Eκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 



Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια των εορτασμών για τα εξήντα χρόνια του Πανεπιστημίου, διοργάνωσε εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024.


Ο Οκτώβριος, παγκόσμια, έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. 


Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγήτρια κα. Άννα Μπατιστάτου, η οποία μίλησε για τη στενή συνύπαρξη του Πανεπιστημίου και της πόλης των Ιωαννίνων. Αναφέρθηκε για τις ομάδες πολιτών, πανεπιστημιακών καθηγητών και το κυριότερο των φοιτητών του Πανεπιστημίου που βρίσκονταν στην αίθουσα και που αγωνίζονται για σημαντικούς σκοπούς. «Η δράση αυτών των ανθρώπων, είπε, μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον. Η πρόληψη σώζει ζωές». 


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, καθηγητής κ. Στέφανος Ματζούκας, ο οποίος τόνισε ότι το τμήμα Νοσηλευτικής δεν ασχολείται μόνο με το έλλειμα φροντίδας που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή της ζωής του αλλά και με την πρόληψη. Επίσης ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Μέτσοβο, στο συνεδριακό Κέντρο Διάσελο και στις 21 Οκτωβρίου στην Άρτα. 


Η κ. Αγνή Νάκου, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Ηπείρου, η κ. Σοφία Μαρκούλα, Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, η κ. Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, πρόεδρος ΧΕΝ Ελλάδος, ο κ. Βαγγέλης Γκόλας, πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Αντικαρκινικής Εταιρείας. 



Η επίκουρη καθηγήτρια κ. Νεκταρία Ζαγοριανάκου μέσα από μια σειρά έργων τέχνης τόνισε το ρόλο του γυναικείου στήθους στην ανθρώπινη ιστορία, ανέλυσε τη σημασία της πρόληψης, της αυτοεξέτασης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αλλαγής του τρόπου ζωής ώστε να μειωθούν τα ποσοστά νόσησης. Η κ. Κατερίνα Μπούκαλη, ιατρός Ακτινολόγος, ανέλυσε τη σημασία του ετήσιου προληπτικού απεικονιστικού και κλινικού ελέγχου και η Καθηγήτρια Ψυχολογίας, κ. Μαίρη Γκούβα προσέγγισε τις πολλαπλές ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα. Μίλησε για το φόβο της εξέτασης, την αναβλητικότητα, άγγιξε ευαίσθητα θέματα. 


Την εκδήλωση έκλεισε η Αντιδήμαρχος Άρτας, η κ. Αγγέλα Τσώλα, η οποία μοιράστηκε τη δική της προσωπική εμπειρία με τη νόσο και καθήλωσε το ακροατήριο.  

Το κύριο μήνυμα που δόθηκε είναι ότι η ο καρκίνος του μαστού όταν ανιχνεύεται έγκαιρα και βρίσκεται σε εντοπισμένο στάδιο, το ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης είναι 99%. Ο συστηματικός έλεγχος βοηθά στην ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του μαστού, έχει αυξημένα ποσοστά επιβίωσης έως και πλήρη ίαση, μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις, ηπιότερες μετεγχειρητικές θεραπείες, ελάττωση της θνητότητας έως και 30%.


Το κτίριο της Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία φωτίστηκε συμβολικά από τους διοργανωτές ροζ, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων:  


«Ασφαλές είναι το να προνοείς και να προλαμβάνεις. Το να προνοείς, δε, και να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]