Τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται τα Χριστούγεννα: Τρεις ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει
Η τελευταία εβδομάδα του χρόνου είναι η πιο επικίνδυνη για την καρδιά, καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Τρεις ειδικοί από τις ΗΠΑ εξηγούν ποιοι είναι οι παράγοντες που τα πυροδοτούν και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε.
Ο ρόλος του καιρού
Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα, αναφέρει η Dr. Patricia Vassallo, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου. Προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, καθιστούν πιο δύσκολη την εξώθηση αίματος από την καρδιά προς όλο το σώμα.
Οι επιδράσεις αυτές παρατηρούνται ακόμα και σε περιοχές όπου σπανίως η περιβαλλοντική θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 4-5 βαθμούς Κελσίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και σε αυτές τις περιοχές, τα εμφράγματα είναι κατά το ένα τρίτο περισσότερα το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Για όσους ζουν σε περιοχές όπου χιονίζει, το φτυάρισμα του χιονιού είναι ένας επιπλέον κίνδυνος. Είναι μία εξαιρετικά απαιτητική σωματική δραστηριότητα που μπορεί να πυροδοτήσει ένα έμφραγμα, ιδίως σε ανθρώπους που δεν κάνουν συχνά, έντονη γυμναστική, προειδοποιεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Dr. Matthew Tomey, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του ομίλου Υγείας Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.
Πόσο μάλλον που το λαχάνιασμα και η κόπωση από το φτυάρισμα, μπορεί να εμποδίσουν τον πάσχοντα να αντιληφθεί τη δύσπνοια και τον πόνο στο στήθος από το έμφραγμα.
Η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού
Η πολυφαγία που συμβαίνει μία φορά είναι απίθανο να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε έναν υγιή άνθρωπο. Όταν όμως κάποιος έχει ήδη βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του, οι διατροφές υπερβολές των γιορτών μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν πηγαίνουμε από το ένα πάρτι στο άλλο, τονίζει ο Dr. Tomey.
Ο συνδυασμός του πλούσιου φαγητού με το αλκοόλ είναι ακόμα πιο επιβαρυντικός. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί το επονομαζόμενο «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών». Με αυτό τον όρο περιγράφεται η κολπική μαρμαρυγή που προκαλείται από το πολύ αλκοόλ. Πρόκειται για μια μορφή σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το στρες των ημερών
Οι γιορτές θεωρητικώς είναι μια χαρούμενη εποχή του χρόνου. Στην αληθινή ζωή, όμως, είναι μία εξαιρετικά πολυάσχολη και συχνά στρεσογόνος εποχή – για τους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον.
Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Dr. Shahriar Heidary, από τα Κοινοτικά Κέντρα Υγείας Sea Mar της Ουάσινγκτον, η καθιερωμένη ρουτίνα διαταράσσεται. Ο ύπνος λιγοστεύει, φαγητό και ποτό αυξάνονται, η άσκηση περνάει σε δεύτερη μοίρα και χρόνος για χαλάρωση δεν υπάρχει.
Όλ’ αυτά έχουν ως συνέπεια να αυξάνονται ορισμένες ορμόνες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) οι οποίες προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, λέει η Dr. Vassallo.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί αγνοούν τα προειδοποιητικά μηνύματα που τους δίνει το σώμα τους. Ακόμα κι όταν τα αντιλαμβάνονται, συχνά σκέπτονται ότι θα έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το νέος έτος.
Δυστυχώς, όμως, οι προαναφερθέντες παράγοντες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο και για απειλητικό για τη ζωή έμφραγμα. Όντως, «μελέτες δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα του χρόνου είναι αυξημένα και τα θανατηφόρα εμφράγματα», τονίζει ο Dr. Heidary.
Πώς να προστατευθείτε
Για να προστατευθείτε, οι ειδικοί συνιστούν να τα απολαμβάνετε όλα με μέτρο και να αφιερώνετε χρόνο στη χαλάρωσή σας. Αν δεν είστε καλογυμνασμένοι, μην βγείτε έξω να καθαρίσετε τα χιόνια. Αν έχετε υπέρταση ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, μην βγαίνετε άσκοπα στο κρύο.
Και αν καλέσετε κόσμο στο σπίτι σας, κάνετε στην καρδιά όλων σας δύο μεγάλες χάρες:
Πριν σερβίρετε το φαγητό, βγάλτε στο τραπέζι ποικιλία από ωμά και βρασμένα λαχανικά κομμένα σε μπουκίτσες, μαζί με μια ή περισσότερες υγιεινές σος. Είναι ό,τι πρέπει για να τσιμπολογήσουν όλοι και να τους κοπεί η όρεξη, ώστε να φάνε λιγότερο από τα πιο παχυντικά πιάτα που θα σερβίρετε.
Φροντίστε να έχετε διαθέσιμες σε πολλά σημεία κανάτες ή μπουκάλια με δροσερό, γάργαρο νερό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεδιψάνε οι καλεσμένοι σας με αναψυκτικά και οινοπνευματώδη ποτά.
Φωτογραφία: iStock
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.