Μ. Χρυσοχοΐδης:Γιατί έχουμε πολλά τροχαία μέσα στην πόλη ||Πώς θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια
-Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην ΕΡΤNews, στην εκπομπή «Στο Κέντρο»
-Ο υπουργός μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί έχουμε τόσα πολλά τροχαία μέσα στην πόλη αλλά και το πώς θα βελτιωθεί η ασφάλεια στους δρόμους .
«Η αστυνόμευση πρέπει να είναι μηδενικής ανοχής στις κρίσιμες και σοβαρές παραβάσεις», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για τα τροχαία ατυχήματα, την οδική ασφάλεια και την τροχαία αστυνόμευση στον Τ/Σ ΕΡΤNews, στην εκπομπή «Στο Κέντρο», με τον Γιώργο Κουβαρά.
Ο κ. Υπουργός ανέφερε πως τα δυστυχήματα σημειώνονται κυρίως μέσα στον αστικό ιστό και αναλύοντας τους σημαντικότερους λόγους είπε:
«Έχουμε πολλά ατυχήματα μέσα στην πόλη τα οποία οφείλονται πρώτον στο ότι έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες, πολλά δίκυκλα. Ο δικυκλιστής είναι πολύ ευάλωτος στον δρόμο. Πάρα πολλοί δεν φορούν κράνος και έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς, κυρίως νέα παιδιά. {Αυτά τα ατυχήματα} οφείλονται σε ατυχείς χειρισμούς είτε του δικυκλιστή, είτε του αυτοκινητιστή. Ο καινούριος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιχειρεί να βάλει κάποια τάξη σε αυτό το ζήτημα… Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δυστυχώς στις πόλεις μας δεν έχουμε πεζοδρόμια. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους ηλικιωμένους ή μητέρες με καροτσάκια που κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο, περπατούν στον δρόμο και παρασύρονται από τα αυτοκίνητα… Ένα τρίτο ζήτημα είναι οι παρασύρσεις πεζών μέσα στις πόλεις, {που οφείλονται} στη χρήση κινητών από τους οδηγούς. Δηλαδή οι οδηγοί μιλάνε στο κινητό και όταν μιλάνε στο κινητό προφανώς δεν έχουν τεταμένη την προσοχή τους στην οδήγηση, με αποτέλεσμα να παρασύρουν πάρα πολλούς πεζούς». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι πρόκειται για θέμα αντίληψης που πρέπει να αλλάξει. «Νομίζω ότι μπορεί πράγματι ο δικυκλιστής να κάνει την υπέρβαση μέσα στον δρόμο, αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες», σημείωσε.
Σχετικά με το αν η μεγαλύτερη αστυνόμευση θα συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως, η αστυνόμευση έχει γίνει αυστηρότερη και ενδεικτικά αναφέρθηκε στον Δήμο Αθηναίων όπου βεβαιώθηκαν το 2023, 15.000 παραβάσεις και το 2024 βεβαιώθηκαν 51.000 παραβάσεις, αλλά όπως διευκρίνισε αυτό δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. «Η αστυνόμευση δεν είναι το φάρμακο» είπε και συνέχισε επισημαίνοντας πως «το γιατρικό είναι, η αστυνόμευση να γίνει πάρα πολύ στοχευμένη, έτσι ώστε να στοχεύει στην αντιμετώπιση εκείνων των παραβάσεων που προκαλούν συγκρούσεις».
Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι πιο αυστηρός και μάλιστα ορίζει ως όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη τα 30 χιλιόμετρα. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το μάθουμε όλοι και να συνηθίσουμε να οδηγούμε στην πόλη με αυτά τα χιλιόμετρα», είπε. Σχετικά με το αν οι οδηγοί θα «υπακούσουν» στα νέα όρια, ο Υπουργός είπε πως αυτή είναι λάθος αντίληψη και πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό, σε δρόμους που πιστεύει κάποιος ότι μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα, τα όρια είναι κάτω από 50 χιλιόμετρα και το τηρούν όλοι, με ευλάβεια». Συμπλήρωσε, επίσης, πως «εάν μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να τηρήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες, το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, την κατάργηση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, τη {χρήση} κράνους, {να μην παραβιάζουμε} το κόκκινο.. εάν τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται {στον νέο ΚΟΚ} νομίζω πως θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική επιτήρηση του οδικού δικτύου της Αττικής σημειώνοντας πως, «σε λίγους μήνες στην Αττική, σε περίπου 500 σημεία θα υπάρχουν κάμερες, οι οποίες θα καταγράφουν την παραβίαση του κόκκινου. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γεμίσουμε εκατομμύρια κάμερες στη χώρα, αυτό είναι αδύνατο και πρακτικά και οικονομικά και δεν έχει κανένα νόημα. Η αλλαγή των αντιλήψεών μας περνάει μέσα από συγκεκριμένες ποινές, οι οποίες υποχρεωτικά πρέπει να επιβάλλονται σε αυτούς, οι οποίοι κάνουν παραβάσεις που μπορούν να δημιουργούν συγκρούσεις και θανάτους», είπε.
Στη μείωση των τροχαίων, από την αλλαγή της κυκλοφοριακής αγωγής και αντίληψης, όπως εκτίμησε ο κ. Υπουργός θα συμβάλλουν σημαντικά στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες.
«Χρειάζεται μια επικοινωνιακή καμπάνια ενόψει του νέου ΚΟΚ. Να υπάρξει μία καμπάνια αρχικά για το όριο ταχύτητας. Ειδικότερα, ότι το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, τουλάχιστον σε πολλά σημεία θα είναι χαμηλό, δηλαδή 30 χιλιόμετρα. Δεύτερον, για τη χρήση του κράνους. Στο κέντρο της πόλης, στην Αθήνα οκτώ στους δέκα φορούν κράνος. Στην Περιφέρεια οι δύο στους δέκα φορούν κράνος. Η αστυνόμευση πρέπει να είναι μηδενικής ανοχής στην παραβίαση του κόκκινου, στη μέθη, στο ζήτημα του κράνους και στην παραβίαση προτεραιότητας. Είναι και αυτό, λοιπόν, ένα τρίτο ζήτημα. Η μηδενική ανοχή στις κρίσιμες και σοβαρές παραβάσεις ….Το θέμα είναι να κάνουμε πιο στοχευμένο τον έλεγχο της Τροχαίας. Επίσης, χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Αυτοδιοίκηση να φτιάξει πιο φιλικά πεζοδρόμια και πιο φιλικά φανάρια για τους πολίτες. Στους κεντρικούς δρόμους κάθε πόλης να μπουν “εμπόδια”, έτσι ώστε οι οδηγοί να μην μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα και όσες παραβάσεις σημειώνονται μέσα στον αστικό ιστό να μην προκαλούν ατυχήματα. Να είναι υποχρεωμένος ο οδηγός να οδηγεί και σωστά και με χαμηλή ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ηλικιακό όριο στα διπλώματα οδήγησης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρέπει οι εξετάσεις να γίνονται πιο συχνά και να είναι πολύ αυστηρές και πρόσθεσε πως «υπήρξαν εκκωφαντικές συγκρούσεις και θανατηφόρα τροχαία τον τελευταίο καιρό. Αλλά δεν είναι οι ηλικιωμένοι αυτοί, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ή προκαλούν τα μεγάλα ατυχήματα. Δυστυχώς, νέα παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες χάνονται είτε από χρήση μοτοσικλετών χωρίς κράνος, είτε μέσα από συγκρούσεις λόγω μεγάλης ταχύτητας».
Σε ότι αφορά στην κίνηση των οχημάτων στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης τόνισε ότι, «έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και μια μεγάλη καμπάνια για τη ΛΕΑ και έχει περιοριστεί πολύ η παραβίαση της ΛΕΑ και στους αυτοκινητόδρομους και στον Κηφισό, που είναι πραγματικά δολοφονικό να πας και να καταλάβεις τη ΛΕΑ διότι άπαξ και συμβεί ατύχημα δεν υπάρχει δυνατότητα να εισέλθει ούτε καν μια μηχανή της Τροχαίας για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.