Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου :Στο Γράμμο συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ευρώπη

 


Ανακοίνωση Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» σχετικά με την παράνομη διάνοιξη δρόμου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR1320002 Κορυφές όρους Γράμμου.


Στο Γράμμο αυτή τη στιγμή συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ευρώπη.

Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί έναν βασικό πυλώνα δράσης του συλλόγου μας. Είναι άλλωστε πανελληνίως γνωστό ότι με συνεχείς αγώνες εναντιωθήκαμε στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αετομηλίτσα, συσπειρώσαμε την κοινωνία και πρωτοβουλίες κατοίκων από πολλά μέρη της Ελλάδος και ειδικότερα την Ήπειρο προσφέροντας τεκμηριωμένες λύσεις σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπιζαν με στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου των περιοχών μας.

Στις 2/10/2024 από μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είδαμε τυχαία ότι επιχειρείται διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο που θα συνδέει τον νομό Καστοριάς με την Ήπειρο μέσω του διάσελου της κορυφής Κιάφας. Μετά από διαδοχικά τηλεφωνήματα μάθαμε ότι επιχειρείται διάνοιξη δρόμου από το χωριό Γράμμουστα με τελικό προορισμό την κορυφή του Γκέσου και ότι από την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας επιχειρούν μηχανήματα του στρατού. Ταυτόχρονα εντοπίστηκε μηχάνημα το οποίο ξεκίνησε να επιχειρεί από την κορυφή του Γκέσου προς διάσελο Κιάφας. Από την περιοχή της Ηπείρου επιχειρεί εργολάβος με απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου που αναγράφει ότι πρόκειται για αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο “Γκέσου” έως όρια νομού στο Γράμμο. 

Ο δρόμος διανοίγεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR1320002 Κορυφές όρους Γράμμου (KORYFES OROUS GRAMMOS) και εντός χαρτογραφημένης Περιοχής Άνευ Δρόμων. Οι εργασίες δε της διάνοιξης πραγματοποιούνται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στις 5/10 κάναμε αυτοψία στο βουνό. Η μπουλντόζα του εργολάβου είχε ανοίξει δρόμο 2 χιλιόμετρα από την κορυφή του Γκέσου, όπου τερμάτιζε προϋπάρχων δρόμος, προς την Κιάφα μέσω Περήφανου πατώντας εμφανώς σε ορειβατικό μονοπάτι. 

Στις 6/10 προχωρήσαμε σε αποστολή έγγραφης καταγγελίας στο Δασαρχείο Κόνιτσας. Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε τηλεφωνικά την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στις 8/10 πραγματοποίησε αυτοψία η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία διαπίστωσε διάνοιξη δρόμου, ωστόσο μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία για να σταματήσουν τις παράνομες εργασίες.

Στις 11/10 στάλθηκε σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς (με την συνυπογραφή μας), από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», την οποία εξ αρχής έχουμε ενημερώσει για το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι σε σχέση με το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί μέχρι και σήμερα πέντε επερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας απαντήσεις από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΕΘΑ, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Στις 13/10 οργανώθηκε διαμαρτυρία από κατοίκους, ορειβατικούς συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις και κόμματα και διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες του εργολάβου στην περιοχή της Ηπείρου συνεχίσθηκαν κανονικά για ακόμη ένα χιλιόμετρο. Το μήκος της διάνοιξης πλέον είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και έχει φτάσει πάνω στα σύνορα των δύο Περιφερειών, στα 2.300 μέτρα κάτω από την κορυφή Περήφανο. Για να ενωθεί η διάνοιξη της Ηπείρου με της Μακεδονίας μένουν ακόμη γύρω στα χίλια μέτρα.

Στις 15/10 έγινε καταγγελία στο Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σχετικά με παράνομη διάνοιξη δρόμου στο όρος Γράμμος, εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000 και εντός χαρακτηρισμένης «Περιοχής Άνευ Δρόμων» (ΠΑΔ) και ζητήθηκε η άμεση παύση εργασιών.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς, ορειβατικούς συλλόγους, ενώσεις και πολιτικά κόμματα, καθώς και πολλούς κατοίκους της Αετομηλίτσας για την ανάδειξη του ζητήματος, καθώς στο Γράμμο αυτή τη στιγμή συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ευρώπη.

#SaveGrammos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]