ΑΣΥ ΠΓΝΙ. Στην πόρτα της εξόδου 70+ παρατασιακοί ειδικευόμενοι νοσηλευτές, με την στήριξη Νοσηλευτικής Διεύθυνσης και ΔΑΚΕ


 ΠΓΝΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΤΗΣ ΔΑΚΕ, ΟΔΗΓΟΥΝ  70+ «ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ» ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΓΝΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 31-12-2024.


ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ  ΜΕΧΡΙ &  ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΡΦΑΡΜΟΣΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΓΝΙ !


Στις 31-12 2024 λήγει η παράταση για πάνω από 70 «ειδικευόμενους νοσηλευτές σε παράταση». Άλλοι από το 2020 και άλλοι αργότερα, κρατήσαν όρθιο το ΠΓΝΙ. Αξιοποιήθηκαν για να μπαλώσουν  τις τρύπες των τεράστιων κενών υποστελέχωσης στο ΠΓΝΙ.


Στις 16 Οκτωβρίου εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος από τον Υφυπουργό Υγείας με θέμα «παροχή διευκρινήσεων  αναφορικά με ζητήματα τοποθέτησης ειδικευόμενων νοσηλευτών σε παράταση, ως υπευθύνων βάρδιας, σε τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ.».


 Ο όρος «υπεύθυνος βάρδιας» είναι μια άλλη ονομασία του ΠΕ-ΤΕ νοσηλευτή. Σύμφωνα με τα αντιδραστικά καθηκοντολόγια (της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΝΝΕ ),  ο άδικα και παράλογα υποβαθμισμένος πλέον  ΔΕ «βοηθός» νοσηλευτή, ΔΕΝ έχει δικαίωμα στην διενέργεια νοσηλευτικών πράξεων, αλλά μπορεί να τις εκτελέσει ΜΟΝΟ μετά από ανάθεση από νοσηλευτή ΠΕ-ΤΕ της βάρδιας. Ο νοσηλευτής που αναθέτει, αναλαμβάνει κάθε ευθύνη!!!. Ο αναθέτων καθήκοντα νοσηλευτής, είναι ο «υπεύθυνος βάρδιας».


Η εγκύκλιος αναφέρει στην παράγραφο Α, ότι «κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικοτήτων ΔΕΝ δύναται να τοποθετούνται ως υπεύθυνοι βάρδιας» και στην παράγραφο Γ, ότι «οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές κατά την διάρκεια των παρατάσεων (εργάσιμος χρόνος) εντάσσονται ΠΛΗΡΩΣ στο νοσηλευτικό δυναμικό του νοσηλευτικού τμήματος όπου υπηρετούν. Συμμετέχουν δε, στην κάλυψη αναγκών υποστελέχωσης και στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας των τμημάτων των νοσοκομείων».


Από τις παραπάνω διατυπώσεις προκύπτει εύλογα ότι, ΠΡΙΝ την παράταση οι νοσηλευτές αυτοί ΠΕ-ΤΕ, ΔΕΝ εντάσσονται στο νοσηλευτικό δυναμικό των τμημάτων και ΔΕΝ συμμετέχουν στην κάλυψη αναγκών υποστελέχωσης και αφού ΔΕΝ μπορούν να είναι ΟΥΤΕ υπεύθυνοι βάρδιας, αποτελούνε προσωπικό χωριστό από αυτό που στελεχώνει τις  βάρδιες.


 Οι διατυπώσεις του Υφυπουργού είναι εντελώς πλήρως ψευδείς !!!!. Σε αντίθεση με όσα αναγράφονται στην εγκύκλιο, όλοι οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ,  ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ  την παράταση χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως «βοηθοί νοσηλευτών» ΔΕ, συμπληρώνοντας μαζί με κάποιον μόνιμο ή επικουρικό νοσηλευτή ΤΕ, ΠΕ τις απογευματινές-νυχτερινές βάρδιες, Σ-Κ & αργίες.


Όλοι τους με πρόσχημα την «εκπαιδευτική διαδικασία», τοποθετήθηκαν ως «βοηθοί» νοσηλευτών διαρκώς μετακινούμενοι σε «κλινικές της ειδικότητας»,  για να καλύψουνε κενά. Η ειδίκευση τους είναι ένα «άδειο πουκάμισο». Κι αυτό διότι, μόνο σε στελεχωμένα νοσοκομεία ΔΕΝ θα συμμετείχαν στην κάλυψη αναγκών υποστελέχωσης, όπως υποκριτικά αναφέρει η εγκύκλιος. Η κυβέρνηση όμως φροντίζει για το αντίθετο.


                                                                   


 


                                                                                    Η αναφορά της εγκυκλίου όμως για μετά το 18μηνο, « στο πλαίσιο των ως άνω, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, η Νοσηλευτική Υπηρεσία δύναται να αξιοποιήσει κατάλληλα τους ειδικευόμενους νοσηλευτές που τελούν σε παράταση, ως υπεύθυνους βάρδιας κατά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, για την κάλυψη των απαιτήσεων επαρκούς στελέχωσης των νοσηλευτικών τμημάτων» αναιρεί ΔΟΛΙΑ, αυτό που λίγες γραμμές πριν αναγράφεται για «την πλήρη ένταξή τους στο  νοσηλευτικό δυναμικό του νοσηλευτικού τμήματος όπου υπηρετούν» μετά το 18μηνο.


Ο Υφυπουργός «πετάει την μπάλα» στις νοσηλευτικές διευθύνσεις να αποφανθούν εκείνες  για το αυτονόητο : «πλήρης ένταξη ΠΕ-ΤΕ  στο νοσηλευτικό δυναμικό», σημαίνει «υπεύθυνος βάρδιας». Πετάει την μπάλα, διότι δεν θέλει να δηλώσει ευθέως και με θάρρος την ωμή πραγματικότητα.  Ότι δηλ. τα νοσοκομεία, όπως και το ΠΓΝΙ, έχουν βαριά υποστελέχωση.   Αυτό το ομολογεί και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΠΓΝΙ, σε κάθε αρνητική εισήγηση της για μετατάξεις νοσηλευτών σε άλλους κλάδους, με επιχείρημα την υποστελέχωση. Αυτό τεκμηριώνεται & από τους αριθμούς που η ΑΣΥ έχει πολλές φορές δημοσιεύσει. Σήμερα μόνιμοι, επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές μαζί, καλύπτουν οριακά τις ανάγκες του ισχύοντα οργανισμού του 2012 δηλ. ενός άλλου ΠΓΝΙ, που χρειαζόταν 200 λιγότερους νοσηλευτές.


Όμως μετά την πολιτική πονηριά του Υφυπουργού, ακολουθεί η δειλία, ο κυνισμός και ο «φτηνό»ς συνδικαλισμός της νοσηλευτικής διεύθυνσης του ΠΓΝΙ. Διότι η νοσηλευτική Διεύθυνση, αρνείται να εφαρμόσει την δυνατότητα που παρέχει η εγκύκλιος, εδώ & 3 εβδομάδες. Οι λόγοι που η γαλάζια νοσηλευτική διεύθυνση αρνείται να «ξεμπλοκάρει» τα φρακαρισμένα από την υποστελέχωση προγράμματα είναι δύο :


1ον Η δειλία να εξετάσει το «δύναται» για να μην αναλάβει καμία ευθύνη λήψης απόφασης και να κοιμάται κυνικά ήσυχη το βράδυ, ενώ οι νοσηλευτές βασανίζονται σε προγράμματα που «δεν βγαίνουν»    &                              2ον η «φτηνή» συνδικαλιστική απόπειρα να χαϊδέψει ψηφοθηρικά τους παρατασιακούς νοσηλευτές προς όφελος της ΔΑΚΕ παρέχοντας τους ιδιότυπη «προστασία». Άλλωστε η ίδια η διευθύντρια, στέλεχος της ΔΑΚΕ, είναι εκπαιδεύτρια των ειδικευομένων, όπως και πολλά στελέχη της ΔΑΚΕ.


Η κοινή γραμμή ΔΑΚΕ -Νοσηλευτικής Διεύθυνσης είναι ότι «προστατεύουν τους παρατασιακούς νοσηλευτές από έκθεση σε ευθύνες». Πόση υποτίμηση πια σε συναδέλφους ΠΕ-ΤΕ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μεταπτυχιακά, με πολλούς μάλιστα να έχουν λάβει και την ειδικότητα μετά από εξετάσεις!


          Καλούμε τους προϊσταμένους των τμημάτων να πιέσουν για την εφαρμογή του αυτονόητου, που προβλέπει και η εγκύκλιος. Καλούμε τους παρατασιακούς αλλά και τους ειδικευόμενους της 18μηνης εκπαίδευσης να μην τσιμπήσουν σε τέτοιες αισχρές «προστασίες». Η τοποθέτηση τους ως υπεύθυνοι βάρδιας μετά το 18μηνο, επιβεβαιώνει ότι οι ανάγκες που καλύπτουν είναι κομβικές για τη λειτουργία του ΠΓΝΙ. Αυτό ενισχύει το αίτημα να μην απολυθεί κανένας από τους 70 παρατασιακούς του ΠΓΝΙ στις 31-12-2024.


Καλούμε τους συναδέλφους ειδικευόμενους να συσπειρωθούν σε επιτροπή αγώνα, όπως οι ΣΟΧ. Να παλέψουν να παραμείνουν στις θέσεις τους με μετατροπή των συμβάσεών τους σε επικουρικοί.. Όλοι τους εκπαιδεύτηκαν στο ΠΓΝΙ, πολλοί μέσα στις πολεμικές συνθήκες της πανδημίας.  Η αποχώρησή τους θα φορτώσει τεράστιο βάρος τους εναπομείναντες νοσηλευτές. Η  κυβέρνηση με την άρνηση έκδοσης νέου οργανισμού που να αντιστοιχεί στο ΠΓΝΙ του 2024, φροντίζει να μην διοριστούνε στο άμεσο μέλλον, καθώς σήμερα υπάρχουν μηδέν (0) κενές οργανικές θέσεις  ΠΕ και μόλις δύο (2)  ΤΕ. Εάν απολυθούνε δεν υπάρχει τρόπος πρόσληψης τους, ακόμη κι αν γίνουν προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού για το ΠΓΝΙ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]