Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:LIVE Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Τσιγαρίδες από την Αργιθέα Αγράφων

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ.  Κουτσοχρήστος
Η πίστη και η παράδοση βιώνονται !

Δεν πρέπει να ξεχνάμε  " παλιά έθιμα ", τα οποία και σήμερα μπορούμε να αναβιώσουμε 

στα σπίτια μας.

Παράδοση...και η  παρασκευή  χοιρινής  τσιγαρίδας, " καλαμαράκια του βουνού "

τα ονομάζουν κάποιοι χαριτολογώντας και είναι  έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας 

( Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων, 

Καλαμπάκας, Γρεβενών, Βοΐου Κοζάνης, Φλώρινας, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας,

και αρκετών  περιοχών της Πελοποννήσου).


Παλαιότερα ήταν έθιμο του " Δωδεκαημέρου " και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό

της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία. 

Στα μυστικά αυτού του γαστρονομικού εθίμου, " με μύησε ", πριν από μερικά χρόνια, 

ο Ιερομόναχος π. Βαρσανούφιος Β. από το χωριό Λεοντίτο Ανατολικής Αργιθέας 

( Π.Ε. Καρδίτσας ).

Σήμερα η συνταγή αυτή, μπορεί να παρασκευαστεί από αρχές Νοεμβρίου μέχρι

και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:

*Σε  μια κατσαρόλα, ( παλαιότερα χάλκινη επικασσιτερωμένη - γανωμένη)

βάζουμε μέχρι την μέση  χοιρινό κρέας με λίπος - λαιμό  ή  πανσέτα,  χωρίς κόκαλο κομμένο  

σε κύβους, όπως τα λουκούμια .


* Προσθέτουμε  κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.

* Προσθέτουμε όσο αλάτι επιθυμούμε και ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.

* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).

* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.

* Σε όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα

για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.


*Όταν αρχίζουν να ροδίζουν οι " τσιγαρίδες " προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό.

*Μόλις  ξεροψηθούν, είναι έτοιμες και τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτοντας λεμόνι.

Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί ) 

και το χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα ή για φωτιστικό καύσιμο.

Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη 

του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ελαίων ( χρώματος πορτοκαλί ),

που υπάρχουν σε αρκετούς Δήμους της Πατρίδας μας.



Καλή όρεξη!

Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος  Θεοδ.   Κουτσοχρήστος 



Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ.  Κουτσοχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]