Τσιγαρίδες από την Αργιθέα Αγράφων
Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Η πίστη και η παράδοση βιώνονται !
Δεν πρέπει να ξεχνάμε " παλιά έθιμα ", τα οποία και σήμερα μπορούμε να αναβιώσουμε
στα σπίτια μας.
Παράδοση...και η παρασκευή χοιρινής τσιγαρίδας, " καλαμαράκια του βουνού "
τα ονομάζουν κάποιοι χαριτολογώντας και είναι έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας
( Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων,
Καλαμπάκας, Γρεβενών, Βοΐου Κοζάνης, Φλώρινας, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας,
και αρκετών περιοχών της Πελοποννήσου).
Παλαιότερα ήταν έθιμο του " Δωδεκαημέρου " και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό
της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία.
Στα μυστικά αυτού του γαστρονομικού εθίμου, " με μύησε ", πριν από μερικά χρόνια,
ο Ιερομόναχος π. Βαρσανούφιος Β. από το χωριό Λεοντίτο Ανατολικής Αργιθέας
( Π.Ε. Καρδίτσας ).
Σήμερα η συνταγή αυτή, μπορεί να παρασκευαστεί από αρχές Νοεμβρίου μέχρι
και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:
*Σε μια κατσαρόλα, ( παλαιότερα χάλκινη επικασσιτερωμένη - γανωμένη)
βάζουμε μέχρι την μέση χοιρινό κρέας με λίπος - λαιμό ή πανσέτα, χωρίς κόκαλο κομμένο
σε κύβους, όπως τα λουκούμια .
* Προσθέτουμε κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.
* Προσθέτουμε όσο αλάτι επιθυμούμε και ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.
* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).
* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.
* Σε όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα
για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
*Όταν αρχίζουν να ροδίζουν οι " τσιγαρίδες " προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό.
*Μόλις ξεροψηθούν, είναι έτοιμες και τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτοντας λεμόνι.
Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί )
και το χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα ή για φωτιστικό καύσιμο.
Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη
του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ελαίων ( χρώματος πορτοκαλί ),
που υπάρχουν σε αρκετούς Δήμους της Πατρίδας μας.
Καλή όρεξη!
Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.