Καταγγελία της Ταξικής Πορείας για το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Δωδώνης



Δεν είναι ατυχήματα – είναι εργοδοτικά εγκλήματα


Ανυψωτικό καλαθοφόρο μηχάνημα έπεσε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής δέντρων με αποτέλεσμα την πτώση και τον σοβαρό τραυματισμό δύο εργολαβικών εργατών στο Αβγό Ιωαννίνων. 

Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο ούτε βέβαια τυχαίο γεγονός. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα εργαζόμενος σε συνεργείο ανακαινίσεων σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας έπεσε από τον πέμπτο όροφο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια οι όλο και αυξανόμενοι ρυθμοί δουλειάς, τα ξεχειλωμένα εξαντλητικά ωράρια και η πλήρης απαξίωση μέτρων προστασίας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα εργοδοτικά εγκλήματα. Χαρακτηριστικά μόνο το διάστημα 5-7 Οκτώβρη είχαμε 6 νεκρούς σε εργασιακό περιβάλλον, νεκροί που έρχονται να προστεθούν στη μαύρη λίστα που απαριθμεί 107 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς ενώ τα εργατικά ¨ατυχήματα¨ με σοβαρά τραυματίες (που έφτασαν στο σημείο να δηλωθούν και να καταγραφούν) ξεπέρασαν τα 170. 

Υπαίτιο το σύστημα της φτώχειας και της εκμετάλλευσης που μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου θυσιάζει όχι μόνο τους μισθούς αλλά και τις ζωές των εργαζόμενων αντιμετωπίζοντας τα μέτρα προστασίας σαν ένα περιττό έξοδο. Συνένοχες και όλες οι κυβερνήσεις που με μια σειρά αντεργατικών νόμων (Χατζηδάκη-Γεωργιάδη) γκρεμίζουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα οδηγώντας τα εργοδοτικά εγκλήματα σε κατακόρυφη άνοδο.

Ο λαός και η εργατική τάξη είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό στην ανθρωποθυσία που έχει γίνει καθημερινότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν της οργάνωσης και του αγώνα. Να αντισταθούμε στην βαρβαρότητα. Να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να παλέψουμε για το δικαίωμα στη ζωή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]