Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας – Ο Δήμος προσπαθεί να «γλυτώσει» από το να πάρει θέση στις πρόσφατες αυθαιρεσίες στο Γράμμο

 



Με ένα Δελτίο τύπου  υποτέλειας, υποκρισίας και συναίνεσης στην καταπάτηση συνολικά του νομικού πλαισίου που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας προσπαθεί να «γλυτώσει» από το να πάρει θέση στις πρόσφατες αυθαιρεσίες στο Γράμμο.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για μια τέτοια στάση της δημοτικής αρχής Κόνιτσας:


·  Είτε πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια του νομικού πλαισίου, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και τις παρεμβάσεις σε αυτό.


·  Είτε πρόκειται για δόλια εξυπηρέτηση συμφερόντων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους κατοίκους του Δήμου αν και επιχειρείται να εμφανιστούν ως τέτοια.


Δεν αναφερόμαστε σε έναν δρόμο που ανοίγεται στον κάμπο ή σε κάποιο λοφάκι, αναφερόμαστε στον Γράμμο, δηλ. σε ευαίσθητες και ιδιαίτερες περιοχές μεγάλου υψομέτρου, περιοχές προστατευόμενες του Δικτύου Natura 2000, ενταγμένες στα «απάτητα βουνά, χωρίς δρόμους» που και ο πιο αδαής οφείλει να γνωρίζει, πως είναι σημαντικό να προβλεφθεί και να μελετηθεί η όποια παρέμβαση, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο κίνδυνοι όχλησης και καταστροφής του περιβάλλοντος, κίνδυνοι καταπτώσεων και μεταβολών του εδάφους.


Σε ότι αφορά το δήθεν ενδιαφέρον για τις ανάγκες των κατοίκων και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, θα υπενθυμίσουμε ότι η Αετομηλίτσα, την προηγούμενη δεκαετία είχε 10 – 15 χιλιάδες αιγοπρόβατα. Σήμερα είναι ζήτημα αν υπερβαίνουν τις 3 χιλιάδες και η μείωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψη δρόμων σε υψόμετρο 2.200 μέτρων!!!,  αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν αυτήν την στρατηγική, με την προφανή στήριξη από την τοπική διοίκηση, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Κόνιτσας.


Τι και αν είναι κραυγαλέα η καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τι και αν η ΛΑ.ΣΥ. ως δημοτική παράταξη του δήμου ζητάει την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, τι και αν τα ψεύδη περί «υφιστάμενων δρόμων»  καταρρίπτονται από ντοκουμέντα-φωτογραφίες, τι και αν η αντίδραση απέναντι στις παρεμβάσεις με μπουλντόζες είναι πανελλαδική, τι και αν αρμόδιοι επιστήμονες τεκμηριωμένα παίρνουν θέση ενάντια στις διανοίξεις των συγκεκριμένων δρόμων στην κορυφή του Γράμμου!!!


Η πολιτική νοοτροπία της δημοτικής αρχής Κόνιτσας,  στην προκειμένη περίπτωση (και όχι μόνο) είναι «αποφασίζω και διατάσσω, χωρίς να ρωτήσω κανέναν, χωρίς να δώσω λογαριασμό πουθενά και κλείνω τα μάτια στις αυθαιρεσίες για να τα έχω με όλους καλά».


Την συγκεκριμένη νοοτροπία από την δημοτική αρχή Κόνιτσας την έχουμε δει και στον παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις παρεμβάσεων στην περιοχή, όχι μόνο της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου αλλά και άλλων φορέων και «ομάδων» με καταφανείς παράνομες παρεμβάσεις εντός Εθνικών Δρυμών και προστατευόμενων περιοχών.


Πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της φιλοξενία πριν λίγες ημέρες Ολλανδών τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την δημοτική αρχή Κόνιτσας, στους οποίους μεταξύ άλλων πρόσφεραν και βόλτα με όχημα 4Χ4 στην προστατευόμενη χαράδρα του Αώου. Στην χαράδρα του Αώου που απαγορεύεται η διέλευση κάθε οχήματος πλην πυροσβεστικής ΤΟΕΒ και αστυνομίας, την οποία το δασαρχείο Κόνιτσας δεν προστατεύει όπως οφείλει αφήνοντας να κυκλοφορούν τετρακίνητα οχήματα και να μεταφέρουν παράνομα και με κίνδυνο επισκέπτες προς την μονή Στομίου.


Να θυμίσουμε ότι ο νυν αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κόνιτσας, διώκονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένα,ς για τις ατασθαλίες σε έργο στην χαράδρα του Αώου όπου από μονοπάτι προέκυψε….. δρόμος, με κίνδυνο να καταλογιστούν στον Δήμο Κόνιτσας τα κονδύλια της χρηματοδότησης του έργου. Από ό,τι φαίνεται, δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως αναβολή στην αναβολή….. κάποιο βούλευμα στο μέλλον θα τους απαλλάξει. Αυτό τους δίνει και το θράσος να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σαν του Γράμμου με τον ίδιο τρόπο.


Κονιτσιώτες, ισσες.


Εκτός του Γράμμου με τους παράνομους δρόμους και τα υδροηλεκτρικά στην Αετομηλίτσα και τον Γοργοπόταμο,   είναι και ο Σμόλικας με τα υδροηλεκτρικά στην Γιόσα και τα καταφύγια– ταβέρνες, είναι και το Ταμπούρι με τις ανεμογεννήτριες, είναι και το βουνό της Τραπεζίτσας , είναι και η χαράδρα του Αώου.



Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα, θα τα βρούμε ΟΛΑ μπροστά μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]