[Ελλάδα]Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από τον διακεκριμένο Καθηγητή Lin Guijun


....... με θέμα: 

«Transformation of Global Economy amid Uncertainties»


Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Lin Guijun,  προσκεκλημένος του  Πανεπιστημίου Πειραιώς,  παρέθεσε στο Αμφιθέατρο Συνεδρίων, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, μια σημαντική   διάλεξη με θέμα: ‟Transformation of Global Economy amid Uncertainties” που αφορά στον Μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Οικονομίας εν μέσω αβεβαιοτήτων. 

Τον διακεκριμένο Καθηγητή Lin Guijun  καλωσόρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφερόμενος συνοπτικά στην εντυπωσιακή ακαδημαϊκή πορεία του και στο σημαντικό συγγραφικό του έργο που σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το ρόλο του διεθνούς εμπορίου στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις εθνικές οικονομίες. 

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Καθηγητής Lin Guijun, η οικονομία έχει αντιμετωπίσει από το 2008 μέχρι σήμερα, δεκαοκτώ κρίσεις ποικίλων μεγεθών, γεωγραφικά εντοπισμένων ή παγκόσμιων, κάποιες εξ αυτών φυσικές, κάποιες διπλωματικές και κάποιες πολιτικές. Ένας πόλεμος, μια αλλαγή δασμών, μια διπλωματική κρίση, έχουν αποτελέσματα που δεν περιορίζονται πια σε ένα τόπο ή μια ήπειρο και με δεδομένη τη δομή του διεθνούς εμπορίου, δημιουργούνται προβλήματα και απαιτούνται αλλαγές σχεδόν παντού. 

Το μοντέλο που προσπαθεί να προβλέψει την εξέλιξη κάθε εποχής, έχει άξονες την γεωπολιτική σταθερότητα, την οικονομική παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική καινοτομία και μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, ξεκινώντας από την ανισορροπία, εσωστρέφεια ή συρρίκνωση και καταλήγοντας σε optimum συνθήκες στην συνέχεια  της παγκοσμιοποίησης, της αύξησης  του όγκου του εμπορίου και της διεύρυνσης της αγοράς.

 Όσον αφορά στην Κίνα συγκεκριμένα και τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρώπη, ο δείκτης εξαγωγών είναι σχεδόν διπλάσιος προς το δείκτη εισαγωγών, παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης καθώς η Κίνα έχει σημαντική δυνατότητα μεγάλης παραγωγής συγκεκριμένων αγαθών αλλά  μικρή δυνατότητα παραγωγής εξειδικευμένων ή ειδικών προϊόντων, που είναι οι συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους διακρίνεται η Ευρώπη. Ακόμα και η Ελλάδα, που αποτελεί έναν από τους πιο διακεκριμένους ιστορικά εταίρους της Κίνας, υπολείπεται κατά πολύ στις εξαγωγές, που θα μπορούσε να πραγματοποιεί προς την Κίνα.      

 Ο διακεκριμένος Καθηγητής Lin Guijun είναι Διευθυντής της Επιτροπής Συνεργασίας για τα προγράμματα Διεθνούς Εμπορίου των Κινεζικών Πανεπιστημίων, του University of International Business & Economics στο Πεκίνο, στο οποίο έχει διατελέσει και Πρύτανης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]