Με επιτυχία οι ενημερωτικές συναντήσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα δικαιώματα αναγνωρισμένων προσφύγων
Πρόοδος Έργου: Ενημερωτικές συναντήσεις του έργου ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων/προσφυγισσών και την προώθηση των αξιών της Ε.Ε. - «RAISE EU».
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν δώδεκα (12) ενημερωτικές συναντήσεις νομικού περιεχομένου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του έργου σε Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή αραβόφωνων, γαλλόφωνων και αγγλόφωνων δικαιούχων διεθνούς προστασίας και επικεντρώθηκαν σε ευρύτερα και επιμέρους δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων/ισσών, εκκινώντας από το Άρθρο 18 του Χάρτη για το δικαίωμα στο άσυλο.
Tα σχόλια που λάβαμε από τους/ τις 54 συμμετέχοντες/ουσες ήταν ιδιαίτερα θετικά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη και σκοπιμότητα αυτών των ενημερώσεων, με το 85% να δηλώνει ενισχυμένη κατανόηση του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα που τους αφορά και το 88% να επισημαίνει αυξημένη κατανόηση των αξιών της Ε.Ε.
O F. C., πρόσφυγας από τη Γουινέα, ανέφερε:
«Είμαι πραγματικά ευτυχής που έχω τις νομικές πληροφορίες που με βοήθησαν πολύ στη διαδικασία ένταξής μου και επίσης άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον μου ... που επίσης βοηθάω με το να μοιράζομαι τις πληροφορίες μαζί τους για να έχουν τις ίδιες πληροφορίες για τα δικαιώματά τους όπως εγώ».
H Y.B., προσφύγισσα από Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε:
«Είμαι πολύ τυχερή και χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα και είναι πολύ χρήσιμο για την πλήρη ένταξή μου, έτσι για την πρώτη συνάντηση απέκτησα περισσότερες γνώσεις σχετικά με ορισμένες παροχές που δεν γνώριζα και την αλλαγή της άδειας διαμονής στη συνέχεια. Θέλω να μάθω περισσότερα από εσάς για να βελτιώσω τη ζωή μου εδώ στην Ελλάδα, σας ευχαριστώ πολύ».
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εξέφρασαν την ανάγκη για την διενέργεια επιπλέον ενημερωτικών συναντήσεων, με θεματολογίες όπως τα εργασιακά δικαιώματα, το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, η δικαστική προστασία στην Ελλάδα, και η απόκτηση άδειας επί μακρόν και της ελληνικής ιθαγένειας, η αναζήτηση, δηλαδή, νόμιμων οδών πληρέστερης πρόσβασης σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα στον ελληνικό και ενωσιακό χώρο, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.