Πολιτιστικός Σύλλογος Πήγασος:Από τα Γιάννενα.... στο Βελιγράδι !

 


Άλλο ένα πανέμορφο ταξίδι πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΠΗΓΑΣΟΣ, αυτή τη φορά στο Βελιγράδι, τη μοναδική "λευκή πόλη", πρωτεύουσα της αγαπημένης Σερβίας. Όπως όλοι όσοι επισκέπτονται το Βελιγράδι, περιηγηθήκαμε στα κύρια αξιοθέατα της πόλης, ενώ παράλληλα επισκεφθήκαμε το γειτονικό Ζέμουν, όπου υπήρχε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, αλλά υπάρχουν πέντε λόγοι, οι οποίοι έκαναν το ταξίδι μας μοναδικό και ξεχωριστό από όλα τα άλλα:


1) Με καθορισμένη συνάντηση, επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο της ομόδοξης Σερβίας, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής, από τον εντεταλμένο του Αγιότατου Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου, Αρχιμανδρίτη Βασίλειο, έναν μελίρρυτο και θαυμαστό από κάθε άποψη ιεράρχη, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, γιατί σπούδασε στην Ελλάδα και υπηρέτησε σε ελληνικές εκκλησίες για 17 χρόνια, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Θερμές ευχαριστίες στον κ.Άντρει, από το προσωπικό γραφείο του Πατριάρχη Σερβίας, ο οποίος και καθόρισε τη συνάντησή μας, προσφέροντάς μας μια μοναδική ξενάγηση μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Μιχαήλ, στο Πατριαρχείο και στο Μουσείο Σερβικής Εκκλησίας, μιας και αγαπά τα Γιάννενα, αφού έχει μείνει στην πόλη μας ένα χρόνο περίπου και τα ελληνικά τα έμαθε εδώ. Πήραμε μαζί μας και προσφέραμε στον Πατριάρχη, κρασί από την περιοχή μας και βιβλίο με την ιστορία των Ιωαννίνων, ενώ λάβαμε όλα τα μέλη της αποστολής από μια εικόνα με ευχή και υπογραφή του Πατριάρχη. 


2) Κατά την επιστροφή μας στα Γιάννενα και πριν περιηγηθούμε στην όμορφη Νις, γενέτειρα του Αγίου Μεγάλου Κωνσταντίνου, πραγματοποιήσαμε μια συγκλονιστική επίσκεψη στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στα Βαλκάνια, το στρατόπεδο «Crveni krst» (Ερυθρός Σταυρός), γιατί κανένας δεν πρέπει να ξεχνά τα εγκλήματα των ναζί. 

3) Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τον. Εσπερινό της Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα, το μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων και στολίδι του Βελιγραδίου.


4) Καταθέσαμε στεφάνι και αποτίσαμε φόρο τιμής στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου που κοσμεί την είσοδο του επιβλητικού πάρκου Καλεμέγκταν και του Φρουρίου του Βελιγραδίου, μιας και φυλακίστηκε, μαρτύρησε και θανατώθηκε στο Βελιγράδι και τιμάται  από τους Σέρβους αδερφούς μας.

5) Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να περιηγηθούμε στην όμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας, απολαμβάνοντας το μοναδικό προνόμιο να χρησιμοποιούμε μαζί με τους κατοίκους του Βελιγραδίου, όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εντελώς δωρεάν. Μια παροχή εξαιρετικής σημασίας για τη μείωση του κυκλοφορικού προβλήματος αλλά και της στάθμευσης. 


Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του ΠΗΓΑΣΟΥ για την τιμή και εμπιστοσύνη, τα τουριστικά γραφεία που επιμελήθηκαν την εκδρομή μας, τους ξεναγούς μας.... και σε άλλα με υγεία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.