Καταργείται το νυχτερινό ρεύμα

 


Θα αντικατασταθεί με... ημερήσιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδος και τα Σαββατοκύριακα

Το παραδοσιακά φθηνό νυχτερινό ρεύμα για τον καταναλωτή, λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πλέον πανάκριβο για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι πάροχοι δεν προσφέρουν μειωμένο τιμολόγιο για νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος και αυτό το κομμάτι της αγοράς εξυπηρετεί η ΔΕΗ. Τα φωτοβολταϊκά δηλαδή και δευτερευόντως τα αιολικά παράγουν φθηνότατο ρεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι της νύχτας. Η κυβέρνηση έχει, όπως φαίνεται, μελετήσει αρκετό διάστημα την κατάργηση του νυχτερινού ρεύματος και την αντικατάστασή του από άλλη παροχή, που θα αντισταθμίζει την αύξηση του κόστους για το μέσο νοικοκυριό.


Το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η αλλαγή μένει να διαπιστωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος. Πολλοί καταναλωτές υπογραμμίζουν ήδη την επιφυλακτικότητά τους, καθώς τις ώρες που προτείνονται οι πλειονότητα των εργαζομένων λείπει από το σπίτι και δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τις εκπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεν μπορεί δηλαδή, ούτε να μαγειρέψει χρησιμοποιώντας την ενεργοβόρα κουζίνα, ούτε να ανάψει τον θερμοσίφωνα, που επίσης καταναλώνει πολύ ρεύμα, όπως και το πιστολάκι για τα μαλλιά.

Ωφελημένοι φαίνεται προς στιγμήν να είναι οι συνταξιούχοι που βρίσκονται περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, αλλά δεν έχουν μεγάλες καταναλώσεις καθώς διατηρούν νοικοκυριά των δύο ή του ενός ατόμου.

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, προανήγγειλε τη μετάβαση από το σημερινό σύστημα με το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο διζωνικό τιμολόγιο, με τη μια ζώνη τις μεσημεριανές ώρες και το Σαββατοκύριακο.


Μιλώντας στον Action24, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες που προτείνονται το ρεύμα είναι πια φθηνότερο.


Δηλαδή, το ρεύμα είναι σήμερα φθηνότερο τα μεσημέρια, λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]