Ενεργειακή, Οικονομική και Στρατιωτική Διπλωματία στη Μεταπολίτευση: Επιτεύγματα και Προκλήσεις
Η ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική διπλωματία, τέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου. Στη συζήτηση που συντόνισε ο οικονομικός αναλυτής του Mega TV, ot.gr, Τα Νέα, κ. Νίκος Φιλιππίδης, συμμετείχαν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος, Το Δίκτυο, Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (1999-2004), Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (2009-2012), ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1987-1989) και ο Στρατηγός ε.α. κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Όπως δήλωσε η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πήρε πρώτη τον λόγο, η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κατέγραψε μέτριες επιδόσεις στην οικονομική διπλωματία, καθώς δεν χρησιμοποίησε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Δικτύου αναφέρθηκε στη ναυτιλία, τομέα στον οποίο είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη με μεγάλη επιρροή στα κέντρα αποφάσεων, υπογραμμίζοντας όμως το γεγονός, ότι σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή τη δύναμη αφού μόνο το 11% του στόλου έχει ελληνική σημαία.
Η πρώην υπουργός τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να πιέζει προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, καθώς καμία δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στο περιβάλλον αυτό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς έχουμε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικούς εξοπλισμούς, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει μια συμπαραγωγή. Αυτό είναι σοβαρό θέμα».
Η κυρία Διαμαντοπούλου σχολίασε και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι η ερμηνεία του για τη Μεταπολίτευση ήταν μονομερής καθώς περιορίστηκε σε συγκεκριμένες προσωπικές αναφορές και στον κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στα θέματα που αφορούν την ενέργεια, ο κ. Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε την πορεία της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες ως success story, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση συνεχίζει ό,τι έχει χτίσει η προηγούμενη. Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στις εθνικές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα στα χρόνια των μνημονίων, ξεκινώντας από τον TAP, για τον οποίο δόθηκε μεγάλη μάχη και φτάνοντας μέχρι το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Κάλεσε, μάλιστα, τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία να μη δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους, αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνέχισε, επίσης, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να είναι 3η στον κόσμο στην κατά κεφαλήν παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και 7η στην Ευρώπη στην παραγωγή από αιολικά. Στον αντίποδα, όμως, υπογράμμισε τις χαμηλές επιδόσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και πρότεινε, ότι αφού η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως φυσικό αέριο, χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματά μας 680 δισ. κυβικών μέτρων και αξίας 250 δισ. ευρώ.
Στα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας, αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, λέγοντας ότι μπορεί να σημειώνουμε πρόοδο, όμως, όπως φαίνεται έχουμε απωλέσει το 25% του πλούτου μας. Το ΑΕΠ υπολείπεται κατά 20% σε σχέση με το 2007, το βιοτικό μας επίπεδο είναι χαμηλότερο, υπάρχει κενό τεσσάρων μονάδων στις επενδύσεις και δέκα μονάδων στις αποταμιεύσεις. Επιπλέον σημείωσε, ότι το χρέος ύψους 400 δισ. ευρώ, αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις στους τομείς της υγείας, παιδείας και άλλων κρίσιμων πεδίων.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο δημογραφικό, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη είναι πως το 2050 ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στη χώρα μας θα φτάσει το 36%, από 27% που είναι σήμερα. Τόνισε ότι θα χρειαστεί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αν δεν θέλουμε να μειωθεί κι άλλο το βιοτικό μας επίπεδο και προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος στο εργατικό δυναμικό.
Όπως υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, «καμία οικονομική διπλωματία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν στηριχθεί σε ισχυρή οικονομία», και συνέχισε αναφέροντας ιστορικά παραδείγματα κατά τα οποία ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να εντάξει τη χώρα στην ΕΟΚ, ενώ ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου βελτίωσε τη διαπραγματευτική της θέση στην ευρωπαϊκή κοινότητα και προετοίμασε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Και οι δύο πολιτικοί, όπως επισήμανε, ακολούθησαν πολυδιάστατη πολιτική, αναπτύσσοντας σχέσεις με την πρώην Σοβιετική Ένωση και τις χώρες των Βαλκανίων.
Τέλος, ο Στρατηγός ε.α. κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ξεδιπλώνεται σε μια δύσκολη περιοχή και αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. Εξήγησε ότι μέσα από τη στρατιωτική διπλωματία οι ένοπλες δυνάμεις αφιερώνουν πόρους για να βρίσκονται τρόποι συνεργασιών με άλλα στρατεύματα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν οι στρατιωτικές σχέσεις με χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, αλλά και με μεγάλες ποσοτικά δυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία».
Τέλος, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι στη γειτονική χώρα δεν σταμάτησαν να μιλούν για Γαλάζια Πατρίδα και να θέτουν θέμα κυριαρχίας ορισμένων νησιών. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ηρεμία επί των διεκδικήσεων. Η Τουρκία θα συνεχίσει για δικούς της λόγους αυτή την πολιτική» και κατέληξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, σύγχρονες, ανθεκτικές σε βάθος χρόνου και μεγάλες σε μέγεθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.