Κατακρεουργημένα κυνηγόσκυλα στον βωμό της οικολογίας!


 Ο κ. Σωτήρης Θεοδώρου από τα Ιωάννινα έπεσε θύμα των «σπάνιων» τετράποδων αρπακτικών! Λύκοι κατασπάραξαν την σκυλίτσα του. Το περιστατικό έγινε στην περιοχή Ζαγόρι ανάμεσα σε Ανθρακίτη – Καλουτά στην θέση “Ασπρόλακο“. Όπως μας είπε πριν περίπου ένα μήνα φαγώθηκε κι άλλο σκυλί στη θέση Βλαχάκι – Ρίζιανα, ενώ όπως έμαθε αγνοούνταν άλλα τρία κυνηγετικά σκυλιά τα οποία δεν έφεραν GPS.


Αυτή η δραματική κατάσταση με τους λύκους που επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου οι κυνηγοί βγάζουν τα σκυλιά τους, δεν αποτελεί απλά μεμονωμένο περιστατικό. Ο αυξανόμενος πληθυσμός των λύκων στην περιοχή δημιουργεί συνθήκες τρόμου και αβεβαιότητας, καθώς τα κυνηγόσκυλα και μη, γίνονται πλέον καθημερινά οι επόμενοι στόχοι του υπερπληθούς λύκου. Η τραγική αυτή κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα: η ανισορροπία στο οικοσύστημα που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του πληθυσμού των λύκων.


Δείτε παρακάτω όσα  διηγήθηκε    στο kynigesia.gr φανερά συντετριμμένος:



«Τα σκυλιά κυνηγούσαν τον λαγό που είχαν σηκώσει σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από τον δρόμο και διακοσίων τριάντα μέτρων από εμένα. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, σταμάτησαν απότομα. Δεν άκουγα τις φωνές τους για αρκετή ώρα, και τότε το αρσενικό ήρθε σε εμένα με την ουρά στα σκέλια. Το μηχάνημα έδειχνε τη σκύλα σταματημένη στο δάσος. Προχώρησα μέσα στο πυκνό όσο πιο γρήγορα μπορούσα, ακολουθώντας την πορεία που την είχα ακούσει για τελευταία φορά. Το μηχάνημα έδειχνε την σκύλα περίπου ογδόντα μέτρα μπροστά μου, με συνεχείς μετακινήσεις ενός μέτρου γύρω από το τελευταίο στίγμα.


Μόλις ανέβηκα στην ράχη και κοίταξα προς το σημείο που έδειχνε το μηχάνημα, είδα μια ανεπαίσθητη φιγούρα να εξαφανίζεται, και σε δευτερόλεπτα δύο λύκους να τραβάνε ό,τι είχε απομείνει από τη σκύλα μου. Έριξα από περίπου εξήντα μέτρα μία ντουφεκιά για εκφοβισμό, και εξαφανίστηκαν. Όταν πλησίασα, είδα τη σκύλα φαγωμένη με τα σπλάχνα της έξω από το κορμί της και τραυματισμένο το πίσω πόδι. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα. Το αναρτώ μόνο και μόνο προς ενημέρωση των υπολοίπων κυνηγών της περιοχής. Δεν είχα κινητό μαζί μου για να βγάλω φωτογραφίες. Είναι πολύ δύσκολο να χάνεις έναν σύντροφό σου μπροστά στα μάτια σου!»


Αυτό που συνέβη δεν είναι απλά ένα ακόμα άσχημο περιστατικό. Αντιθέτως, αποτελεί ένα από τα πολλά τραγικά παραδείγματα για το πόσο μεγάλη απειλή αποτελούν πλέον οι λύκοι για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους. Η εξάπλωση των λύκων είναι ανεξέλεγκτη, και οι κυνηγοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με αυτή την απειλή, χωρίς τα μέσα να προστατεύσουν τα πολύτιμα ζώα τους.


Ένας ακόμη φίλος κυνηγός μια μέρα αργότερα δημοσίευσε σε κυνηγετική ομάδα του Facebook και εκείνος την εμπειρία του, αυτή την φορά στο Βέρμιο:


«Μόλις πριν λίγα λεπτά είχα μια περιπέτεια στο όρος Βέρμιο! Ενώ είχα βγάλει το σκύλο μου για εκπαιδευτικό στις πέρδικες, δέχτηκε επίθεση από ένα λύκο! Ευτυχώς ήμουν κοντά και έχοντας μαζί μου το όπλο, έσωσα τον σκύλο μου ρίχνοντας δύο τουφεκιές στον αέρα. Προσοχή σε όλους στα 3-5 Πηγάδια! (Αεροπόρος).»


Η ανησυχία πλέον είναι έντονη. Δεν μιλάμε για σποραδικές επιθέσεις ή μεμονωμένα περιστατικά. Η απειλή είναι διαρκής και όλο και πιο συχνή. Οι λύκοι κυκλοφορούν πλέον πιο κοντά στις ανθρώπινες δραστηριότητες, και αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προτού χάσουμε κι άλλους πολύτιμους συντρόφους από τις επιθέσεις αυτών των άγριων ζώων.

Νίκος Φλωράκος//  kynigesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]