«Άμεση Αποζημίωση των Ελλήνων Κτηνοτρόφων για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων» Ερώτηση Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή που υπέβαλλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που πλήττει τις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας. Η επιδημία αυτή έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές απώλειες.


Με δεδομένο το μέγεθος των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διάθεση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.


Τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας στο έδαφος της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της Ελλάδας.


Πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές προβάτων από την Τουρκία στην Ευρώπη, καθώς και την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση της ασθένειας.


 


Αναλυτικά η ερώτηση:


«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια στα ζώα.


Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Τις τελευταίες ημέρες η θνησιμότητα παρουσιάζει ραγδαία έξαρση, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα. Με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων.


 


Δεδομένου ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε απώλεια εσόδων είναι τεράστια.


Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


 


1.Προτίθεται να διαθέσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση με στόχο την πλήρη και άμεση αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τη ζημιά που έχουν υποστεί από την ευλογιά;


 


2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπεί επέκταση της ασθένειας στο έδαφος της ΕΕ, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;


 


3.Έχει πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές προβάτων από την Τουρκία στην Ευρώπη και τους πλημμελείς ελέγχους που γίνονται από την τουρκική πλευρά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]