Ιωάννινα /Δημ.Συμβούλιο :Προστασία και ανάδειξη των δημόσιων χώρων||Αεροπορική διασύνδεση με την Κρήτη

 


Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου


Συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων, Λευτέρη Κωστάκη, αλλά και αυτή του δημάρχου Ζηρού, Γιώργου Ζυγούρη, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δύο θέματα που αφορούν την προστασία και ανάδειξη των δημόσιων χώρων καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο δήμος Ιωαννιτών για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κρήτη.


Σεβασμός και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων

Σε ότι αφορά τους δημόσιους χώρους και με αφορμή την τελευταία δράση του δήμου στο πάρκο Λιθαρίτσια όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, ο δήμαρχος στάθηκε σε δύο βασικούς άξονες που χαρακτηρίζουν το έργο και τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής.

Τη συνεχή ανάδειξη των δημόσιων χώρων και την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες.

«Για εμάς οι δημόσιοι χώροι αποτελούν την καρδιά της πόλης μας. Κατά τους τελευταίους 10 μήνες, ο δήμος μας έχει διοργανώσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες συνάντησαν θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους. 

Αυτές οι δράσεις αναδεικνύουν τη σημασία του να επιστρέψουμε στους δημόσιους χώρους ως κέντρα ζωής και δημιουργίας, προσφέροντας στους πολίτες μας τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Οι δημόσιοι χώροι είναι τα σημεία όπου αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις, δημιουργούνται εμπειρίες και ενισχύεται η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα.

Σε μια εποχή όπου η αστική ζωή χαρακτηρίζεται συχνά από την απομόνωση και τη βιασύνη, οι δημόσιοι χώροι μας προσφέρουν την ευκαιρία να ξαναβρούμε την ανθρώπινη επαφή και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης. 

Στα Γιάννενα, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε σημαντικούς δημόσιους χώρους, αλλά οφείλουμε να τους διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους η δημοτική αρχή εργάζεται για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων χώρων.

Πιο αναλυτικά οι άξονες αυτοί όπως τους ανέπτυξε ο κ. Μπέγκας είναι οι εξής:

Ενίσχυση του πράσινου: Τα πάρκα μας πρέπει να γίνουν πιο πράσινα και φιλικά προς το περιβάλλον, με περισσότερα δέντρα και λουλούδια.

Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: Οι πλατείες και τα πάρκα μπορούν να γίνουν εστίες πολιτισμού, με τη διοργάνωση φεστιβάλ, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεων τέχνης. Έτσι, θα δημιουργήσουμε έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη.

Ασφαλείς και φωτισμένοι χώροι: Η ενίσχυση του φωτισμού και η αύξηση της ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους θα κάνει τους πολίτες να αισθάνονται πιο άνετα και σίγουρα να τους επισκέπτονται όλο το 24ωρο.

Συμμετοχικός σχεδιασμός: Όπως ήδη εφαρμόζουμε σε διάφορες περιπτώσεις, η φωνή των πολιτών πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπλασης των χώρων. Οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους, και η συνεργασία με αυτούς θα μας οδηγήσει σε πιο λειτουργικούς και αγαπητούς χώρους.

«Ως δημοτική αρχή δεσμευόμαστε ο δήμος μας να επενδύει στους δημόσιους χώρους και να διαβουλεύεται με τους πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μέλλον για τα Γιάννενα που ονειρευόμαστε», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας, ο οποίος έκλεισε την τοποθέτησή του για το θέμα αυτό απευθύνοντας έκκληση στους συμπολίτες μας να συμβάλλουν κι αυτοί στην προστασία των δημόσιων χώρων. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονο το πρόβλημα με την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών δίνει καθημερινά τη μάχη για να διατηρήσει την πόλη μας καθαρή, ωστόσο, η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. 

Σας καλώ να συμβάλλετε κι εσείς, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη απόθεση μεγάλων αντικειμένων που δυστυχώς βρίσκομαι διάσπαρτα σε όλο το δήμο. 

Με τον σεβασμό στους δημόσιους χώρους, διασφαλίζουμε μια πόλη καθαρή γεγονός που είναι συνυφασμένο με την ποιότητα ζωής μας.

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες για την αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο δήμαρχος.


Ιωάννινα – Ηράκλειο

Αναφορικά με την αεροπορική διασύνδεση των Ιωαννίνων με την Κρήτη ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για την επιστολή που έστειλε στις αρχές του μήνα προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την οποία κοινοποίησε επίσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και όλων των βουλευτών των Ιωαννίνων με θέμα το αίτημα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού που αφορά την επιδοτούμενη γραμμή μεταξύ Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και Διεθνούς Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος».

«Ως δημοτική αρχή στη διάρκεια της πρώτης μας θητείας αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε την ομπρέλα κάτω από την οποία θα συνεργαστούν όλοι οι τοπικοί φορείς προκειμένου να διεκδικήσουμε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.

Εκείνη την περίοδο, η οργανωμένη μας προσπάθεια απέδωσε καρπούς για την λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρόμιου των Ιωαννίνων.

Πιστοί λοιπόν στη φιλοσοφία της συνένωσης δυνάμεων συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων αλλά και την ΠΕΔ Κρήτης την αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του Ηρακλείου η οποία θα ωφελήσει πολυπαραμετρικά Ήπειρο και Κρήτη», ανέφερε ο δήμαρχος. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων τα οποία ένωσαν τη φωνή τους με αυτή του δήμου Ιωαννιτών για αυτό το σπουδαίο αίτημα για τον τόπο, καθώς και την ΠΕΔ Κρήτης για τη συνεργασία ώστε να σταλεί μια κοινή επιστολή διεκδίκησης κι ένα μήνυμα συνεργασίας και ομόνοιας για την ανάγκη αυτή η αεροπορική διασύνδεση να γίνει πράξη.

«Θεωρώ πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή την κοινή γραμμή διεκδίκησης που έχουμε σχηματίσει, διότι οι κατά μόνας πρωτοβουλίες δύσκολα έχουν αποτελέσματα.
Το κεντρικό κράτος επιχαίρει όταν η λογική του «διαίρει και βασίλευε» πιάνει τόπο και γι’ αυτό εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με βάση τη σύνθεση απόψεων και την συνένωση δυνάμεων με όλους τους φορείς του τόπου, τους οποίους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας, όχι μόνο σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά σε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», κατέληξε ο δήμαρχος.
Για το διαγωνισμό αποκομιδής απορριμμάτων
Απαντώντας στην τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή”, Δημήτρη Παπαγεωργίου, σχετικά με το διαγωνισμό για την αποκομιδή απορριμμάτων ο οποίος εγκρίθηκε στη χθεσινή δημοτική επιτροπή ο δήμαρχος συνέστησε στον κ. Παπαγεωργίου να μην επιλέγει τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις και τον λαϊκισμό αλλά τη στοίχιση μαζί με όλους τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού οι οποίοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούν τους πόρους και το προσωπικό που δικαιούνται προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
“Όταν το κεντρικό κράτος μας τα δώσει τότε να κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας. Αν το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55+  υλοποιούταν σήμερα ο τομέας της  καθαριότητας θα είχε 35 εργαζόμενους περισσοτέρους κι άρα θα υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα από την υπηρεσία να μαζεύει τα απορρίμματα από περισσότερες περιοχές του δήμου. Δυστυχώς όμως και εξαιτίας ότι με δική σας επιλογή  ο δήμος μας δεν είχε προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο δεν καταφέραμε να πάρουμε προσωπικό από το πρόγραμμα αυτό το οποίο αιφνιδιαστικά διακόπηκε κι έτσι κάναμε ένα διαγωνισμό για κάθε μια από τις δημοτικές ενότητες ξεχωριστά”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια και ότι αφορά τους όρους του διαγωνισμού, ξεκαθάρισε ότι αυτός έγινε με βάση μελέτη της υπηρεσίας χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση και όχι μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου, χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη όπως έγινε το 2021.
Αναφορικά δε με τις διαφορές μεταξύ των δύο διαγωνισμών ο δήμαρχος επισήμανε ότι είναι υπαρκτές και μεγάλες αναφέροντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
“Τα κόστη για τους συμμετέχοντες το 2024 είναι πιο ψηλά από το 2021, ωστόσο το 2021 ο διαγωνισμός για ένα έτος κόστισε στο δήμο 862.544,00, ενώ το 2024 816.738,40 κι άρα είναι πιο συμφέρον.
Το φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού το 2021προέβλεπαι την αποκομιδή μόνο 1.000 τόνων και την πλύση 2.000 κάδων, ενώ ο σημερινός την αποκομιδή όλων των ποσοτήτων και το πλύσιμο όλων των κάδων στις δημοτικές ενότητες πλην Ιωαννίνων.
Τέλος η κοστολόγηση στο διαγωνισμό του 2021 έγινε με βάση τη ζυγισθείσα ποσότητα, ενώ ο σημερινός ανεξαρτήτως ποσοτήτων. 
“Είναι ξεκάθαρο ότι ο διαγωνισμός που προκηρύξαμε εμείς αυξάνει τις υποχρεώσεις του αναδόχου και πως εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε ότι αφορά τα όσα ακούστηκαν για την τεχνολογία των οχημάτων που ζητούσε ο διαγωνισμός να έχει στην κατοχή του ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν μπορεί σε ένα δήμο που συμμετέχει στην αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια θέματα. Όπως ο στόλος του δήμου σήμερα αποτελείται στο 80% από οχήματα euro 6 έτσι και οι ιδιώτες θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και δεν δέχομαι προσωπικά καμία δικαιολογία σε αυτό το κομμάτι”, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Τέλος και σε ότι αφορά στο έντονο πρόβλημα της εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων που προκαλούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να μην πετούν βαριά αντικείμενα ανεξέλεγκτα αλλά να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Παράλληλα σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια στην παρούσα φάση προκειμένου να αμβλυνθεί  το πρόβλημα με ένα εξ΄αυτών να είναι η ενοικίαση ενός θρυματιστή από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε ο οποίος θα εγκατασταθεί δίπλα στο Πράσινο Σημείο ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποκομιδής μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]