Μέση Ανατολή ώρα μηδέν - Ο ρόλος των ΗΠΑ και ο δρόμος προς την ειρήνη

 


Η περαιτέρω αποσταθεροποίηση μιας ήδη ασταθούς περιοχής μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12ου Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 1 έως 3 Οκτωβρίου, από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.


 


Η Nomi Bar-Yaacov, International Negotiator and Associate Fellow, Chatham House, έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή στη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πρέπει να τονίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτρέψει την επέκταση των εποικισμών και έχουν μπλοκάρει ψηφίσματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ γιατί προβάλλονται ως χώρα - πρότυπο δημοκρατίας», τόνισε η ίδια.


 


Η κ. Bar-Yaacov υποστήριξε ότι το Ισραήλ «πρέπει να κατανοήσει πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα συμβάλλει στην ασφάλειά του. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε για το μέλλον. Αν δεν πειστεί ότι το παλαιστινιακό κράτος είναι προς το συμφέρον της ισραηλινής ασφάλειας, τότε είναι πιθανό να έχουμε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις». Εκτίμησε, δε, πως με την τρέχουσα ηγεσία σε Ισραήλ και Παλαιστίνη «δεν πρόκειται να φτάσουμε στην ειρήνη».


 


«Ας είμαστε ειλικρινείς, χωρίς σημαντική πίεση από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα υπάρξει διάλογος, πόσο μάλλον ειρήνη», σημείωσε ο Ahmed Shihab-Eldin, δημοσιογράφος και παραγωγός, προσθέτοντας πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν, «είτε πρόκειται για το Ιράκ, είτε για το Βιετνάμ, είτε για οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση».


 


«Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ προσαρτά και καταλαμβάνει, παραβιάζοντας τόσο νομικούς όσο και ηθικούς κανόνες. Κάτι σημαντικό συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και μετά, καθημερινά συμβαίνουν γεγονότα που προκαλούν ανησυχία», τόνισε, εκτιμώντας ότι μια στρατιωτική δράση του Ισραήλ στις εγκαταστάσεις του Ιράν θα είχε σοβαρές συνέπειες. Όπως είπε, είναι η στιγμή για «αποκλιμάκωση και ειλικρίνεια. Πρέπει να εστιάσουμε στις ρίζες της 7ης Οκτωβρίου και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή».


 


Ο πρώην διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο ως πράξη μαζικής τρομοκρατίας. «Επομένως, πολεμάμε την τρομοκρατία με τρομοκρατία; Όσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αγνοούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες, η ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι που αποστερούνται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους θα συνεχίσουν να αντιστέκονται. Είτε αυτή η αντίσταση εκφράζεται με λόγια είτε με πράξεις», κατέληξε ο ίδιος.


 


Ο Roger Cohen, Paris Bureau Chief της The New York Times και οικοδεσπότης του Athens Democracy Forum, αναφέρθηκε στην πρόκληση της επίλυσης της σύγκρουσης, κυρίως λόγω των διαφορετικών αφηγημάτων του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ενώ περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.


 


«Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ξύπνησε ένα θεμελιώδες τραύμα της εβραϊκής κοινότητας που αφορά την επιβίωσή της», σημείωσε. «Έχω υποστηρίξει για δεκαετίες τη λύση των δύο κρατών, θεωρώντας την ως τη μόνη που μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή». Αναγνώρισε, επίσης, ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι, παρά τις ανησυχίες για τις πολιτικές του Ισραήλ, δεν θα διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη προς αυτό.


 


Η Mabel Lu Miao, Co-Founder and Secretary General του Center for China, τόνισε ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι προς το συμφέρον της Κίνας. Όπως είπε, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση. Αναφέρθηκε στην προσέγγιση τριών βημάτων: την προώθηση της εκεχειρίας, τη στήριξη της διακυβέρνησης της Παλαιστίνης και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.


Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Google, Libra Philanthropies, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Global Challenges Foundation, Greek National Tourism Organisation, Council of Europe, Cosmote, National Bank of Greece, Athens International Airport, Democratic Odyssey, Apolitical Foundation, Ministry of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece, Global Liberal Arts Alliance, La Repubblica, Politico, Euronews, CNN Greece, Robert Bosch Stiftung, International IDEA, International Foundation for Electoral Systems, RepresentWomen, Forum on Information & Democracy, International Fund, Papastratos and SolidarityNow.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]