «αποκατάσταση βατότητας» αποκαλύφθηκε πανηγυρικά. Μόνο 700 μέτρα απομένουν για να ολοκληρωθεί το έγκλημα, σε ένα κομμάτι απόκρημνο και βραχώδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η αυθαιρεσία και να συνδεθεί ο δρόμος, με αυτόν που διάνοιξε η μπουλντόζα του Στρατού από το χωριό Γράμμος .


Είναι σίγουρο πως εάν υπήρχε «βραβείο πολιτικού θράσους και ψεύδους» ο γαλάζιος περιφερειάρχης Ηπείρου θα το κέρδιζε με διαφορά.


Για την παράνομη διάνοιξη χωρίς καμία ντροπή μέσα σε λίγες μέρες περάσαμε:


·    από το εμπιστευτικό έγγραφο του Στρατού, στους έλεγχους της Αστυνομίας,


·    από τους ελέγχους για κλοπές στο λουλούδι του Δαρβίνου, στους ζωοκλέφτες,


·    από τους ζωοκλέφτες,  στην αποκατάσταση ανύπαρκτων δρόμων εδώ και δεκαετίες,


·    από την αποκατάσταση ανύπαρκτων δρόμων, στους 34 «φουκαριάρηδες» κτηνοτρόφους που «έχουν και αυτοί ψυχή».


Τι και αν ούτε ζωοκλοπές έχουν καταγραφεί ποτέ, αλλά και επίσημα τα 2 τελευταία χρόνια σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου όπως δημοσιεύτηκε στις 18-10 στο site epiruspost,  τι και αν ουδέποτε ζήτησαν ο Στρατός ή Αστυνομία δήθεν «αποκατάσταση βατότητας» δρόμου, τι και αν φωτογραφικά ντοκουμέντα και χάρτες αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει δρόμος για αποκατάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες, τι και αν οι εναπομείναντες 5 κτηνοτρόφοι με 3000 αιγοπρόβατα (από 40 που ήταν πριν από κάποια χρόνια με 40.000 αιγοπρόβατα ) στην περιοχή δεν ζήτησαν ποτέ δρόμο, αλλά ούτε και τους εξυπηρετεί εκεί πάνω, καθώς δεν υπάρχει νερό για να βοσκήσουν ζώα..


Τα χοντρά πολιτικά ψέματα που ειπώθηκαν ένα-ένα καταρρέουν και τα σκοτάδια για την  σκοπιμότητα του έργου έχουν αρχίσει να ξεδιαλύνονται, χωρίς ασφαλώς κανείς να γνωρίζει τους βαθύτερους σχεδιασμούς.


Από την μία αιτήματα παραστρατιωτικών οργανώσεων και εκκλησιαστικών παραγόντων και από την άλλη επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του.


Ένας από τους διαφαινόμενους στόχος της παράνομης διάνοιξης  δρόμου στα 2200 έως 2500 μέτρα, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στο εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο στη συνείδηση του λαού και των κατοίκων της περιοχής μνημείου μίσους στην κορυφή Γκέσος. Φαντάσματα και νοσταλγοί του παρελθόντος, προσπαθούν να ξαναδώσουν νόημα στο χώρο που κάποτε η χούντα πραγματοποιούσε θλιβερές επετείους που το επίσημο κράτος έχει καταργήσει εδώ και 50 χρόνια.


Ξέρουμε τι τους ενοχλεί.


Τα τελευταία 30 χρόνια, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο Γράμμο, αναδεικνύονται πλάι στην καταπληκτική του ομορφιά, μια σειρά από τοπόσημα του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο επισκέπτονται το βουνό από όλες τις πλευρές του. Τα μνημεία και τα μουσεία που έστησε το ΚΚΕ σε Θεοτόκο, Κεφαλοχώρι, Λιανοτόπι, Νεστόριο με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιερότητα του χώρου, είναι σημείο αναφοράς για κάθε έναν και κάθε μια  που επισκέπτεται την περιοχή.


Η υπεράσπιση της φυσικής ομορφιάς του Γράμμου, η υπεράσπιση της αγωνιστικής ιστορίας των χωριών, των κατοίκων, των μαχητών που πότισαν με το αίμα τους αυτή τη γη και τα σημάδια τους είναι διάσπαρτα εκεί πάνω, έχει περάσει σε χέρια πολλών. Αυτοί θα σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης του, αυτοί θα απαιτήσουν και θα καταφέρουν να σταματήσουν οι εργασίες και να αποκατασταθούν οι ζημιές.


Υ.Γ.


Σε ότι αφορά την θλιβερή διοίκηση του Δήμου Κόνιτσας, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την υποταγή και την υποκρισία τους. Η δημοτική αρχή Κόνιτσας με ανακοίνωσή της ομολόγησε πώς «έκανε στην άκρη» πώς δεν είναι δική της δουλειά, δεν την αφορά το θέμα, δεν γνωρίζει και δεν απαντάει. Άλλωστε τώρα έχουμε φόρτο εργασίας παρελάσεις, αποκαλυπτήρια μνημείων με πλούσια τραπεζώματα. Που να βρεθεί χρόνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]