Ιωάννινα:Μία πρωτοποριακή Έκθεση γελοιογραφίας ...εγκαινιάστηκε με επιτυχία |Συνεχίζεται έως 26 Νοεμβρίου

 


Πρωτοποριακή Έκθεση  γελοιογραφίας «Η παιδεία της δημοκρατίας - Η δημοκρατία της παιδείας»

με έργα των Ηλία Μακρή,  Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου

Συνεχίζεται έως 26 Νοεμβρίου 2024


Με επιτυχία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 η πρωτοποριακή έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «η παιδεία της δημοκρατίας - η δημοκρατία της παιδείας» με έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»), που φιλοξενείται μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής» και είναι ανοικτή καθημερινά κατά τις ώρες: 11:00 -13:00 και 18:00-20:00. Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τους γελοιογράφους προλόγισαν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης Καθηγητής Ξενοφών Μπήτσικας και η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη. 

Οι Στάθης Σταυρόπουλος και Ανδρέας Πετρουλάκης μίλησαν για τη γελοιογραφία ως εργαλείο κριτικής της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και τη σάτιρα που είναι «πεπαιδευμένη ύβρις» κατά τον Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια) μιας και η παιδεία ορίζει τα όρια της ελευθερίας και της δέσμευσης. 


Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η συνέχεια της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια του workshop τέθηκαν ουσιώδη ζητήματα  της γελοιογραφίας,  σχετικά με το ίδιο το μέσο, τη  μεθοδολογία του και την προσέγγιση στο εκάστοτε γεγονός της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και αναφορικά με τη μορφή αντίστασης που εγκαθιστά η γελοιογραφία προς κάθε μορφή εξουσίας.  Οι φοιτητές και οι καλεσμένοι μίλησαν για την ίδια την έννοια του σκίτσου/σχεδίου ως το κατεξοχήν εργαλείο του εικαστικού και του σκιτσογράφου για να προσεγγίσει, για να στοχεύσει (…σχεδόν) στην ουσία του κόσμου και της πρωτογενούς γνώσης των πραγμάτων.  Ανέδειξαν τη δύναμη της εικόνας, που είναι ικανή να αιχμαλωτίσει το βλέμμα και την προσοχή του θεατή και να τον εισάγει στην ερμηνεία του χρονικού, του ιδεογράμματος που συνιστά η γελοιογραφία.  Επίσης μίλησαν για την συνύπαρξη της εικόνας με τον λόγο, με ευθύτητα όταν υπάρχει λεζάντα  ή με συμβολισμούς που γεννούν συμπαραδηλώσεις και δευτερογενή μηνύματα. 

Οι διαφορετικές παράμετροι που εμπλέκονται στην περιπέτεια της σάτιρας, οι γνώσεις και η παιδεία που προϋποθέτει αυτή η δραστηριότητα ανέδειξαν αφενός την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του επαγγέλματος του γελοιογράφου-σκιτσογράφου  και αφετέρου την ανάγκη να επαναληφθούν  στο άμεσο μέλλον ανάλογες συναντήσεις και workshops με τους καλεσμένους μας για την περαιτέρω εμβάθυνση στο αντικείμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]