IRIS: Σύσταση για αύξηση του ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ- Ποιες αλλαγές εξετάζονται

 


Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η αλλαγή του επιτρεπόμενου ορίου πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS. Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ NEWS ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. 

«Ήδη έχει γίνει μια σύσταση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς  τον τραπεζικό κλάδο ούτως ώστε το όριο συναλλαγών από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα να ανέβει στα 1.000 ευρώ .Και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα του τραπεζικού κλάδου ως προς αυτό » σημείωσε ο κ. Τσάπαλος. Ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και η καθολική επέκταση του συστήματος σε όλες τις επιχειρήσεις.


Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα εφαρμόζεται  το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).



Τα στοιχεία

Αυξάνονται οι συναλλαγές μέσω IRIS μήνα με το  μήνα. Τα στοιχεία του συστήματος ΔΙΑΣ δείχνουν πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες πληρώνουν μέσω κινητού εκμεταλλευόμενοι την ευκολία για τις μηδενικές προμήθειες. Η αποδοχή οδηγεί στην προετοιμασία του μηχανισμού ώστε οι συναλλαγές να γίνονται δεκτές σε όλες τις επιχειρήσεις από το 2025. Το IRIS έχουν εγκαταστήσει ήδη 551.000 επαγγελματίες εκ των οποίων οι 395.000 το ενεργοποίησαν εντός του έτους.  Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 474.000 συναλλαγές συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ.


Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλα Καμπουρίδου μιλώντας στην ΕΡΤ NEWS. «Το IRIS Commerce -που είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς- .. δηλαδή για μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά καταστήματα δεν δέχεται ακόμα άμεσα πληρωμές. Η ΔΙΑΣ θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους για να μπορεί να υλοποιήσει όλη αυτή την διαδικασία. Αλλά επειδή τα προϊόντα μας προσφέρονται από το mobile  banking app των τραπεζών μας λειτουργικότητες, θα πρέπει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να είναι έτοιμο » είπε.

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]