Περιοδεία του ΚΚΕ στην ΑΕΝ Πρέβεζας

 


Το ΚΚΕ δεν βάζει την ασφάλεια των δοκίμων και των πληρωμάτων στο ζύγι των κερδών των εφοπλιστών.


Μια ζωντανή συζήτηση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Πρέβεζα στα πλαίσια περιοδείας που οργάνωσαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πόλη.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Έξαρχο βουλευτές του κόμματος, τον Σπύρο Παύλου πλοίαρχο, τον Κώστα Κωτσαντή περιφερειακό σύμβουλο με την λαϊκή συσπείρωση και μέλος της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ, τον Κώστα Κύρλα δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης στον δήμο Πρέβεζας, τον Γρηγόρη Μακρή μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας της ΚΝΕ, καθώς και άλλα μέλη. Το κλιμάκιο συζήτησε τμήμα το τμήμα με τους σπουδαστές υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους, επιδιώκει την ζωντανή συζήτηση μαζί τους, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων τους στην σίτιση, στέγαση και τις υποδομές, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου όσο και στο κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι με την χθεσινή επίσκεψη το ΚΚΕ δίνει συνέχεια στην διαρκή επικοινωνία που έχει κατακτήσει με τους σπουδαστές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπλοκή της Ελλάδας στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα γίνεται μέρος του πολέμου.


«Με εσάς τι σχέση έχουν αυτοί οι πόλεμοι; Το εφοπλιστικό κεφάλαιο θησαυρίζει με την διακίνηση του πετρελαίου και φυσικού αερίου σπάζοντας εμπάργκο, κάνοντας διελεύσεις από εμπόλεμες ζώνες με πρώτα υποψήφια θύματα τους ναυτεργάτες που είναι πάνω στα πλοία». υπογράμμισε. Στη συνέχεια κατήγγειλε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν καταθέσει εδώ και καιρό προσφορές στο ΝΑΤΟ για τη διακίνηση στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στα πολεμικά μέτωπα, χωρίς να διστάζουν ούτε στο ελάχιστο να θυσιάσουν τις ζωές των πληρωμάτων τους.

Αντίστοιχα ο Σπύρος Παύλου με αφορμή την πραγματοποίηση εκείνη την ώρα από το πολεμικό ναυτικό, σεμινάριο «ναυτικής συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων» με την ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024» στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) σχολίασε ότι «όπου υπάρχει αναμπουμπούλα και πόλεμος ιστορικά είναι πεδίο δόξης λαμπρών για τους εφοπλιστές και την κερδοφορία τους. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; εμείς οι ίδιοι που είμαστε επάνω».

Στη συνέχεια τόνισε το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα των ναυτεργατών να χαρακτηριστούν τα πολεμικά μέτωπα ως εμπόλεμες ζώνες, ώστε να ενημερώνονται τα πληρώματα για την διέλευση των πλοίων από τις περιοχές αυτές και με ευθύνη των πλοιοκτητών να απομακρύνονται οι ναυτεργάτες που δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους. Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι δεν βάζει στην ίδια ζυγαριά τα κέρδη των εφοπλιστών με την ασφάλεια των πληρωμάτων.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στην ΑΕΝ. Με αφορμή αναφορά φοιτητή στο 4ο έτος ότι τους έχει καταβληθεί το επίδομα σίτισης των 300 ευρώ μόνο για το γ' εξάμηνο σπουδών τα στελέχη του ΚΚΕ τους κάλεσαν να μην συμβιβαστούν με τα ελάχιστα. Τους υπενθύμισαν τη δύναμη που έχουν αφού με τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τους τόσο στην Πρέβεζα όσο και πανελλαδικά επέβαλαν την απόσυρση από το υπουργείο της απαράδεκτης έκθεσης του ιδρύματος Ευγενίδου που εξίσωνε τα πτυχία της ΑΕΝ με το επίπεδο 5 του εθνικού πλαισίου προσόντων, δηλαδή τα ισοτιμούσε με τα αντίστοιχα των ΙΕΚ.

Σχολιάζοντας την αυτοχρηματοδότηση και υποστελέχωση της ΑΕΝ, τόνισαν ότι αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση υποβάθμιση των πτυχίων τους, για να έχουν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και μικρότερες αμοιβές. «Κάποιοι βλέπουν τη σχολές σας ως φιλέτα να τις ιδιωτικοποιήσουν» τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις ιδιωτικές σχολές ο κάθε εφοπλιστής θα επιδιώξει να βγάλει εργαζόμενους υποχείρια του. Παράλληλα σημείωση την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για δημόσια ναυτική εκπαίδευση με ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε η ενημέρωση για την μεγάλη απεργία των λιμενεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Σ. Παύλου σημείωσε «ότι έχουμε διατηρήσει μέχρι τώρα το έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας» υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας των ναυτεργατών στα λιμάνια έχει διασφαλίσει την ύπαρξη της ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα υποστήριξε η άρνηση των εφοπλιστών στην ποντοπόρο ναυτιλία να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση έχει οδηγήσει ανάμεσα στα άλλα σε συμβάσεις εργασίας πολλών ταχυτήτων. «Είστε δικά μας παιδιά, παιδιά λαϊκών οικογενειών» τόνισε ο Νίκος Έξαρχος υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι στη διάθεση τους να αναδείξει τα προβλήματά τους όμως κυρίως να στηρίξει τον αγώνα τους αφού εκεί βρίσκεται η λύση από τα σημερινά αδιέξοδα τους κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]