Πιο κοντά ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία που έχει λάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα»
Σε νέα επίπεδα κλιμάκωσης και ενδεχόμενης επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγούν βήμα το βήμα οι πυκνές εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, μετά την «άδεια» για χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα σε ρωσικό έδαφος.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο «Orechnik» μεσαίου βεληνεκούς, που δεν έφερε πυρηνική γόμωση. Ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι ένα από τα νέα οπλικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Ρωσία, με τον Βλ. Πούτιν να κάνει λόγο για «μια δοκιμή σε συνθήκες μάχης».
Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ ανέφερε πως ο πόλεμος έχει λάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε χθες «ο παράφρων γείτονας» με βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου συνιστά «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου». Ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του πως η παραδοχή του Πούτιν για την πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο παρείχε «ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη».
Στη συνέχεια, έγραψε ότι «ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», ζητώντας ουσιαστικά ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή των Ευρωατλαντικών στη σύγκρουση, που με τη σειρά της θα φέρει νέα κλιμάκωση. Συμπλήρωσε πως «επί του παρόντος, δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».
Έτοιμες για σύγκρουση δηλώνουν Γαλλία - Βρετανία
Οι χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ δηλώνουν έτοιμες να εμπλακούν ακόμη πιο βαθιά και ενεργά στην πολεμική σύγκρουση.
Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση θα εμποδίσουν τον Ρώσο πρόεδρο να «επιτύχει τους σκοπούς του» στην Ουκρανία, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. «Μαζί με τους συμμάχους μας θα καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται προκειμένου η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», έγραψαν ο Ζαν - Νοέλ Μπαρό και ο Ντέιβιντ Λάμι σε άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
Στην άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Αντρ. Κέλιν, έπειτα από την επίθεση σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αυτή η πυροδότηση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το προσωπικό του ΝΑΤΟ, το βρετανικό προσωπικό επίσης», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μισθοφόροι από διάφορες χώρες που πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει παρουσία πολωνικής στρατιωτικής μονάδας στο Κουρσκ.
Την ίδια στιγμή, έτοιμη για πόλεμο δηλώνει η Βρετανία, καθώς ο αναπληρωτής αρχηγός του βρετανικού Επιτελείου Άμυνας, όταν ερωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με το πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να φτάσουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης από τη Ρωσία, δήλωσε πως «αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε» και «αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους συναντούσαμε σε αυτή τη μάχη».
φωτό Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.