Χάρης Δούκας:« Όσο καθυστερούμε μπορεί να ανοίξει η κερκόπορτα του λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας και της ακροδεξιάς»


Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Αταίριαστοι”,  με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, μίλησε σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Σχολιάζοντας την μη διεξαγωγή ντιμπέιτ, ανέφερε: «Δεν έγινε γιατί δεν ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είχαμε πει από τη Δευτέρα το πρωί, στείλαμε και στην ΕΡΤ, ότι είμαστε απολύτως διαθέσιμοι, όποια μέρα και ώρα. Δεν κάναμε κανένα άλλο προγραμματισμό για να είναι απολύτως ελεύθερο και ευέλικτο το πρόγραμμα μου, να είμαι στη διάθεση της ΕΡΤ. Τη Δευτέρα λοιπόν ανακοινώθηκε μάλιστα, ενώ ψάχναμε να βρούμε πότε θα γίνει η πρώτη σύσκεψη για το ντιμπέιτ, ήθελε να γίνει αμέσως, για παράδειγμα Τρίτη, ότι την Τετάρτη έχει προγραμματισμένη ομιλία ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Πύργο.


Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν συζητάμε. Ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για τα κρίσιμα θέματα.Είναι μια κορυφαία στιγμή, ανεξαρτήτως τακτικής. Πρέπει να συζητήσουμε γιατί είναι  αλλαγή ηγεσίας σε λίγες μέρες, δεν πρέπει να βάλουμε τα θέματα και τα διλήμματα;  Είναι δυνατόν να λέμε ότι έχει αγώνα η εθνική; Ας γίνει πιο πριν, στις 10 παίζει η εθνική, ας γινόταν στις 8, μια ώρα είναι, ας γινόταν στις 8.30. Είναι δυνατόν να λέμε ότι την Παρασκευή επίσης δε μπορεί να γίνει; Ας γινόταν Τρίτη.


Δεν έγινε γιατί δεν ήθελε να συζητήσει, γιατί δεν ήθέλε να βάλει τα θέματα. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, μου έλέγαν “λες φοβικό ΠΑΣΟΚ”. Ναι λέω είναι φοβικό το ΠΑΣΟΚ, να το παράδειγμα. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα, αφού δεν ανοίγουμε, δεν μιλάμε και είναι ένα κλειστό σύστημα. Εμείς θέλουμε ανοιχτά συστήματα, με το διάλογο. Δεν έχει σημασία ποιος είναι νικητής και ποιος ηττημένος, σημασία έχει να συζητάμε, να συνομιλούμε, να διαμορφώνουμε τις πολιτικές μας απόψεις, να συγκρουόμαστε πολιτικά και στο τέλος ό,τι αποφασίζουν οι φίλοι, τα μέλη και τα όργανα, αυτό και να τηρούμε.


Να πω όμως και κάτι άλλο. Όταν γίνεται μια δημόσια δέσμευση, επιτέλους, πρέπει να την τηρούμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και θεσμικό κόμμα. Είχαμε πει ξεκάθαρα όλοι μας,  ότι θα υπάρχει ντιμπέιτ. Γιατί δεν έγινε την Τρίτη; Τρίτη δεν είχε γίνει την άλλη φορά; Γιατί έπρεπε να περιμένουμε και να ψάχνουμε στα τηλέφωνα χθες όλη μέρα, για να βγει τελικά ένα non-paper, ότι δεν μπορούμε και την ίδια στιγμή, να ανακοινώνεται; Όταν δεν μπορείς να συνομιλήσεις με έναν συνυποψήφιο σου, πώς θα συνομιλήσεις για να αλλάξεις ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας, όπως είναι το σύστημα του κυρίου Μητσοτάκη; Αυτά πρέπει να δούμε και αυτό είναι το διακύβευμα την Κυριακή».


Σχετικά με το αν μπορεί να κάνει την ανατροπή την επερχόμενη Κυριακή τόνισε: «Το πιστεύω βαθιά, γιατί πιστεύω επίσης ότι το αίτημα για αλλαγή είναι πανίσχυρο. Είναι και αυτός ο λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ξανά να σηκώσει ανάστημα και να αποτελέσει μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και για να πεις ότι μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση στη χώρα, πρέπει να αλλαξεις και το χώρο σου και τα βασικά του χαρακτηριστικά. Για αυτό και λέω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να φτιάξουμε ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι θεσμικό, το οποίο θα είναι ανοιχτό, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό και έχω προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Το πρώτο είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό κέντρο που θέλω να είναι όλοι οι συνυποψήφιοί μου και να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Να συζητάμε δηλαδή κάθε εβδομάδα με όλους τους συνυποψήφιους μου,  χωρίς φόβο και πάθος.


Ένα καινούργιο πολιτικό κέντρο που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν ακριβώς,την καθημερινότητα και τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε στην κοινωνία. Και η πρώτη μου απόφαση αν η δικιά μας επιλογή είναι αυτή που θέλουν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτή».


Σχετικά με το σε ποιους πολίτες απευθύνεται, ξεκαθάρισε: «Όλοι απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους και σε όλα τα μέλη. Λέω, όμως, το εξής: ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Χρόνος δεν υπάρχει, ούτε ο κόσμος εκεί έξω μπορεί να μας περιμένει άλλο, και όσο καθυστερούμε τόσο η κερκόπορτα του λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας και της ακροδεξιάς μπορεί να ανοίξει. Μπορεί να δούμε να εμφανίζονται προβλήματα που ήδη βλέπουμε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου εμφανίζεται μια πανίσχυρη ακροδεξιά».


Σχετικά με την συνεργασία του με τον κ. Ανδρουλάκη στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Βεβαίως, ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεργαστώ. Είμαι πάντα εδώ, ΠΑΣΟΚ, δημοκρατική παράταξη, και θα συνεχίζω να παλεύω για τις ιδέες μου και τις αξίες μου, και βεβαίως να συστρατεύομαι με τις κοινές αποφάσεις. Δούλεψα πάντα ενωτικά και δουλεύω μια ζωή ενωτικά. Δεν μίλησα ποτέ εγώ για διαγραφές, ούτε έκανα χαρακτηρισμούς για τυχοδιώκτες, για αλαζόνες, για πρίγκιπες, για φευγάτους. Δημόσια λέμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, και μετά ό,τι αποφασίζουν οι φίλοι και τα μέλη είμαστε μπροστά στους αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]