ΛΑ.ΣΥ.ΚΟΝΙΤΣΑΣ Παράνομη διάνοιξη δρόμου στο Γράμμο, εντός της αλπικής ζώνης....

 

......με απευθείας ανάθεση, χωρίς άδειες και μελέτες


Σκαπτικά μηχανήματα με εντολή και απευθείας ανάθεση της περιφέρειας Ηπείρου διανοίγουν δρόμο στις κορυφές του Γράμμου εντός της αλπικής ζώνης, στο μονοπάτι από τον Γκέσο προς την κορυφή Περήφανο εντός του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR 1320002 που υποτίθεται αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών.


Όπως κατήγγειλαν μέλη του Σύλλογου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» στο Δασαρχείο Κόνιτσας, μέχρι στιγμής έχει διανοιχτεί δρόμος 1500 μέτρων περίπου χωρίς να έχει δημοσιευθεί καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ούτε και κάποια άλλη μελέτη, πράγμα προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επέμβαση εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Η απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται σε «αποκατάσταση βατότητας» υφιστάμενου δρόμο ωστόσο και σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα πρόκειται για διάνοιξη νέου δρόμου καταστρέφοντας το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί από τον Γκέσο προς την κορυφή Περήφανο


Ο Δημήτρης Σδούκος, δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Κόνιτσας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τον Δήμαρχο Κόνιτσας ο οποίος δήλωσε άγνοια σχετικά με την συγκεκριμένη διάνοιξη.



Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δασαρχείο Κόνιτσα, ο δασάρχης δήλωσε πώς πρόκειται για αποκατάσταση βατότητας σε δρόμο που υπήρχε και είχε διανοιχτεί 70 χρόνια πριν !!!, δηλαδή αμέσως μετά την λήξη του εμφυλίου και πώς στις επόμενες ημέρες το δασαρχείο θα προχωρήσει σε αυτοψία.


Σύμφωνα με πληροφορίες παράλληλα με την διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου από την ανατολική πλευρά του Γράμμου επιχειρείται άλλη διάνοιξη από το χωριό Γράμουστα προς το πέρασμα την Κιάφας και μάλιστα από μηχανήματα του Στρατού.


·      Ποιοι αλήθεια αποφάσισαν και πώς να ανοίξουν ένα δρόμο και εντός προστατευόμενης περιοχής χωρίς τις απαραίτητες άδειες και μελέτες;


·      Ποιες ανάγκες πρόκειται να εξυπηρετήσει ο συγκεκριμένος δρόμος εντός της αλπικής ζώνης σε υψόμετρο 2.200 μέτρων;



·      Τι σκέφτονται για το βουνό και τι ετοιμάζουν;


Οι άνθρωποι πάντως που ζουν, που δραστηριοποιούνται, που επισκέπτονται και πεζοπορούν στο μοναδικής ομορφιάς και σημασίας βουνό του Γράμμου δεν χρειάζονται αυτόν τον δρόμο και δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί.


Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν τις παράνομες διανοίξεις δρόμων στον Γράμμο και να αποκαταστήσουν το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]