Μερόπη Τζούφη : Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

 


Η 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και η εκπαίδευση στη χώρα μας. Προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί φέτος σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.


Μέσα σε ένα διεθνές σκηνικό δυστοπίας, που κυριαρχείται από τις οδυνηρές συνέπειες δύο μεγάλων πολέμων, το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας συρρικνώνεται καθημερινά, συμπαρασύροντας και τη δημόσια εκπαίδευση. Οι ήδη χαμηλές αποδοχές των εκπαιδευτικών πλήττονται ακόμη περισσότερο από το κύμα ακρίβειας, ενώ οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται ραγδαία. Παράλληλα, το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενισχύεται, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη της ατζέντα.


Η δημόσια εκπαίδευση, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, υποβαθμίζεται συνεχώς. Οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί αυξάνονται, τα κενά σε προσωπικό και οι υλικοτεχνικές ελλείψεις παραμένουν χρόνια προβλήματα, ενώ οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων επιδεινώνουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα, οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση.


Η βία στα σχολεία και στην κοινωνία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, όμως η κυβερνητική απάντηση περιορίζεται σε παρωχημένες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές, που δίνουν έμφαση στον έλεγχο και την καταστολή αντί για την πρόληψη.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, απευθυνόμαστε στην εκπαιδευτική κοινότητα, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή μας στους αγώνες τους. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εκπαιδευτική αναγέννηση της χώρας.


Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διεκδικούμε ένα δημόσιο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, καθώς και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που θα λειτουργούν με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί θα εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες, θα αμείβονται δίκαια και το έργο τους θα αφήνει θετικό αποτύπωμα στις μελλοντικές γενιές και στην ανάπτυξη της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]