ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΔΩΔΗΝΗΣ

Δήμος Ιωαννιτών:Ρύθμιση «ανάσα» για το ΣΥΔΛΙ μετά από συμφωνία με τη ΔΕΗ


Ρύθμιση «ανάσα» για τη λειτουργία του ΣΥΔΛΙ κατόρθωσε να πετύχει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου καθώς ήρθαν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την άτοκη καταβολή σε 60 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν σε μη διαχειρίσιμα μεγέθη κυρίως κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ, Ηλία Αρλέτο, χθες το απόγευμα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την αποδοχή της ρύθμισης με τη ΔΕΗ ολοκληρώθηκε μια επίπονη προσπάθεια για τη διάσωσή του.

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΔΛΙ είναι σε όλους σας γνωστή και οφείλεται σε δύο κυρίως αιτίες.

Πρώτη είναι η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης να κρύβει τα προβλήματα διόγκωσης του χρέους κάτω από το χαλί χωρίς να γίνει απολύτως καμία ενέργεια αφήνοντας απλά τα χρέη να συσσωρεύονται και δεύτερη το ενεργειακό κόστος  που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΛΙ έδωσαν μια πραγματική μάχη η οποία είχε αίσιο τέλος καθώς η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για το χρέος του Συνδέσμου ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία για την μακροχρόνια αποπληρωμή του με μία ρύθμιση 60 άτοκων δόσεων οι οποίες μπορούν να γίνουν 72 εφόσον οι πληρωμές των δύο πρώτων ετών καταβληθούν χωρίς καθυστερήσεις.

«Για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από τον πρόεδρο της βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα, την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπη, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.

Παράλληλα, οφείλω να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της μακράς διαδικασίας αναδιαμορφώσαμε τις προτάσεις μας μαζί με τους δήμαρχους Ζίτσας και Δωδώνης, Μιχάλη Πλιάκος και Χρήστο Ντακαλέτση, με τους οποίους ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να εγκρίνει το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού με τη ΔΕΗ για την εφαρμογή της πιο πάνω ρύθμισης, ενώ σήμερα το πρωί η εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου ψήφισε τη νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία καθορίζει ως νέα τιμή μονάδος πώλησης του νερού στους δήμους - μέλη του ΣΥΔΛΙ τα 0,39 ευρώ ανά κυβικό. 

Θυμίζουμε ότι η τιμή πώλησης των 0,29 ευρώ ανά κυβικό παρέμενε σταθερή και αμετάβλητη από το 1999. 

Το επόμενο βήμα τώρα είναι η ψήφιση των τελών και η ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει ο ΣΥΔΛΙ να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

«Με τη ρύθμιση αυτή κατορθώσαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Συνδέσμου, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου ενεργειακού κόστους παραμένει.

Άλλωστε το ίδιο πρόβλημα είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει συνολικά η αυτοδιοίκηση.

Ειδικά όμως σε ότι αφορά όλους τους φορείς διαχείρισης υδάτων αναμένουμε τα νέα νομοθετήματα για τις ΔΕΥΑ ώστε να δούμε στην πράξη πως η κυβέρνηση σκέφτεται να το αντιμετωπίσει.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τον αγώνα μας για οικονομική ενίσχυση των δήμων με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν η αύξηση του τιμολογίου του ΣΥΔΛΙ θα συμπαρασύρει κι αυτά της ΔΕΥΑΙ ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι καμία απολύτως αύξηση δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η συμφωνία που έγινε με τη ΔΕΗ είναι άκρως ωφέλιμη για το ΣΥΔΛΙ καθώς αν δεν είχε επιτευχθεί υπόβοσκε άμεσα ο κίνδυνος της επιβολής επιτήρησης στο Σύνδεσμο με υποχρεωτική αύξηση της τιμής πώλησης του νερού πάνω από 1 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Ηλίας Αρλέτος, τόνισε ότι μέσα στο 2024 οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν καθόλου καθώς οι τρέχοντες λογαριασμοί αποπληρώνονται κανονικά και απέδωσε την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους στην προηγούμενη διοίκηση.

«Παραλάβαμε μια ‘’βόμβα’’ χρέους 7,5 εκ. ευρώ για την οποία η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα εμείς καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος χωρίς να έχουμε προϋπολογισμό. Μιλάμε για μικρή αλλά αναγκαία αύξηση για να είναι βιώσιμη η κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρλέτος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]