Ο εφιάλτης της ολικής καταστροφής πλανάται πάνω από την Κοιλάδα του Αχελώου.....

 


ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ   

 ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε  ΤΟΥ   Υ/Η ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟ ΑΠΟ           ΤΟΝ   Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α 


Εδώ και τρία  χρόνια ο εφιάλτης της  ολικής  καταστροφής πλανάται πάνω από την Κοιλάδα του Αχελώου. Μια απείρου κάλλους  προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000  στην καρδιά της Πίνδου, μοναδικό οικοσύστημα του Πνεύμονα της Ελλάδος, που μερικοί βάλθηκαν να την θυσιάσουν για λίγες  -αβέβαιης ισχύος- MWβατόρες(80ΜW)  στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Επτά φράγματα στον Αχελώο δεν χόρτασαν. ΄Αλλα  δυό  φράγματα  ημιτελή και  παρατημένα σαπίζουν στον Αχελώο. Της Συκιάς και της Μεσοχώρας.

             Σαράντα χρόνια τώρα, και αντί να τα ολοκληρώσουν να δουλέψουν, πάνε να φτιάξουν καινούργιο  τερατούργημα Φράγμα του Αυλακίου δεκαπέντε χιλιόμετρα κάτω από τη Συκιά και τρια χιλιομ.  πάνω από της  Δαφνοζωνάρας, για να πνίξουν και να ξεσπιτώσουν  πέντε χωριά. Ένα Φαραωνικών διαστάσεων φράγμα ύψους 95 μέτρων που θα κατακλύσει όλη την περιοχή. Σωρεία αποφάσεων του Σ.τΕ που μιλούν  για Περιβαλλοντολογική καταστροφή του Αχελώου και αυτοί συνεχίζουν απτόητοι. Βλακεία  ή  μόνο συμφέροντα και  ΕΓΚΛΗΜΑ ??? 

     Στο μέτωπο των γνωμοδοτήσεων για την Μ.Π.Ε του έργου  αυτή,δεν λέει να  ΄΄κλείσει΄΄  τρία  χρόνια τώρα. (Μάλλον δεν μπορούν να το κλείσουν λόγω πληθώρας αρνητικών γνωμοδοτήσεων ή αδυναμίας γνωμοδοτήσεων). Πολλοί  δε εξ αυτών, επισημαίνουν ότι η εν λόγω Μ.Π.Ε περιέχει ουσιώδεις ελλείψεις και αδυνατούν να γνωμοδοτήσουν.

         Πάνω σε αυτό  είχαμε μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει  συστηματική μεθόδευση κάμψης των αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο.  Αναρτήθηκε  επιτέλους  στο Περιβαλλοντολογικό Μητρώο διαβούλευσης  του ΥΠ.ΕΝ  η πολυπόθητη Γνωμοδότηση του Φορέα Προστασίας Περιοχών NATOURA 2000 του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) για την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων του Φράγματος Αυλακίου η οποία είναι Αρνητική (χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις) Κάθετα αρνητική.  

          Ήταν αυτό που περιμέναμε και δεν διαψευστήκαμε. Βέβαια αναρτήθηκε  με καθυστέρηση δύο χρόνια διότι στο ΥΠ.ΕΝ υποβλήθηκε και πρωτοκολλήθηκε στις 15-4 2022 Επι δύο χρόνια δεν ανέβαινε η Γνωμοδότηση για ΄΄ άγνωστους΄΄ λόγους. Ήταν φαίνεται  η ΄΄ταφόπλακα΄΄  του Φράγματος Αυλακίου και μάλλον-Μάλλον, πιθανόν  να προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο. Τρία χρόνια διαβούλευση δεν συμβαίνει συχνά…. Όμως απεδείχθη ότι η γνωμοδότηση ήταν αμείλικτη.  Κατεδαφίζει την Μ.Π.Ε του έργου με τεκμηριωμένο σκεπτικό από τον  κατ εξοχήν αρμόδιο φορές προστασίας του Περιβάλλοντος. . Ότι εμείς φωνάζαμε λέγαμε και γράφαμε τα περιλαμβάνει η Γνωμοδότηση κατά γράμμα. Για τα φράγματα στον υπερκορεσμένο και υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά Αχελώο για τα ημιτελή έργα που σαπίζουν,  Μεσοχώρα-Συκιά, για τους απειλούμενους σεισμούς λιμούς καταποντισμούς για την καταστροφή του φυσικού Περιβάλλοντος κ.λ.π. Είχε προηγηθεί βέβαια η Γνωμοδότηση καταπέλτης της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλαδος, προάγγελος της γνωμοδότησης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στο 14σέλιδο έγγραφό της γνωμοδότησης  του ΟΦΥΠΕΚΑ  που φέρει ημερομηνία 14-4-2022 αποδομεί  κάθετα και τεκμηριωμένα  χωρίς περιστροφές ένα προς ένα τα επιχειρήματα για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του έργου ενώ επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες του έργου στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και γενικά στο υδάτινο σύστημα του Αχελώου ποταμού..Ωμά και κάθετα δεν λέει τροποποιήστε την Μ.Π.Ε του έργου ,αλλά, αναζητείστε άλλες λύσεις . Ούτε  και ως δικαιολογία ΄΄επειδή υπάρχουν επτά φράγματα στον Αχελώο να κάνουμε και άλλα΄΄ γιατι αυτά επιδρούν σωρευτικά στην υποβάθμιση του.  Λέει  πολλά και ενδιαφέροντα που αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να την διαβάσει καλά και να βγάλει τα συμπεράσματα του..Εκει θα διαβάσουμε οτι χρωστάμε χάρη  και στο μικρό σκαθαράκι τον ελαφοκάνθαρο  η κοινώς Τσαγκαρο,το πτηνό γιδοβυζι που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών, την περίφημη Πέστροφα του Αχελώου (Πέστροφα του Ιονίου) που τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας και άλλα είδη σπάνιων πτηνών και θηλαστικών.

 Το Φράγμα  Αυλακίου θα είναι η μεγαλύτερη Περιβαλλοντική καταστροφή που θα αφανίσει τον Αχελώο ποταμό και θα τον κάνει λιμναίο με το έργο αυτό, ενώ, διασπάται η συνοχή της Προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ   Ένα εντελώς επικίνδυνο φράγμα για το  Περιβάλλον ,ένα έγκλημα στο όνομα της  Πράσινης Αειφόρου ανάπτυξης  και  ενέργειας.  

 Δώσαμε τον αγώνα μας μονιασμένοι,  θιγόμενοι Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί αντάμα- κόντρα στο ψέμα τον εκμαυλισμό και τα ταξίματα,που σκοπό  είχαν να μας διασπάσουν .Έτσι τα ΄΄Κοινωνικά υποσύνολα΄΄ κατά τον αλήστου μνήμης  Αγοραστό, έδωσαν τον αγώνα τους  διεκδικώντας το δίκαιο . Είναι η ποιο σημαντική από όλες τις γνωμοδοτήσεις γιατί προέρχεται από έναν φορέα που εποπτεύεται άμεσα στον Υπουργό Ενέργειας. Επίσης  είναι γνωστό  ότι μόνο οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ σταμάτησαν παρόμοια έργα όπως τα Αιολικά των Αγράφων στη Νιάλα , του ΑΕΤΟΥ Αστροχωρίου κ.α .Για τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό δεν θα πούμε τίποτε παρά μόνο οτι ΄΄Έκαστος ως προς το τελευταίο εκβαν κρίνεται΄΄ κατά τον   ρήτορα Δημοσθένη  και το δικό του ΄΄εκβαν΄΄,  η τελική  του πράξη,  ήταν η επαίσχυντη θετική γνωμοδότηση μαζί με τον δήμο Αργιθέας. Που να ζητήσουν συγνωμη...δεν ειναι στην ανωτερότητα τους αυτό, αλλά και αυτό ακόμη θα είναι υποκριτικό γιατί όταν έπρεπε δεν άκουσαν τη φωνή αυτών που θέλανε να πνίξουν. Σε αυτούς θα προσθέσουμε και τους Προθύμους τους εξυπηρετείς συμφερόντων και τα διάφορα εξαπτέρυγα. Αυτοί κατατάσσονται με τους δοσίλογους τώρα. Ας μήν επιχειρήσουν πάλι να στρογγυλοποιήσουν  τα δεδομένα γιατί είναι ακλόνητα.Προηγήθηκαν   δύο ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ  Γνωμοδοτήσεις  του ΟΦΥΠΕΚΑ που είχαν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση των Αιολικών στον ΑΕΤΟ Αστροχωρίου  της Κοιλάδας Αχελώου και των Αιολικών   των Αγράφων με το αιτιολογικό ότι διασπάται η συνοχή  περιοχών  NATURA  ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ  Έρχεται  τώρα αυτή η γνωμοδότηση  να  ΄΄θάψει΄΄ κυριολεκτικά το Φράγμα Αυλακίου. 

     Εν κατακλείδι, αξίζει ένα  μεγάλο ΕΥΓΕ  στον ΟΦΥΠΕΚΑ για την γνωμοδότηση αυτή. Με την στάση τους  απέδειξαν ότι θέλουν να είναι χρήσιμοι για το Περιβάλλον και όχι αρεστοί  για τα συμφέροντα. Αλλωστε γι’ αυτά υπάρχουν επιορκοι μπόλικοι.... Και κάτι τελευταίο.Με τη γνωμοδότησή τους οι υπάλληλου και στελέχη του οργανισμού αυτού απέδειξαν ότι δεν πολυκαταλαβαίνουν απο κάθε είδους πιέσεις και επιτελούν το καθήκον τους.  Θέλει πολύ θάρρος για να αντισταθείς σε μία μονοκρατορία συμφερόντων. Έχουν πυξίδα και γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά ως θεματοφύλακες αγρυπνούν   για την προστασία του Περιβάλλοντος .Αυτοί έσωσαν και την τιμή κάποιων άλλων δημοσιοχαρτογιακάδων που ελαφρά τη καρδία μοίραζαν θετικές γνωμοδοτήσεις και ας γνώριζαν  -ας ήταν εν γνώσει τους  η απειλούμενη καταστροφή. Λίγοι αντιστάθηκαν.Κρίμα..... Θεωρούμε πλέον ότι  η σημαντική αυτή γνωμοδότηση,η ποιο σημαντική όλων δεν μπορεί να αγνοηθεί απο τον ίδιο τον προιστάμενό τους τον Υπουργό Ενέργειας.  Διότι  η γνωμοδότηση αυτή  από μόνη της ακυρώνει  την  Μ.Π.Ε και την κατασκευή του καταστροφικού έργου για την Κοιλάδα του Αχελώου.

 ΚΑΛΟΥΜΕ  ΤΟ ΥΠ.ΕΝ/Περιβαλλοντολογικό Μητρώο

!Αμεσα πλέον να κατέβει απο το Περιβαλλοντολογικό Μητρώο του  η Μ.Π.Ε του έργου ως απορριφθείσα για να ησυχάσουμε όλοι. 

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Το έμβλημα της Κοιλάδας του Αχελώου στο εξής θα πρέπει  είναι ο ΄΄Lunacus Cervus΄΄  Ο Ελαφοκάνθαρος η κοινώς Τσάγκαρος ο οποίος ΄΄δάγκωσε ΄΄το  Φράγμα Αυλακίου    Έδωσε και αυτός τον αγώνα επιβίωσής του μαζί με τον δικό μας.….. Ελπίζουμε δε οι επόμενες γενιές να του  το αναγνωρίσουν .

       

 Αρκεί μία απλή ανάγνωση την γνωμοδότησης για να κατανοήσετε την σπουδαιότητά της. 

  "Scripta manent" - τα γραπτά μένουν"..    

                                                                           


                                                                             

                                                                           2-10-2024

                        Για την  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ  

             ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ  ΚΟΙΛΑΔΑΣ  ΑΧΕΛΩΟΥ


                                       Χρήστος Β.Καπερώνης

                      Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]