[Ελλάδα]Αθώος ο ψυχίατρος του Δρομοκαΐτειου που κατηγορήθηκε ότι απέτρεψε ασθενείς από τον εμβολιασμό
Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο γιατρός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», ύστερα από κατηγορία για «παράβαση καθήκοντος, διότι παρεμπόδισε ασθενείς του ξενώνα Περιστερίου να εμβολιαστούν κατά του COVID-19», όπως παρουσιάζει αποκλειστικά το epoli.gr.
Η ένδικη διαφορά ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, όταν ο ψυχίατρος εκτελούσε χρέη Επιστημονικού Υπευθύνου Ψυχίατρου στον Ξενώνα Περιστερίου του Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» όπου φιλοξενούνταν τότε δεκαπέντε ψυχικά ασθενείς.
Οι ασθενείς ύστερα από την ενημέρωση του Νοσοκομείου ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το νέο τότε σκεύασμα εμβολίου mRNA κατά του COVID-19.
Οι δεκαπέντε ασθενείς, μετά την συνάντηση που είχαν με τον παθολόγο του Νοσοκομείου και το νοσηλευτικό προσωπικό παραπονέθηκαν στον ψυχίατρο – Επιστημονικό Υπεύθυνο, ότι ο προγραμματισμένος εμβολιασμός γινόταν υπό ψυχολογική πίεση και χωρίς να έχουν λάβει δική τους απόφαση.
Οι ασθενείς τον ενημέρωσαν επίσης ότι δέχθηκαν απειλές ότι σε περίπτωση άρνησής τους να εμβολιαστούν, θα υπήρξε περιορισμός μετακίνησης τους, καθεστώς καραντίνας, καθώς και περίπτωση οριστικής αποβολής τους από τον ξενώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χρονική περίοδο που συνέβη το γεγονός δεν είχε ψηφιστεί ακόμα ο νόμος 4820/2021 ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 23/07/2021 (ΦΕΚ 230/Α΄/23.07.2021), δυνάμει του άρθρου 206 του οποίου προβλέφθηκε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες σε μονάδες υγείας όπως το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
Ύστερα από τις εντάσεις και τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους τρόφιμους, οι οποίοι ευρέθησαν σε ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία από το καθεστώς πίεσης του εμβολιασμού, ο ψυχίατρος του ξενώνα προσπάθησε να τους καθησυχάσει, λέγοντάς τους ότι είναι ελεύθεροι, εφόσον δεν το επιθυμούν ή και φοβούνται τυχών παρενέργειες, να μην εμβολιαστούν, χωρίς κανείς να μπορεί να τους υποχρεώσει.
Επιπλέον, τους ανέφερε ότι όποιος φοβάται τον ιό μπορεί να εμβολιαστεί.
Την ημέρα του εμβολιασμού οι περισσότεροι ασθενείς αρνήθηκαν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο και δημιουργήθηκε ένταση με το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
Κατόπιν τούτου ο Διοικητής του Νοσοκομείου προέβη σε τηλεφωνική «απαλλαγή» του Ψυχιάτρου από τη θέση του ως Επιστημονικού Υπευθύνου του Ξενώνα και στην άμεση απομάκρυνσή του από τον Ξενώνα.
Επίσης, το συμβάν αυτό παρουσιάστηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης τα οποία έσπευσαν να «καταδικάσουν» τον Ψυχίατρο για την επιστημονική του άποψη.
Επιπλέον, ο Διοικητής του Νοσοκομείου διέταξε άμεσα την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Ψυχιάτρου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της διενεργούσας την προκαταρκτική εξέταση Ιατρό, ύστερα από τη λήψη διάφορων καταθέσεων ασθενών και υγειονομικού προσωπικού, δεν προέκυψε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε βάρος του Ψυχιάτρου προκειμένου να απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Παρόλα αυτά, η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχώρησε σε ένορκη διοικητική εξέταση (Ε.Δ.Ε), ορίζοντας άλλο ιατρό για τη διενέργεια αυτής.
Η Ε.Δ.Ε. διενεργήθηκε περί τα τέλη Οκτωβρίου 2021 και το πόρισμα αυτής βγήκε περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
Το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με το πόρισμα της Προκαταρκτικής Εξέτασης και σύμφωνα με αυτή προτάθηκε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να παραπεμφθεί ο ψυχίατρος στο Κεντρικό Πειθαρχικό των Ιατρών και στο Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών καθώς και να διαβιβαστεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίων του για παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 ΠΚ.
Η Διοίκηση του Δρομοκαΐτειου παρέπεμψε τον Ψυχίατρο στα πειθαρχικά όργανα καθώς και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Σε βάρος του Ψυχιάτρου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και παραπέμφθηκε ως κατηγορούμενος ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κατά τη δημόσια συνεδρίασή του κήρυξε αθώο τον ψυχίατρο-ιατρό από τις κατηγορίες, με το σκεπτικό ότι ουδέποτε παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του καθώς διατύπωσε μόνο την επιστημονική του άποψη, εκθέτοντας στους ασθενείς και τους πιθανούς κινδύνους που εμπεριέχονταν στο νέο τότε σκεύασμα του εμβολίου κατά της COVID-19, όπως αυτό συμβαίνει σε κάθε νέο φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί, δίνοντας σε αυτούς την πλήρη πληροφόρηση χωρίς την μονόπλευρη πληροφορία που επικρατούσε εκείνη την περίοδο από σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου και από το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Αντώνης Ταμπάκος δήλωσε στο epoli.gr ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική δικαστική απόφαση, διότι με την αθώωση του Ψυχιάτρου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την ελευθερία της έκφρασης μιας επιστημονικής άποψης και τον άδικο διωγμό του Ψυχιάτρου από την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Άλλωστε τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών κλπ. οδήγησαν σε φίμωση οποιασδήποτε αντίθετης επιστημονικής άποψης, από αυτήν που παρουσιάζονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνης της περιόδου ή την έκφραση επιφυλάξεων για ένα εμβόλιο το οποίο δεν είχε δοκιμαστεί επαρκώς, θυμίζοντας ολοκληρωτικά καθεστώτα άλλων εποχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.