LIVE:ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρωτοπορεί στον αστικό μετασχηματισμό μέσω «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΥ»Εγκατάσταση νέου δικτύου οπτικών ινών στους Αμπελόκηπους




Την ένταξη του δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό έργο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», μια από τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική δράση, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στην αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Δήμο Κοζάνης, την ΕΛΣΤΑΤ και την εταιρεία Breakeven, ενώ αποτελεί πρότυπο για τον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς προσφέρει εξειδικευμένα δεδομένα για την εφαρμογή και την αξιολόγηση δράσεων κλιματικής ουδετερότητας.

«Η συμμετοχή μας στον «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ» δεν είναι απλώς μια τεχνοκρατική επιλογή, αλλά μια πολιτική δέσμευση για ένα πιο πράσινο, ανθρώπινο και έξυπνο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έργα που βάζουν τα Ιωάννινα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, διαμορφώνοντας την πόλη που ονειρευόμαστε για εμάς και τις επόμενες γενιές», δήλωσε αρχικά ο δήμαρχος για να προσθέσει:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αφήνει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις αναξιοποίητο.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και στρατηγικές συνεργασίες, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών των συμπολιτών μας και των γενεών που έρχονται.

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, με όραμα και υπευθυνότητα, για να διαμορφώσουμε ένα δήμο βιώσιμο, σύγχρονο και ανθεκτικό στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Από την μεριά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα οφέλη του έργου, σημειώνοντας ότι το «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» προσφέρει εργαλεία που:

-Αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

-Υπολογίζουν τις δυνατότητες παραγωγής ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.

-Παρακολουθούν και μειώνουν τις εκπομπές από τις μεταφορές μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιωτίτσας, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύγχρονων τεχνολογιών, το «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» εξασφαλίζει υψηλή γεωχωρική ανάλυση, επιτρέποντας στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας.

«Στοχεύοντας σε συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται στα Κλιματικά Σύμφωνα των δύο πόλεων, συμπεριλαμβανομένων  και παρεμβάσεων πρασίνου, θα υλοποιηθεί, παράλληλα, αποτύπωση των συνοφελειών στην ποιότητα του αέρα και την υγεία, μέσω της μείωσης της ρύπανσης ως αποτέλεσμα των διαφορετικών δράσεων, που αποτελεί στοιχείο ιδιάζουσας σημασίας και για τις δύο πόλεις.

Με τον τρόπο αυτό, Ιωάννινα και Κοζάνη γίνονται πρωτοπόροι στην εφαρμογή του εργαλείου και θα αποτελέσουν παράδειγμα για τον μετασχηματισμό των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών πόλεων της Αποστολής», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.


Κι άλλες δράσεις

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου. Όπως εξήγησε ήδη τα  3 πρώτα υποέργα του έργου «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών» που χρηματοδοτήθηκαν από την ΒΑΑ έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε φάση συμβασιοποίησης είναι το πρώτο υποέργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC.


Εγκατάσταση νέου δικτύου οπτικών ινών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γιωτίτσας  στην έναρξη της εγκατάστασης του πρώτου τμήματος οπτικών ινών, 17 περίπου χλμ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων. 

Όπως εξήγησε στις αρχές του 2025 θα έρθουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την ανάδοχο εταιρεία για το σύνολο του αστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων η οποία έχει χωριστεί σε 12 διακριτούς τομείς, συνολικού μήκους 400 περίπου χλμ.

«Με το έργο αυτό, και πάντα υπό την επίβλεψη της τεχνικής μας υπηρεσίας ως προς την ορθή αποκατάσταση του οδοστρώματος, θα πετύχουμε την μετάβαση στην τεχνολογία Fiber 2 the home , που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες στο internet για επιχειρήσεις και κατοικίες», τόνισε ο αντιδήμαρχος.


Δράσεις υπό ωρίμανση

Κλείνοντας, ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε και σε τέσσερις δράσεις που είναι υπό ωρίμανση:

Βελτίωση της επικοινωνίας του πολίτη με τον Δήμο. Νέα συστήματα καταγραφής αιτημάτων - παραπόνων και δημιουργία πλατφόρμας για κινητά (mobile app) για την καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση των δημοτών για θέματα του Δήμου (βλάβες, νέα έργα, εκδηλώσεις, συμμετοχικές διαδικασίες)

Δημιουργία εφαρμογής για την καταγραφή των υφιστάμενων δέντρων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό δενδρολόγιο με χρήση GIS το οποίο θα καταδείξει και τις ανάγκες αλλά και τις περιοχές όπου απαιτούνται παρεμβάσεις πύκνωσης των φυτεύσεων. Θα ακολουθήσει η μελέτη για ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη ΒΑΑ. 

Άμεση ωρίμανση της μελέτης για την αλλαγή του φωτισμού σε Δημοτικά κτίρια με ταυτόχρονη εγκατάσταση έξυπνου συστήματος τηλεδιαχείρισης. Και αυτό το έργο  έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 2 εκ. Ευρώ από τη ΒΑΑ.

Αναζήτηση των βέλτιστων δυνατών πρακτικών και παρεμβάσεων ώστε το νέο υπό κατασκευή κτίριο της οδού Δομπόλη να αποτελέσει το πρώτο “έξυπνο” κτήριο του Δήμου, με ελαχιστοποίηση της χρήσης αναλώσιμων υλικών από τις υπηρεσίες και σύγχρονη ψηφιακή λειτουργία. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]