Γιατί ο σκύλος μου τρέμει;

 


Γιατί ο σκύλος μου τρέμει;

 Πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο σκύλος μου τρέμει. Μάθετε τι προκαλεί το τρέμουλο του σκύλου και πότε πρέπει να αναζητήσετε κτηνιατρική θεραπεία.

 

 Δεν είναι μυστικό ότι οι σκύλοι είναι ευερέθιστα πλάσματα, που διεγείρονται κουνώντας την ουρά ή και ολόκληρο το σώμα τους ειδικά πριν από μια βόλτα ή ένα κέρασμα (λιχουδιά).

 Τι κάνει το σκύλο μου να τρέμει;

 Πολλοί παράγοντες μπορούν να αναγκάσουν το σκύλο σας να τρέμει και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σωματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως με το να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα ή να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως το κεφάλι.

 Ας ξεκινήσουμε από εκεί: γιατί τα σκυλιά κουνάνε το κεφάλι τους;

 Το υπερβολικό τίναγμα του κεφαλιού μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης του αυτιού. Τα βακτήρια και οι μύκητες μπορεί να οδηγήσουν σε φαγούρα και πόνο στα αυτιά. Άλλες φορές, ένα ξένο αντικείμενο μπορεί να εισέλθει στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσει δυσφορία.

 Ένας σκύλος με μόλυνση στο αυτί θα κουνάει το κεφάλι του και θα ξύνει συχνά τα αυτιά του. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ερυθρότητα, εκκρίσεις ή/και μια δυσάρεστη οσμή γύρω από το μολυσμένο αυτί. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να λάβετε μια επίσημη διάγνωση και θεραπεία.

 Όνειρο

 Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά τρέμουν μερικές φορές στον ύπνο τους η απάντηση είναι απλή: είναι πιθανό να ονειρεύονται! Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι βιώνουν τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), το στάδιο του ύπνου που σχετίζεται με τα όνειρα.

 Σύμφωνα με το Sleep Foundation, τα θηλαστικά έχουν όλα τον ίδιο θεμελιώδη κύκλο ύπνου και ο ύπνος REM μπορεί να κάνει τα σκυλιά να γαβγίζουν ή να τινάζουν τα πόδια τους παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται ή μιλάνε στον ύπνο τους.

 Κρύος καιρός

 Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν την ικανότητα ενός σκύλου να αντέχει ή να ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα, όπως η ράτσα, ο τύπος τριχώματος, η ηλικία, η διατροφή, η κατάσταση του σώματος και ο εγκλιματισμός.

 Ωστόσο, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ρίγη στο σκύλο σας όταν κρυώνει. Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική όμως καλό θα ήταν να δώσετε την απαιτούμενη προσοχή.

 Εάν ο σκύλος σας φαίνεται απρόθυμος να κινηθεί, συνεχίζει να τρέμει, έχει πάγο στη γούνα του ή γενικά συμπεριφέρεται με μη φυσιολογικό τρόπο, πρέπει να τον οδηγήσετε σε ένα εσωτερικό χώρο.

 


 


Φόβος και Άγχος

 Εάν ο σκύλος σας ενοχλείται από ένα δυνατό θόρυβο, όπως βροντές ή πυροτεχνήματα, ή έχει μια επικείμενη αίσθηση καταστροφής κατά τη διάρκεια του πολύ οικείου ταξιδιού στο κτηνιατρείο, το τρέμουλο είναι μια φυσιολογική εκδήλωση αυτού του φόβου.

 Ωστόσο, εάν το άγχος του σκύλου σας δεν περιορίζεται σε περιστασιακά ερεθίσματα ή γεγονότα, μπορεί να πάσχει από μια διαταραχή του άγχους του αποχωρισμού.

 Η τάση να κρύβεται, να βηματίζει πάνω κάτω, να γαβγίζει υπερβολικά και άλλες καταστροφικές συμπεριφορές συνήθως συνοδεύουν αυτή τη διαταραχή και αντιμετωπίζονται καλύτερα με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

 Τοξικές ουσίες

 Εάν ο σκύλος σας φάει κάτι που δεν θα έπρεπε, όπως ένα τοξικό φυτό, μια ανθρώπινη τροφή, φάρμακα ή χημικά μπορεί να παρουσιάσει τρέμουλο. Πηγαίνετε αμέσως σε μια κλινική κατοικιδίων εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί μια τοξική ουσία.

 Ηλικία

 Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, ειδικά οι μεγαλύτερες ράτσες, μπορεί να εμφανίσουν τρέμουλο στα πίσω πόδια τους λόγω αρθρίτιδας. Εάν ο σκύλος σας έχει χάσει την όραση ή την ακοή του, μπορεί να τρέμει από αυξημένο άγχος.

 Τα μικρά σκυλιά τρέμουν περισσότερο από τα άλλα;

 Τα ηλικιωμένα σκυλιά δεν είναι τα μόνα που είναι πιο επιρρεπή στο τρέμουλο. Ίσως νομίζετε ότι το μικρόσωμο σκυλάκι σας είναι απλώς πιο δραστήριο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια νευρολογική πάθηση που σχετίζεται με αυτό το φαινόμενο.

 Το σύνδρομο «Shaker», αλλιώς γνωστό ως «Little White Shaker Syndrome», συναντάται συχνότερα σε μικρές ράτσες λευκών σκύλων, όπως το Maltese, το West Highland White Terrier και το Κανίς (Poodle).

 Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σκύλους όλων των φυλών, μεγεθών και χρωμάτων. Επίσης, το τρέμουλο εμφανίζεται συνήθως τα πρώτα χρόνια ζωής ενός σκύλου μέσω του σώματος ή του κεφαλιού.

 Αν σκεφτήκατε ότι ο σκύλος σας ήταν απλώς ευερέθιστος, δεν κάνατε λάθος: ο ενθουσιασμός είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν τρέμουλο.

 Μην ανησυχείτε όμως, ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει το κουτάβι σας ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

 Πότε να αναζητήσετε κτηνιατρική θεραπεία

 Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία για το τρέμουλο του σκύλου σας, τότε το κατοικίδιό σας μπορεί να πάσχει από ένα υποκείμενο νόσημα. Οι πιθανές υποκείμενες αιτίες περιλαμβάνουν:

·       Λοίμωξη που προκαλεί υψηλό πυρετό

·       Υποθυρεοειδισμός

·       Υπογλυκαιμία

·       Υπασβεστιαιμία

·       Νόσος Cushing

·       Νόσος του Addison

·       Διαταραχές επιληπτικών κρίσεων (Οι κρίσεις φαίνονται διαφορετικές ανάλογα με τον σκύλο, που κυμαίνονται από ένα μικρό τρέμουλο, μέχρι βίαιους μυϊκούς σπασμούς.)

 Είναι πάντα καλύτερο να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε αυτές τις καταστάσεις και άλλες ασθένειες. Η διατήρηση του ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα μια πιθανή ανησυχία.

 Εσείς γνωρίζετε το κουτάβι σας καλύτερα από τον καθένα. Εάν φοβάστε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, μην αγνοήσετε αυτό το συναίσθημα ανησυχίας. Αντίθετα, ρωτήστε τον κτηνίατρο πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

 

 Το άρθρο επιμελήθηκε το allaboutpets.gr για την ιστοσελίδα του Epirus-tv-news.gr  Εδώ, θα βρίσκετε άρθρα και πληροφορίες για τους πιστούς, τετράποδους φίλους σας. Μείνετε συντονισμένοι!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]