Συγκίνηση και υπερηφάνεια στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλάριου στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας από τη γενέτειρα του, τα Βίλλια Αττικής, τιμήθηκε η μνήμη του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας το πρωί του Σαββάτου (26/10/2024) στον οικισμό Σακελλαρικό της Δ.Κ. Ζίτσας, στο τόπο όπου ο ήρωας της πολεμικής μας αεροπορίας πριν από 84 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς.   

Ο οικισμός Σακελλαρικό όπως μετονομάστηκε το χωριό Κουτρουλάδες, στη μνήμη του ήρωα πιλότου, ο τάφος του στο κοιμητήριο του χωριού και η πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα  του Σακελλαρίου αποτέλεσαν το επίκεντρο των εκδηλώσεων οι οποίες περιλάμβαναν θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.

Στο σκοπό των εκδηλώσεων στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και στο διαχρονικό μήνυμα της αυτοθυσίας όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. «Με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, είπε, αποτίνουμε φόρο τιμής στο Σμηναγό Σακελλαρίου και σε όλους εκείνους που στο πέρασμα των χρόνων,  αγωνίστηκαν για την ελευθερία και μια Ελλάδα όπως την είχαν ονειρευτεί. Όλοι τους, δεν αποτελούν μόνο μορφές της ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση. Είναι σύμβολα ηρωισμού, γενναιότητας, εθνικής συνείδησης και εθνικής μνήμης. Μνήμης που δεν οφείλουμε μόνο να διατηρούμε άσβεστη αλλά και να υπηρετούμε, ενισχύοντάς την διαρκώς, από γενιά σε γενιά, ως αδιαπραγμάτευτο χρέος στους ήρωες μας και ως ιερή παρακαταθήκη στο παράδειγμα τους».


«Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, κατέληξε ο Δήμαρχος Ζίτσας, στέλνουμε μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης, σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Σμηναγού Σακελλαρίου. Ενώνουμε τη φωνή μας και εκφράζουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους ήρωες του έπους του ’40 που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χώματα της Ηπείρου.  Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Τοπική Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βιλλίων Καλομοίρα Κώνστα και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιλλιών Δήμητρα Κώνστα οι οποίες ευχαρίστησαν τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας που κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη του ήρωα συντοπίτη τους. Η τοπική σύμβουλος στη σύντομη τοποθέτησή της μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Μάνδρας Εδυλλίας Αρμόδιου Δρίκου και εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στο χρονικό της 2ας Νοεμβρίου του 1940 όπου ο Σμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και άκαμπτο φρόνημα δεν υπέκυψε στην αριθμητική υπεροχή των Ιταλών κατακτητών, χτυπήθηκε από τα εχθρικά πυρά και κατέπεσε στην περιοχή θυσιάζοντας τη ζωή του.

 Στεφάνια στο μνημείο του ήρωα σμηναγού κατέθεσαν  ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Κίτσιος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Λέσχης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας Πρέβεζας, η Τοπική Σύμβουλος  της Δημοτικής Κοινότητας Βιλλίων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, κάτοικοι της Δ.Κ. Ζίτσας, του οικισμού Σακελλαρικού και της Δ.Κ. Βιλλίων.     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]