Το Κοινό των Ηπειρωτών ....για τις επερωτήσεις που κόπηκαν


 Να ανακληθεί η απόφαση για την άρνηση της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο των επερωτήσεων σχετικά με τις αναθέσεις και την βόρεια είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας.

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, αποφάσισε ότι η πολιτική και ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο είναι περιττή. Με φτηνές δικαιολογίες απαγόρευσε τη συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου των δύο επερωτήσεων της παράταξής μας «Κοινό των Ηπειρωτών». 

Οι επερωτήσεις που «κόπηκαν» αφορούν δύο σημαντικά θέματα για την  Περιφέρεια Ηπείρου:  τις απευθείας αναθέσεις και τις αναθέσεις με προσφυγή στο άρθρο 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 (διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) καθώς και την ατελή ολοκλήρωση-λύση της σύμβασης του έργου «Βόρεια είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας».

Οι δικαιολογίες της Προέδρου είναι προσχηματικές. Για το ζήτημα των αναθέσεων η κ. Μπραΐμη αποφάσισε ότι  η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν, καθώς την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση στη Δικαιοσύνη. Για την είσοδο της Ηγουμενίτσας ισχυρίζεται ότι έχει γίνει ήδη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής και ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την οποία μπορεί να υπάρξει ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς την προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη επερώτηση!

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει ακόμη ότι οι επερωτήσεις για να συζητηθούν πρέπει να κατατεθούν οκτώ μέρες πριν την συνεδρίαση του σώματος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι όλες τις παρατάξεις θα ενημερώνονται εγκαίρως για την ημερομηνία της συνεδρίασης. Η μη έγκυρη ενημέρωση είναι αποτέλεσμα έλλειψης προγραμματισμού ή ηθελημένη τακτική προκειμένου να είναι εκπρόθεσμες οι ερωτήσεις…

Για τις αναθέσεις γνωρίζουμε ότι η Εισαγγελία Ιωαννίνων διεξάγει μια προκαταρκτική εξέταση. Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση βάση νόμου για τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης σχετικά με αναθέσεις έργων, μελετών ή υπηρεσιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι πολιτικά και θέλουμε όπως και οι πολίτες της Ηπείρου να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και να παρθούν όλα τα μέτρα διασφάλισης της ακεραιότητας των διαδικασιών και του δημοσίου συμφέροντος στις αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό.  Προτιμά η κ. Μπραΐμη το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην συζητήσει πολιτικά για το μείζων θέμα των αναθέσεων (που έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις) και να απαξιώνεται έτσι με τις ενέργειές της η λειτουργία του Συμβουλίου;

Όσον αφορά την επερώτηση για την βόρεια είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας ο βασικότερος λόγος που αναγκάζει την Παράταξή μας να επανέλθει στο θέμα είναι ότι η σύμβαση με τον εργολάβο έχει περιέλθει σε καθεστώς αυτοδίκαιης λύσης προ μηνός και τα χρονικά περιθώρια αντιδράσεων για την αποτροπή της είναι πλέον πιεστικά, καθώς σύντομα βάσει της νομοθεσίας το έργο θα πρέπει να παραληφθεί ημιτελές. Κατά τη συνεδρίαση της Λογοδοσίας προ 3 μηνών η εικόνα που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή για το θέμα ήταν καθησυχαστική τονίζοντας ότι οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του έργου ήταν διαχειρίσιμες. Επίσης η θέση της Προέδρου του Συμβουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ενημέρωση στη Συνεδρίαση χωρίς να περιλαμβάνεται η επερώτηση στην Ημερήσια διάταξη δεν έχει λογική βάση και υποβαθμίζει το θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τη Θεσπρωτία επί μακρόν. Τέλος, όσον αφορά το θέμα που τέθηκε από την Πρόεδρο για το εκπρόθεσμο της κατάθεσης, ενημερώνουμε ότι η επερώτηση υπεβλήθη μέσω email στις 7.23 το πρωί της 9ης Οκτωβρίου.

Επιμένουμε στο να συζητηθούν οι επερωτήσεις.  Δεν θα ανεχτούμε να υποβαθμίζονται  σημαντικά θέματα. Καλούμε την κ. Μπραΐμη να ανακαλέσει τις απαγορεύσεις. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση.  Καλούμε την  Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]