Χάρης Δούκας: «Οι εκλογές δεν είναι kinder-έκπληξη. Αποκλείω τη συνεργασία με τη ΝΔ.


 Χάρης Δούκας: «Οι εκλογές δεν είναι kinder-έκπληξη. Αποκλείω τη συνεργασία με τη ΝΔ. Να απαντήσουν και οι συνυποψήφιοί μου»





Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Αταίριαστοι”,  με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, μίλησε σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.




Σχολιάζοντας τη φράση του ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναγίνει δεκανίκι της δεξιάς”, ξεκαθάρισε: «Σέβομαι βαθιά τον Γιώργο Παπανδρέου, που ως πρωθυπουργός πήρε πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις σε πολύ κρίσιμες στιγμές, έκανε μεγάλες αλλαγές και τομές και κράτησε τη χώρα όρθια. Σέβομαι βαθιά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έβαλε μεγάλη πλάτη για τη χώρα. Είναι αδιαπραγμάτευτη η συνεισφορά τους. Πιστεύω βαθιά, ότι αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί ξανά τη χώρα, με ταχύτητα στον τοίχο. Και λέω λοιπόν, για να είμαστε καθαροί, επειδή οι εκλογές δεν είναι kinder-έκπληξη, σε ό,τι με αφορά, αποκλείω τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δε θα γίνει δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδηγεί ξανά - όπως και το 2009 - τη χώρα στη χρεοκοπία. Όπως το λέω εγώ καθαρά, περιμένω και όλους τους συνυποψηφίους μου και τις συνυποψήφιές μου, να πούνε καθαρά, αν το αποκλείουν ή όχι. Ναι, ή όχι. Καθαρά, γιατί έχουμε εκλογές στις 6 Οκτώβρη».




Σχετικά με πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Με το Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο, υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί, που ήταν στα εθνικά ψηφοδέλτια και αυτά των ευρωεκλογών. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο, υπήρχαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτές, που ήταν στα ευρωψηφοδέλτιά μας. Σε ό,τι όμως με αφορά, όσοι μας πρόδωσαν και μας λοιδόρησαν για την καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Όσοι μας πρόδωσαν και μας λοιδόρησαν για την καρέκλα, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ γι’ αυτούς. Όμως, καλώς να έρθουν όλοι οι προοδευτικοί και δημοκράτες, ό,τι και αν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και συνολικότερα, οι οποίοι πιστεύουν στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη λογοδοσία και στη διαφάνεια, και θέλουν να έρθουν εδώ, μαζί μας, μπροστά όμως, στρατιώτες - όχι στρατηγοί, για να ξεπλύνουν παλιές αμαρτίες - για τις πολύ μεγάλες μάχες και τις αναγκαίες τομές και ανατροπές που χρειάζονται για να αλλάξει η χώρα, κατεύθυνση. Έτσι το κάναμε και στην Αθήνα».




Σχετικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές, σχολίασε: «Και μάλιστα είπε και “Δεν το συζητώ”. Και ακριβώς το αντίθετο θα πρέπει να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε. Το ενός ανδρός αρχή, τελείωσε. Σε ό,τι με αφορά, το “ΕΓΩ” τελείωσε, το “ΕΜΕΙΣ” κάνει τη διαφορά. Θα πρέπει να συζητάμε στα όργανα, θα παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις και θα τις τηρούμε όλοι απαρέγκλιτα. Ήμουν πάντα στρατιώτης στην παράταξη και όποτε μου ζητήθηκε ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή . Ό,τι αποφασίζουμε συλλογικά αυτό θα γίνεται. Θυμίζω ότι πέρσι τέτοια εποχή, δεν ήμουν αυτοδιοικητικό στέλεχος, ήμουν καθηγητής και γραμματέας στον τομέα ενέργειας, και άρον άρον τον Αύγουστο μου προτάθηκε να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος ενώ κάποιοι άλλοι κρύβονταν τότε. Το θεώρησα μεγάλη μου τιμή, που η παράταξη μου προτείνει κάτι τέτοιο και μπήκα αμέσως μπροστά. Ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου στις 3 Αυγούστου, και τέλος Αυγούστου έπρεπε να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή, στρατιώτης».




Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Το κρίσιμο δεν είναι ποιός θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί δε φτάνει απλώς να αλλάξεις τον κ. Μητσοτάκη με κάποιον άλλο διαχειριστή της εξουσίας. Το βασικό είναι πώς θα αλλάξεις το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, έτσι ώστε τα εδραιωμένα συμφέροντα τα οποία κρατάνε τη χώρα χαμηλά, να μπορέσουμε να τα αποτινάξουμε. Το πρόβλημα στη χώρα, είναι πρόβλημα κατεύθυνσης και όχι προσώπου. Γι’ αυτό και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο σύστημα διακυβέρνησης και στη συμμετοχή, στη διαδικασία της τοπικότητας και της αποκέντρωσης. Και γι’ αυτό ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, θα είναι επιτέλους να ισχύσει η συνταγματική επιταγή της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι ημιτελής και σε οπισθοδρόμηση. Η τρόικα είχε πει “Αξιοποιήστε επιτέλους την περιουσία σας και ότι ένας λόγος που χρεοκοπήσατε είναι και ότι δεν αποκεντρώνετε και έχετε ένα πολύ κλειστό σύστημα που δημιουργεί πελατειασμό, διαφθορά και διαπλοκή”. Και πέρασαν πολλά χρόνια, πολλά μνημόνια, χάσαμε μισθούς, συντάξεις, και δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Κάναμε περισσότερο υδροκέφαλο το κράτος, το τάχα επιτελικό, και βλέπουμε που φτάσαμε.»




Αναφερθείς στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιεί και στο πρόγραμμά του, τόνισε: «Φημίζομαι για την ταχύτητα της δράσης μου και αυτό είναι και ένα πρόβλημα, διότι πολλές φορές κινούμαι με μεγαλύτερη ταχύτητα μου λένε κάποιοι. Άρα, αργόσυρτο δεν μπορείς να με πεις. Το ζήτημα είναι να μην κάνεις τις διαδικασίες βιαστικά. Προσέξτε, άμα τα κάνεις όλα βιαστικά και χύμα, ή χωρίς διαδικασίες που να εμπεριέχουν διεργασίες και ομογενοποιήσεις, πηγαίνεις πιο αργά και δεν περπατάει τίποτα. Βλέπετε δηλαδή, ότι για κεντρικές αποφάσεις που θέλουμε να περάσουμε στη Βουλή, έχουμε αντιδράσεις από τους βουλευτές διότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη συζήτηση και ταλαιπωρούμαστε ακόμα περισσότερο. Και στον Δήμο της Αθήνας, το καλύτερο έργο να κάνεις, να έχεις σχεδιάσει το καλύτερο έργο, με τους καλύτερους συμβούλους, με τη διεύθυνσή σου, αν δεν έχεις συζητήσει με την τοπική κοινωνία, δεν έχεις ενσωματώσει αγωνίες, άγχη, δεν θα περπατήσει.




Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ αναλυτικό προγραμματικό πλαίσιο με εξαιρετικούς επιστήμονες, πάνω από 20, που δούλεψαν συστηματικά όλο το καλοκαίρι και σε όλους τους τομείς. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή βάση - σε κάθε θεματική - για να ξεκινήσουμε αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία, να το εξειδικεύουμε ανά περιφέρεια».




Σχετικά με τη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές, ξεκαθάρισε: «Παραπάνω από  270 χιλιάδες είναι μεγάλη επιτυχία και βεβαίως, το στοίχημα είναι και κάτι άλλο. Να είναι μετά οι άνθρωποι αυτοί, στην πρώτη γραμμή, να τους ενεργοποιήσουμε, να τους κινητοποιήσουμε, να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν. Γιατί 270 χιλιάδες, που ήταν δυόμιση χρόνια τώρα; Και νομίζω ότι και εδώ, είναι αυτό που λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει, να είναι περισσότερο συμμετοχικό και να δώσει ξανά, ρόλο και λόγο στους φίλους και στα μέλη».




Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει τα ποσοστά του στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, παρατήρησε: «Το 13% και 14% είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει. Όχι για την εξουσία, αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας, για τον δημοκρατικό προγραμματισμό, την αποκέντρωση και για τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο».




Τέλος, απαντώντας στην κριτική για την πρόσφατη βράβευση της κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε: «Εντάξει, ντροπή. Έγινε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Η επιτροπή αξιολόγησης, ο κ. Διαμαντούρος και πολλοί άλλοι σπουδαίοι για μένα, έκαναν μια πρόταση - επειδή είναι τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, να δοθεί στον ελληνικό λαό για τους αγώνες του και να το παραλάβει η κ. Σακελλαροπούλου. Έχει ξαναγίνει αυτό, με άλλους Προέδρους Δημοκρατίας. Και ξαφνικά έγινε επίκεντρο. Νομίζω ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Και οι δημοσιολογούντες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]