Ν. Έξαρχος: Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο και να γυρίζουν όπως τα στέλνουν οι γονείς τους, δηλαδή αρτιμελή (VIDEO)
Τη στιγμή που η διευθύντρια ενός Δημοτικού Σχολείου στα Γιάννενα μετράει καθημερινά με χάρακα την πορεία των ρωγμών που αποκαλύπτουν την καθίζηση του κτιρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης επιλέγει την επικίνδυνη για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους τακτική του «υπερβάλλετε, δεν είναι δα και τόσο σοβαρό», απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως ανέφερε, πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, οι ρωγμές στο σχολείο, με τους τουλάχιστον 240 μαθητές και τους πάνω από 20 εκπαιδευτικούς και έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για τη στατικότητά του, παρατηρήθηκαν πρόσφατα.
Εξήγησε, ότι στις αρχές Σεπτέμβρη στάλθηκαν σχετικά έγγραφα από τη διεύθυνση του σχολείου προς τον δήμο που εξέφραζαν την ανησυχία για το σοβαρό ζήτημα στατικότητας, ωστόσο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει μεν ότι το κτίριο είναι ασφαλές, χωρίς όμως αυτό να διαβεβαιώνεται και γραπτά από την αρμόδια υπηρεσία.
Ειδική αναφορά έκανε και στη δράση των φορέων του γονεϊκού κινήματος της πόλης που έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους ελλιπείς ελέγχους αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης των σχολείων: «Τα όποια έργα εκπονούνται σε σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών αφορούν λιγότερο από το 40%, καθώς το υπόλοιπο 60% είναι χωρίς οικοδομικές άδειες, αφού χτίστηκαν σε περίοδο που δεν ήταν απαραίτητη η έκδοσή της, επομένως πρόκειται και για τα πιο γηρασμένα κτίρια, άρα και τα πιο επικίνδυνα».
Ανέδειξε ότι κράτος και δήμος είναι από τη μία, «επιλεκτικά ανίκανοι» να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες και από την άλλη, «εξαιρετικά ικανοί» όταν πρόκειται για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τόνισε πως είναι διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων, στη λογική και του «κόστους-οφέλους», η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοτικές αρχές έχουν, για παράδειγμα, χρήματα για στήριξη του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Στάθηκε, ακόμα, στην ευθύνη της κυβέρνησης να μην προχωρούν οι απαραίτητες νομοθετικές και όποιες άλλες ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε όλα τα σχολεία.
Ζήτησε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα παρθούν, πρώτον, για να εξασφαλιστεί η άμεση μετεγκατάσταση της σχολικής κοινότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής σε κατάλληλο και ασφαλές κτίριο, με την ταυτόχρονη έναρξη των απαραίτητων εργασιών, προκειμένου να αποκατασταθεί η στατικότητα του κτιρίου και δεύτερον, να εκδοθεί οικοδομική άδεια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής, καθώς και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των απαραίτητων σύγχρονων σχολικών μονάδων στην περιοχή της Ανατολής, μία περιοχή συνεχώς αναπτυσσόμενη.
Μόνο οργή προκάλεσε, μετά, η απάντηση του Β. Σπανάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήθεν κατηγόρησε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι κινδυνολογεί, ζητώντας του, μάλιστα, να σταματήσει κιόλας να το κάνει, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δεν κινδυνεύουν οι μαθητές. Ειδικότερα, ο υφυπουργός περιορίστηκε στο να επαναλάβει το πόρισμα της αυτοψίας, για το οποίο ο Ν. Έξαρχος είχε ήδη γνώση, όπως ο ίδιος ο βουλευτής τόνισε στον υφυπουργό. Όπως ενημέρωσε, λοιπόν, ο Β. Σπανάκης από τον έλεγχο φάνηκε ότι «δεν παρουσιάζονται ρωγμές που να υποδηλώνουν την ανάπτυξη παραμορφώσεων» στο κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο, αλλά και ότι «διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν ορισμένα ευρήματα που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του σχολείου σε καμία περίπτωση» στο διώροφο τμήμα που είναι θεμελιωμένο στο επίχωμα. Πρόσθεσε ότι κατά το πόρισμα της αυτοψίας το λεβητοστάσιο και το γραφείο δασκάλων χρήζουν τεχνικές παρεμβάσεις.
Ο Ν. Έξαρχος κατά τη δευτερολογία του κάλεσε ότι τον υφυπουργό να σταματήσει τις υποκριτικές διαβεβαιώσεις ότι δήθεν «δεν υπάρχει φόβος», υπενθυμίζοντας, σε αυτό το σημείο, μία σειρά από περαστικά που αποδεικνύουν ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν σοβαρά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης και των σχολείων, με ενδεικτικό τον θάνατο του μαθητή στις Σέρρες.
Υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί και να μην τίθεται υπό συζήτηση, προσθέτοντας, αναφορικά με τις λέξεις «πιθανόν» και «ενδεχομένως» στα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου, πως «για καμία πιθανότητα δεν πρέπει να μιλάμε» όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια παιδιών.
«Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο και να γυρίζουν όπως τα στέλνουν οι γονείς τους, δηλαδή αρτιμελή», επισήμανε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν λύσεις και η τηλεκπαίδευση δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, όπως ούτε και η μοιρασιά των μαθητών σε άλλα σχολεία. Αντιθέτως, ανέδειξε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα και με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες και μέχρι την ολοκλήρωσή τους να αξιοποιηθούν, κατόπιν και συνεννόησης με την πρυτανεία, κατάλληλες αίθουσες που περισσεύουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στα πρώην ΤΕΙ και με ευθύνη του δήμου να μεταφέρονται με ασφάλεια και με συνοδούς οι μαθητές από και προς τα σχολεία και τα σπίτια τους.
Τέλος, ο Ν. Έξαρχος μίλησε και για την πληθώρα σχολείων στον Δήμο Ιωαννιτών που είναι παλιά και κρίνονται ακατάλληλα για να διενεργείται με ασφάλεια σε αυτά η εκπαιδευτική διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ούτε οι διαδραστικοί πίνακες, για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτά τα σχολεία, καθώς «θα πέσουν τα ντουβάρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.