Υπ.Εσωτερικών στο epoli.gr :“Μεταρρυθµιστικές πρωτοβουλίες µε κοινωνικό αποτύπωµα και αναπτυξιακό πρόσηµο”


 Σε ρήση του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επιχειρούµε να «απαντήσει» ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, µε τη µεγάλη συνέντευξή του, στα ΠΟΛΗ+ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr λίγες ηµέρες πριν την ψήφιση ενός σηµαντικού νοµοσχεδίου για τους Δήµους, τις Περιφέρειες το κεντρικό Κράτος και τους πολίτες, αλλά και των νοµοσχεδίων που ακολουθούν.


Νοµοσχέδιο, νοµοσχέδια – λύσεις σε προβλήµατα των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθµού όπως, η δηµιουργία ενός εύρυθµου και αποτελεσµατικού µοντέλου διοίκησης, η διευκόλυνση υλοποίησης έργων µείζονος σηµασίας και Πολιτικής Προστασίας, η ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών δήµων, η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κεντρικού Κράτους και των πολιτών, οργάνωση, λειτουργία και εκσυγχρονισµός των χερσαίων συνοριακών σταθµών, εξυπηρέτηση όλων όσων εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα, απελευθέρωση του δηµόσιου χώρου, απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και πολιτισµένες οδεύσεις τυφλών...ταχύτερη διεκπεραίωση διαδικασιών, ενίσχυση της διαφάνειας και αποσυµφόρηση των υπηρεσιών του Δηµοσίου και πολλά άλλα...


«Αντίθετα µε τις προεδρικές θητείες, τα προβλήµατα σπάνια έχουν ηµεροµηνία λήξεως» η ρήση του Αµερικανού πολιτικού και 34ου Πρόεδρου των Ηνωµένων Πολιτειών, λοιπόν…


«Αυτό που επιθυµούµε, στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας, είναι οι µεταρρυθµιστικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να αφήσουν ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωµα και ένα αναπτυξιακό πρόσηµο για την πρόοδο της χώρας σε όλους τους τοµείς», το “κλείσιµο” του Υπουργού Εσωτερικών...


 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


 


Κύριε Υπουργέ, έχετε αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή ένα σχετικό νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, που προβλέπει μια σειρά σημαντικών διατάξεων. Ποια ζητήματα ρυθμίζονται με το εν λόγω νομοθέτημα;


 


«Η δημιουργία ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη - Από το 2025 η χρηματοδότηση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως»


 


«Η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο επαφής κάθε πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος. Υπό αυτό το πλαίσιο, ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη.


Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνονται μία σειρά σημαντικών διατάξεων που έρχονται να ρυθμίσουν ζητήματα και εκκρεμότητες.


Καταρχάς, μπαίνουν για πρώτη φορά ξεκάθαροι κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των σταθμών αυτών, ένα έργο στρατηγικής σημασίας, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων όσων εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.


Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, πέραν της αναβάθμισης των χερσαίων συνοριακών σταθμών, περιλαμβάνονται και μία σειρά διατάξεων που αφορούν:


> Στον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Σκοπός της ρύθμισης είναι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Ειδικότερα, εφόσον η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, το ισχύον αυστηρό πρόστιμο που προβλέπεται, πλέον, διπλασιάζεται. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, εάν επιβληθεί η σφράγιση του καταστήματος και παραβιαστεί, τότε αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.


> Στη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας και Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.


Επίσης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε συμπεριλάβει -πως είχαμε προαναγγείλει- και τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επιπρόσθετα, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε Δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός του 2024 στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.»


 

Το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχετε παρουσιάσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ. Πού αποσκοπούν αυτές οι παρεμβάσεις και κατά πόσο θα βοηθήσουν το έργο των Δήμων και των Περιφερειών;


 «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και των Περιφερειών αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα, αποσκοπώντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών»


 «Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία τοπική αυτοδιοίκηση με ισχυρή παρουσία, ώστε οι αυτοδιοικητικοί φορείς να μπορούν να αναλαμβάνουν καίριες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών.


Για να γίνει αυτό που σας αναφέρω, απαιτείται η εξωστρέφεια και κυρίως η τεχνολογική εξέλιξη των Δήμων και των Περιφερειών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών οφείλουμε να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα τεχνολογικά εργαλεία.


Πρόσφατα, ανακοινώσαμε -από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου- την ένταξη 52 Δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», ενός προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού άνω των 235 εκατ. ευρώ.


Επίσης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε 5+1 ψηφιακές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών στους ΟΤΑ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση και τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.


Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται, θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.


Όπως έχω επανειλημμένως επισημάνει, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και των Περιφερειών αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα, αποσκοπώντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, μέσα από αναπτυξιακά έργα και κυρίως από πρωτοβουλίες που συμβαδίζουν με την τεχνολογική εξέλιξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.»


 Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, προβλέπεται η θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμάτε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους;


 «Η αύξηση της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες»


«Το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεστε, πρόκειται για το δεύτερο νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή κατά τις επόμενες ημέρες. Στη σειρά των διατάξεων που περιλαμβάνονται, προβλέπεται και η θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.


Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η γενικότερη βελτίωση λειτουργίας της κρατικής μηχανής επιβραβεύοντας τους πιο παραγωγικούς εργαζόμενους.


Η αύξηση της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών.»


 Έχετε αναφερθεί στη σημασία στήριξης των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων. Πώς η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης των ορεινών, νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών;


«Το Σύνταγμα της Ελλάδας επιβάλλει στην Πολιτεία να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών δήμων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών εκεί. Σήμερα, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις θέσεις αυτές, εντέλει δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.


Όλα τα παραπάνω που σας περιγράφω, αποτελούν ζητήματα που απασχολούν διαρκώς την κυβέρνηση και μέσω στοχευμένων πολιτικών, προσπαθούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις.


Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, εισάγεται μια δραστική αύξηση της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, προβλέπουμε 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, και 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή Δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, με την υποχρέωση να παραμείνουν στον τόπο όπου διορίστηκαν για 15 χρόνια. Σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν -κατά περίπτωση- έως και τον τριπλασιασμό των μορίων, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και 40 Δήμοι που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στη ρύθμιση αυτή.


Επιπρόσθετα, στηρίζουμε έμπρακτα τους μικρούς ορεινούς, νησιωτικούς και ηπειρωτικούς Δήμους, μέσω αναπτυξιακών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται, αλλά κυρίως μέσω της δικαιότερης, πλέον, κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση, την ορεινότητα και τη νησιωτικότητα κι όχι σχεδόν αποκλειστικά τον πληθυσμό.»


Κύριε Λιβάνιε, ποιες είναι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά το προσεχές διάστημα;


«Αυτό που επιθυμούμε, στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας, είναι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να αφήσουν ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και ένα αναπτυξιακό πρόσημο για την πρόοδο της χώρας σε όλους τους τομείς»


«Στο Υπουργείο Εσωτερικών, από κοινού με τους τρεις υφυπουργούς και σε συνεργασία με τους αρμόδιους γραμματείς, έχουμε θέσει εξ’ αρχής την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού έργου που θα συμβαδίζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ των δεσμεύσεων αυτών, ήταν η επίλυση όλων των θεμάτων που αποτελούσαν τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένης μίας συνεκτικής στρατηγικής για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση ακόμα περισσότερων διαδικασιών.

Το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων κρίσιμων πρωτοβουλιών, ετοιμάζεται η εφαρμογή μίας σημαντικής νομοθετικής παρέμβασης, που αφορά στην εφαρμογή ενός δίκαιου, ταχύτερου και αποτελεσματικού πειθαρχικού δικαίου στον δημόσιο τομέα, με απώτερο σκοπό τη γρηγορότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Επίσης, σε αγαστή συνεργασία και διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των αυτοδιοικητικών φορέων, προωθούμε τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ενός μείζονος σημασίας νομοθετικού έργου, το οποίο, μετά την πάροδο ετών και δεκάδων διάσπαρτων νομοθετημάτων που ισχύουν σήμερα, θα αποτελέσει το νέο, ενοποιημένο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Αυτό που επιθυμούμε, στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας, είναι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να αφήσουν ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και ένα αναπτυξιακό πρόσημο για την πρόοδο της χώρας σε όλους τους τομείς.»

epoli.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]